Kampanjat

Vuosikymmenten aikana toteutetut lukuisat ympäristökampanjamme ovat aktivoineet tuhansia asukkaita ja maanomistajia ympäristötyöhön. Toteutamme kampanjoita ja teemavuosia myös yhteistyössä monien muiden organisaatioiden kanssa.

Kansainvälinen maisemapäivä 20.10.

Maisemakävely
Leena Lahdenvesi-Korhonen

Maa- ja kotitalousnaisten MKN maisema-asiantuntijat järjestävät ohjattuja maisemakävelyitä eri puolilla Suomea lokakuussa 2024

Kansainvälistä maisemapäivää vietetään vuosittain Eurooppalaisen maisemayleissopimuksen allekirjoittamisen vuosipäivänä 20.10. Maisemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota maisemien merkitykseen osana kulttuuriperintöä, identiteettiä, hyvinvointia ja elinympäristön laatua. Maisemapäivänä juhlistettaviin maisemiin kuuluvat niin kauniit kuin arkisetkin maaseutumaisemat, kaupunkimaisemat ja luonnonmaisemat. Myös vuonna 2024 kansainvälistä maisemapäivää vietetään kaikille avoimella valokuvakilpailulla ja -kampanjalla sekä ohjatutuilla maisemakävelyillä.

Tervetuloa mukaan maisemakävelyille
Maisemakävelyt ovat maksuttomia.

ETELÄ-POHJANMAA

  • Su 20.10.2024 klo 14 Jyllinkoski, Kurikka
  • Kokoontuminen Jyllinkoskentie 120, Kurikka

Tervetuloa 20.10. klo 14 tutustumaan kanssamme Jyllinkosken upeisiin maisemiin. Ennen kävelykierrosta kuulemme Jyllinkosken historiaa ja pääsemme tutustumaan Jyllinkosken sähkömuseoon. Kävelyreitin pituus on pari kilometriä sisältäen muutamia jyrkkärinteisiä nousuja. Jyrkimpiin kohtiin on rakennettu portaat ja kosteimpiin paikkoihin pitkospuut. Ota juotavaa ja halutessasi retkieväät mukaan.

Ilmoittaudu 15.10. mennessä https://www.proagria.fi/tapahtumat/maisemakavely

Lisätietoa: toiminnanjohtaja Kirsi Varila kirsi.varila@maajakotitalousnaiset.fi p. 040 196 4434

ETELÄ-SAVO

  • Su 20.10.2024 klo 12–15 Savonlinna, Pihlajalahti
  • Kokoontuminen Sinkkosen vanhalla tuvalla, os. Kommerniementie 833, Savonlinna.

Maisemapäivänä kävellään Kommerniemen kylällä, Saimaan Pihlajaveden maisemissa Savonlinnassa. Kylän keskeisen peltoaukean maisema on muuttunut maatalouden muutosten myötä. Pääsemme tutustumaan talojen ja tilojen historiaan ja nykypäivään asukkaiden kertomana. Pistäydymme myös rannassa ja kuulemme mm. kalastuksen näkymistä. Kävelyn alku ja päätös Sinkkosen vanhalla tuvalla, jossa avautui tänä kesänä Kesäkirjasto Kammari. Kierroksen päätteeksi kävelijöillä on mahdollisuus nauttia Tellervon Kirjastokahvit. Kävellään noin 2,6 km pellolla ja tiellä, joten varusteeksi hyvät kengät ja sateen sattuessa sadeasut. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Saimaa lautasella –hankkeen kanssa.

Lisätietoa: maisema- ja ympäristöasiantuntija Saara Ryhänen saara.ryhanen@maajakotitalousnaiset.fi p. 040 482 368 237

    ETELÄ-SUOMI

    • Su 20.10. klo 12–15 Maisemapäivän kävely Katteluksen tilalla Karjalohjalla
    • Kokoontuminen Katteluksen tilan päärakennuksen pihalle, osoitteeseen Kattelus 17, 10360 Mustio.

