Maistuvaa meiltä ja muualta – kohti kulttuuripääkaupunki Oulu2026 -vuotta!
Kehitämme Pohjois-Pohjanmaan ruokaketjun kansainvälistymistä, valmistaudumme kulttuuripääkaupunkivuoteen ja hyödynnämme sen mahdollisuuksia.
Hankkeen tarkoituksena on
- kehittää Pohjois-Pohjanmaan ruokaketjun kansainvälistymistä
- vastata kulttuuripääkaupunkivuoden odotuksiin
- hyödyntää kulttuuripääkaupunkivuoden tuomat mahdollisuudet.
Hanketta toteutetaan yhteistyössä Oulun sekä Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Etelä-Lapin 32 kunnan alueella toimivan Arctic Food Lab (AFL) -verkoston kanssa. AFL-kokonaisuus brändää pohjoisessa Suomessa tuotettua ja jalostettua ruokaa sekä arktisissa oloissa kehittynyttä ruokaperinnettä kansainväliseen tietoisuuteen.
Hanke vahvistaa ja rakentaa AFL-verkoston ylimaakunnallista ja maarajat ylittävää yhteistyötä sekä varmistaa kumppanuuksien mahdollistamaa hyötyä Pohjois-Pohjanmaan toimijoille. Yhteistyöllä jalkautetaan Pohjois-Pohjanmaalle uusia innovaatiota ja hyviä käytäntöjä muista maakunnista ja maista. Samalla jaetaan tietoa oman alueen onnistumisista. Tämä tukee alueen elintarvikealan ja yritysten kehittämistä sekä vahvistaa osaamista. Alueen yrityksiä tiedotetaan kansainvälistymisen mahdollisuuksista.
Hankkeessa valmistellaan alueellisia ja kansainvälisiä jatkotoimia esimerkiksi kartoittamalla alueen toimijoiden toiveet ja valmiudet hakea European Region of Gastronomy -statusta sekä suunnittelemalla kansainvälisen ruokatapahtuman toteutusta. Hankkeen läpileikkaavana teemana on tehokas viestintä ja tiedonvälitys, johon sisältyy myös viestintämateriaalien tuottamista Pohjois-Pohjanmaan raaka-aineista ja ruokatuotteista sekä ruokaperinteestä.
Toiminta-alue: Pohjois-Pohjanmaa
Hallinnoija ja toteuttaja: ProAgria Oulu/Oulun Maa- ja kotitalousnaiset
Rahoittaja: Pohjois-Pohjanmaan liitto/Aiko-rahoitus
Blogit
Materiaalit
Videot
15.6.2023 Maistuva reseptivideo 3: Grillataan luonnonlaidunlihaa! Liha-kasvisvartaat | Let's barbeque grass-fed meat!
28.2.2023 Maistuva reseptivideo 2: Jälkimarinoitu paahtopaisti lähilihasta
16.1.2023 Maistuva reseptivideo 1: Kauppurienkadun sienipiirakka suppilovahveroista
11.11.2022 Kokemuksia valtakunnallisilta luonnontuotepäiviltä 9.-10.11.2022, Mikkeli
Matkaraportit
2.-4.8.2023 Matka Trøndelag Food Festival -tapahtumaan Trondheimiin, Norjaan
22.-24.5.2023 ERIAFF-konferenssi, Bolzano, Italia
3.-5.2.2023 JokkMokk talvimarkkinat Ruotsin Lapissa
26.-28.9.2023 Verkostoitumis- ja benchmarkkausmatka Itä-Suomeen
7.10.-11.10.2023 Oulun Maa- ja kotitalousnaisten verkostoitumismatka, Saksa
Tapahtumien materiaalit
21.11.2023 Lähikalaa lautaselle – yhdessä kohti kalaisampaa tulevaisuutta, Oulu
- Yhteenveto tilaisuudesta
- Tervetuloa! Lähikalaa lautaselle -hankkeen toiminta, Essi Keränen, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset
- Yritysesittely: Pielisen kalajaloste, Juha Halonen
- Yritysyhteistyöllä lähikalatuotteita ammattikeittiöihin – Mitä asioita tuotekehityksessä tulee huomioida?, Jarkko Malmberg, Kaarea Oy
Ruokaa meiltä maailmalle – Arctic Food Lab -ruokaverkoston tapaaminen 15.9.2023
- Brändäys mikro- ja pk-yrityksissä, Anna Alapeteri, Oulun ammattikorkeakoulu, MUUVI-hanke
- Katsaus Ruotsin markkinoille, Antti Vuori, Nexpa
- Yrityspuheenvuoro: Kasvu- ja vientitarina Ruotsin markkinoilla, Juha Räätäri, Kotivara Oy
- Elintarvikeyritysten kansainvälistyminen – Case yritysryhmä, Tuula Repo, ProAgria Etelä-Suomi
- Yhteistyöllä näkyvyyttä ruokafestivaaleilla – Terveisiä Trøndersk Matfestivaleilta, Essi Keränen, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset, Maistuvaa meiltä ja muualta –hanke
- Working together with Northern Sweden – Greetings to Oulu region Food Businesses, Pelle Johansson ja Håkan Landström, Hushållningssälsskapet Norrbotten-Västerbotten
Makumatka kulttuuripääkaupunkiin 2026, 9.6.2023
- Mitä mahdollisuuksia Oulu2026 -kulttuuripääkaupunkivuosi tarjoaa ruoka-alan yrityksille? Mallia maailmalta – esimerkkejä aiemmista kulttuuripääkaupungeista, Piia Rantala-Korhonen, Oulu 2026
- Ilmastoviisaat elintarvikkeet – vinkkejä tuotteiden kehittämiseen ulkomaisille matkailijoille, Jukka-Pekka Inkinen, KIKE-hanke, Fennopromo Oy
- Yritystukien mahdollisuudet, Tuula Kokko, yritysasiantuntija, Maa- ja kotitalousnaiset
- Mahdollisuuksista toimintaa ja tuloksia ruoka-alan yrityksille -sparraustyöpaja, Anne Sorvari, kehittämispäällikkö, Oamk
Arctic Food Corner 9.5.2023
- Itä-Suomen MKN:n paikallisten tuotteiden joulukori - yhteistyö oppilaitosten ja vähittäiskaupan kanssa, yritysasiantuntija Johanna Rinnekari, Itä-Suomen MKN
- Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijayhteistyön mahdollisuudet, Satu Välijärvi ja Jyrki Holappa, Oulun ammattikorkeakoulu:
Onko yrityksessäsi kehittämistarpeita, joiden eteenpäin viemiseksi tarvitset apua ideoinnissa, tiedonhaussa, toiminnan arvioinnissa tai erilaisten kokeilujen, selvitysten ja suunnitelmien tekemisessä? Kaipaatko yrityksesi toimintaan tuoreita ajatuksia ja uusia ideoita? Oamkin opiskelijat ovat käytettävissäsi esimerkiksi erilaisten projekti- ja opinnäytetöiden sekä harjoittelun kautta.
Uudet alut, tuoksuvat silmut – luontoalan yrittäjien treffit 29.3.2023
- Eväitä luonnontuotealan toimintaohjelmasta, Juha Rutanen, Lähiruokaa, luomua ja luonnontuotteita – ruokasektorin koordinaatio, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti
- Luonnontuotteet esille metsätiedoista, metsätietoasiantuntija Raili Hokajärvi, Suomen Metsäkeskus
- Nuoret kerääjinä yrityksille, keruuasiantuntija Miia Konttinen, Oulun 4H-yhdistys/LuoPPo-hanke
- Luonnontuotteiden tukku- ja välitystoiminta – tuloksia kyselystä, Juha Rutanen
- Yrityscase: Paahka Oy, Hanne Kluukeri, Himanka: yritys valmistaa kuivattuja valmisruokatuotteita, joissa hyödynnetään mm. kuusenkerkkää, ruusujuurta ja nokkosrouhetta!
- Yrityscase: Essense of Lapland, Eva Gunnare, Jokimukka (Jokkmokk), Ruotsi: yrittäjä luotsaa Ruotsin Lapissa luontoon ja luonnontuotteisiin painottuvia kulinaristisia retkiä, makukävelyitä ja maistatuksia ympäri vuoden. Yritys on herättänyt kiinnostusta matkailumedioissa ulkomailla saakka!
- Villiyrttikarkelot ja Pohjois-Pohjanmaan luontoalan yrittäjät ry, puheenjohtaja Päivi Kaukua
Luonnonlaidunlihaa lautasille - mahdollisuuksia myyntiin -webinaari 28.3.2023
- Swedish experiences of developing and marketing added value for beef and lamb raised on semi natural pastures,
Anna Jamiesson, Verksamhetsledare, Naturbeteskött i Sverige - Luonnonlaidunten monet arvot, Maarit Satomaa, maisema-asiantuntija, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset
Luomutreffit 16.3.2023, Liminka
Arctic Food Lab goes Valentines Day, 14.2.2023, Oulu
Herkkutatista bisnestä? 16.11.2022, Teams
- Hurahdetaan herkkutatteihin, Satu Tietari, Pyhäjärvi-Instituutti
- Maistuvaa meiltä ja muualta – kohti kulttuuripääkaupunki Oulu2026 -vuotta! Mervi Tiermas, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset
- Luonnontuotteet ja luontopalvelut kasvuun Pohjois-Pohjanmaalla, Riikka Heikkilä, Metsäkeskus
- Arctic Food Lab -verkosto, Niina Keränen, Oulu2026
- Mikä ihmeen herkkutatti? Herkkutatin välttämätön liitto puiden kanssa, biologi ja sieniasiantuntija Jarkko Korhonen
- Herkkutattibisneksen mahdollisuudet ja haasteet – miten italialaiset sen tekevät? asiantuntija Satu Tietari, Pyhäjärvi-instituutti, ”Hurahdetaan herkkutatteihin” -hanke
- Yritysesimerkki Sienestä Oy – Herkkutatti lautasella ja leivän lisänä, keittiömestari, sienimies ja yrittäjä Esko Holopainen
- Ravinteikas herkkutatti – mitä merkitään myyntipakkaukseen? projektipäällikkö, Mervi Louhivaara, Turun yliopiston Brahea-keskus
Arctic Food Corner - Islannin matkan kuulumiset 15.11.2022
Valtakunnalliset Luonnontuotepäivät 9.-10.11.2022, Mikkeli
- Koostevideo seminaaripäivistä ja työpajoista
- Puheenvuorojen materiaalit, Aitoluonto.fi
Arctic Food corner 1.11.2022 - kehitä yritystäsi ja saa tuotteesi premium-markkinoille!
- Kiinnostavatko Premium-markkinat? Suomalaisia elintarvikkeita superjahdeille, Hanne Husso, Husso Consulting
- Innovoi tuotteita, paranna palveluita, kehitä prosesseja! Maaseutuyrityksen kehittäjä, tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto, Jarkko Koskela, Rastor-instituutti
- Tilaisuuden koonti
Arctic Food Lab -kehittäjäverkoston tapaaminen 18.10.2022, Oulu
- Verkostojen rakentaminen ja verkostoissa toimiminen, ympäristöasiantuntija Riina Rahkila, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset
- Tilaisuuden koonti
Puheenvuoro Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijoille, Degree Programme in International Business, 10.10.2022
- Flavours from our region and beyond, Kaisa Myllykangas