    Maisemapäivää vietetään Katteluksen tilalla Karjalohjalla. Tutustumme Katteluksen tilan, tilakeskuksen ja sitä ympäröivien kulttuurimaisemien monisatavuotiseen historiaan. Tilan alueella on ollut asutusta jo rautakaudella ja viljelyhistoria ulottuu aina 1500-luvulle saakka. Kävelemme tilakeskuksen ja sitä ympäröivien peltojen ja hakamaiden alueella noin 2,5 km matkan, tutustuen rakennuksiin ja niiden historiaan ja nykykäyttöön, puutarhaan, peltomaisemaan ja laidunalueisiin. Kävelyn kesto on noin 2,5 tuntia. Reitti ei ole esteetön. Oppaina toimivat tilan emäntä Terhi Haataja sekä MKN maisema- asiantuntijat Auli Hirvonen ja Tarja Lahtinen Collin. Tilaisuus ei vaadi ennakkoilmoittautumista. Sateen sattuessa kävellään sateessa, joten mukavat ja säänmukaiset vaatteet mukaan! Tilaisuudessa on maksullinen kahvitarjoilu. Tilaisuus on myös osa LUMOtaito-hanketta.

    Tapahtuman sivu: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/tapahtumat/maisemapaivan-kavely-katteluksen-tilalla-karjalohjalla

    Lisätietoa: Tarja Lahtinen Collin p. 050 478 2440

      KESKI-POHJANMAA

      • Su 20.10. Klo 12–15 Maisemapäivän kävely Halsualla Töppösen luolikossa ja Kytöturpeen kosteikolla. 
      • Lähtö klo 12 yhteiskyydein Lounaskahvila Kotikuluman pihasta, Perhontie 1, Halsua kohti Töppösen luolikkoa.

      Lähdetään tutustumaan maisemiin, jotka ovat kuin pilkahdus toisesta maailmasta. Töppösen luolikkoalue on suuri muinaisranta, joka on syntynyt viime jääkauden jälkeen maankohoamisen myötä n. 10 000 vuotta sitten. Vaikeakulkuinen kivikko on monen metrin paksuista ja säilynyt suurimmaksi osaksi luonnontilassa. Kulkemisen helpottamiseksi osassa luolikkoa on pitkospuut. Paikoitellen voi kuulla vesivirtausten kohinaa, joka tulee syvältä kivikkojen alta. Hyvällä onnella voi jopa nähdä ahman, metsäpeuran tai maakotkan. Töppösen luolikolta palataan takaisin kohti lähtöpaikkaa. Matkalla pysähdytään tutustumaan Kytöturpeen kosteikkoon, joka valittiin vuonna 2023 Keski-Pohjanmaan vuoden maisemateoksi. Kytöturpeen kosteikko on 25 hehtaarin laajuisena Keski-Pohjanmaan suurin kosteikko, jolla on 50 saarta ja rantaviiva mutkittelee niemekkeisenä. Kosteikon ympäri kiertää hyväkulkuinen tie. Linnusto on kosteikolla erittäin rikasta. Oppaina luolikossa ja kosteikolla toimivat MKN maisema- ja ympäristöasiantuntija Milla Siltanen ja Keski-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisten johtokunnan puheenjohtaja Anu Karhukorpi.

      Lisätietoa: Milla Siltanen, milla.siltanen@maajakotitalousnaiset.fi p. 043 825 4284

        KESKI-SUOMI

        • Su 20.10. Klo 12–15 Maisemapäivän kävely Saarijärvellä. 
        • Kokoontuminen Saarijärven vanhan pappilan, Ruustinnan, pihassa klo 12, Paavontie 1, Saarijärvi.

        Lähde mukaan kansainvälisen maisemapäivän retkelle J.L. Runebergin maisemiin Saarijärvelle! K. V. Reiniuksen suunnittelema Tarvaalan pappila valmistui vuonna 1900 ja on merkittävä kulttuurihistoriallinen kohde Saarijärvellä. Reitti kulkee pitkin Saarijärven kulttuuriraittia, poiketen Matoniemessä ja päättyen Saarijärven museon pihaan. Kierros sisältää niin mielenkiintoisia muinaisjäännöksiä kuin historiallisia kohteita, kauniita maisemia unohtamatta. Reitin pituus on noin 2,5–5 km ja kävelyn kesto noin 2,5 tuntia. Reitti päättyy Saarijärven museon perinnepuutarhaan Saarijärven museo, Herajärventie 2, jossa on mahdollisuus omakustanteiselle keitto -ruokailulle. Kävelylle on hyvä varustautua säähän sopivilla varusteilla. Oppaina toimivat Janne Timperi, Saarijärven museolta sekä MKN maisema-asiantuntija Marjaana Hassani. Yhteistyössä järjestelyissä mukana myös Saarijärven museon ystävät. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton (omakustanteinen ruokailumahdollisuus). Tapahtumaan ilmoittaudutaan ennakkoon järjestelyjen vuoksi. Ilmoittautuminen sähköpostitse marjaana.hassani@maajakotitalousnaiset.fi. Päivän päätteeksi tarjoamme omatoimisina vierailukohteina klo 15–17 muutamia tiloja Saarijärven arvokkaissa maisemissa. Lisätietoja tulossa.

        Lisätietoa: Marjaana Hassani, marjaana.hassani@maajakotitalousnaiset.fi p. 043 824 9641

          LÄNSI-SUOMI

          • La 19.10.2024 klo 12–14 Maisemapäivän kävely Harolan luontopolulla Eurassa. 
          • Kokoontuminen Harolan pysäköintialueella os. Pähkinistöntie 230, Eura. 

          Lähde mukaan tutustumaan Harolan luontopolkuun ja laidunnettuun pähkinälehtoon Eurassa. Harolan lehto on ollut Metsähallituksen luonnonsuojelun hallinnassa vuodesta 1998. Alue kuuluu laajempaan Harolanlahti –nimiseen Natura 2000 –kohteeseen. Harolan lehtoalue on valtakunnallisesti arvokas muinaismuistoalue sekä arvokas lehto- sekä perinnebiotooppikohde. Aluetta on hoidettu mm. laiduntamalla lampailla vuodesta 2017. Kuljemme maisemapäivän kävelyllä luontopolun, jonka pituus on 1,2 km. Kävelyn kesto on noin 1,5 tuntia. Reitti ei ole esteetön. Oppaina toimivat luonnonsuojelun asiantuntija Tiina Jalkanen Metsähallitukselta sekä MKN maisema-asiantuntijat Milla Nikko ja Katri Eriksson. Tilaisuus ei vaadi ennakkoilmoittautumista. Sateen sattuessa kävellään sateessa, joten varaathan päivään säänmukaiset varusteet. 

          Tapahtuman sivu: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/tapahtumat/maisemapaivan-kavely-harolan-luontopolulla-eurassa 

          Lisätietoa: Milla Nikko, milla.nikko@proagria.fi p. 050 590 2085

          POHJOIS-KARJALA

          • Su 20.10.2024 klo 12–15.30 Ahvenisen maisemapäivä Enossa.
          • Kokoontuminen Ahvenisen Punasella Talolla, Ahvenisentie 1441, Eno. Siirtymät kohteisiin yhteiskyydeillä.

          Ahvenisen maisemapäivässä perehdytään alueen historiaan ja kuljetaan ajan muovaamilla reiteillä. Ahvenisen kylä sijaitsee maanteiden ja vesistökulkureittien varrella. Alueelta löytyy niin kivikautisia asuinpaikkoja kuin vanhoja kirkonpaikkoja. Iltapäivän aikana kierretään eri kohteita kylän alueella. Mukana asiantuntijoina ovat Ismo Björn Itä-Suomen yliopistosta, Hannu Lappalainen Ahvenisen kyläyhdistyksestä, Juha Koljonen Eno-Seurasta ja Päivi Jokinen MKN Itä-Suomesta. Katso tarkempi ohjelma täältä. Mukaan mahtuu 30 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Ohjelma on osallistujille maksuton, kyläyhdistyksen kahviosta maksullinen kahvitarjoilu. Varaa päivään säänmukaiset varusteet. Kävelymatkaa päivän aikana kertyy n. 1 km. Tilaisuuden järjestelyissä mukana myös Ahvenisen kyläyhdistys, Eno-Seura ry, Pohjois-Karjalan Kylät ry sekä Maaseudun Sivistysliiton Kestävät kylät -hanke.

          Tapahtumaan ilmoittaudutaan ennakkoon järjestelyjen vuoksi. Ilmoittaudu mukaan päivään tästä linkistä tai puhelimitse: Hannu Lappalainen p. 050 016 83 70

          Lisätietoa: Päivi Jokinen, paivi.jokinen@maajakotitalousnaiset.fi p. 040 301 2409

          POHJOIS-POHJANMAA

          • Su 20.10.2024 klo 12–15 Markkuun maisemapäivän kävely Tyrnävällä. 
          • Kokoontuminen Luonto- ja hyvinvointitalo Peukaloisen luona, Ängeslevän Ylipääntie 6, 91800 Tyrnävä.

          Kuljemme luontopolulla noin 5 kilometrin matkan tutustuen Ängeslevänjoen varren niittyihin, suunniteluun lammaslaitumeen ja kangasmetsäluontoon. Säänmukainen varustus. Polku on melko helppokulkuinen, mutta ei esteetön. Nautimme kodalla kahvia ja teetä ja pientä välipalaa. Voit paistaa myös esim. omia makkaroita. Markkuu on mukana Kylien maisemahelmet-hankkeessa, jossa on edistetty kylien perinnebiotooppien hoitoa. Kuulemme myös kyläyhdistyksen saamasta Kunta- ja JärjestöHelmi-tuesta, jolla kunnostetaan luontopolun varteen n. 2 ha lammaslaidun. Oppaina MKN maisema-asiantuntija Kalle Hellström ja Marika Laurila Markkuun seudun kyläyhdistyksestä. Maisemakävelyn järjestetään yhteistyössä Markkuun seudun kyläyhdistyksen kanssa. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita.

          Lisätietoa: Kalle Hellström, kalle.hellstrom@maajakotitalousnaiset.fi p. 043 825 5253


          Kansainvälinen maisemapäivä on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa. Maisemapäivän järjestävät ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus yhteistyössä Museoviraston, Suomen Kotiseutuliiton, Viherympäristöliiton sekä Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen ja Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskusten kanssa. 

          Maisemat ovat olennainen osa kaikkien hyvinvointia ja elinympäristön laatua sekä monimuotoisuutta. Millaisia maisemia löytyy työ-, koulu- tai kauppamatkasi varrelta tai näkyy kotisi ikkunasta? Mikä arkesi maisemissa on kiehtovaa tai kaunista, mitä haluaisit muuttaa, mikä maisemassa on parhaillaan jo muuttumassa? Osallistu arkimaisemia juhlistavaan valokuvakampanjaan valokuvaamalla arkesi maisemia ja jakamalla kuvat Instagramissa tunnisteella #arkimaisema. Liity myös seuraamaan kampanjan Instagram-tiliä @arkimaisema. 

          Lisätietoa kampanjasta: Ymparisto > Kansainvälinen maisemapäivä

          Maisemakävelyistä: maiseman- ja luonnonhoidon kehitysjohtaja Leena Lahdenvesi-Korhonen, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry, p. 040 523 5133, leena.lahdenvesi-korhonen@maajakotitalousnaiset.fi

          Kampanjasta: tutkija Annika Uddström, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 715, annika.uddstrom@ymparisto.fi


          Luontotekoja-kampanja 2022-2024

          Viimeisimmän uhanalaisluokituksen mukaan Suomessa elävistä eliölajeista joka yhdeksäs on uhanalainen. Tieto oli pysäyttävä. Jotta luonnon köyhtymiskehitys saadaan pysäytettyä, tarvitaan meiltä kaikilta tekoja. Viimeisen 70 vuoden aikana Suomesta on hävinnyt merkittävä osa perinnebiotoopeista, eli perinteisen maataloustuotannon synnyttämistä niityistä, hakamaista ja metsälaitumista. Samalla on vaarassa hävitä osa suomalaista kulttuurihistoriaa, monimuotoista maalaismaisemaa ja luonnon monimuotoisuutta.

          Luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi tarvitaan meidän kaikkien panosta. Maa- ja kotitalousnaiset kampanjoivat lumon puolesta vuosina 2022-2024. Vuonna 2024 keskitymme peltojen lumoon.

          Kampanjaan voi tutustua Maa- ja kotitalousnaisten Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ja kotisivuilla koko vuoden ajan. Kampanjassa esitellään myös kummitiloja, kummieläimiä ja monia mielenkiintoisia laiduntarinoita ympäri Suomen. Haastamme teidät kaikki tekemään luontotekoja.  #luontotekoja -kampanjaamme voi seurata myös kampanjan blogeissa

          Muita kampanjoitamme

          Laidunnus Kolin kansallispuistossa ja videoesitys modernin paimen lomaviikosta Kolilla on Vuoden 2023 maisemateko. Kuva Mariko Lindgren.

          'Luontotekoja' vuoden 2023 maisemateko -kilpailu 

          Valtakunnalliseksi voittajaksi valittiin:

          Laidunnus Kolin kansallispuistossa ja videoesitys modernin paimenen lomaviikosta Kolilla

          Maisematekokilpailu järjestettiin kahdeksannen kerran. Valtakunnallisesta voitosta kilpailivat maakuntien palkitut.
          Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee vuoden maisemateon valintaa.

          Tämän vuotinen maisemateko-kilpailu järjestettiin osana MKN Maiseman kolmevuotista Luontotekoja-kampanjaa. Kampanjalla halutaan korostaa, että luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi tarvitaan meidän kaikkien panosta. Luontotekoja-kampanja vuoden 2023 eritysteemana ovat niityt ja uusympäristöt.

          Aiemmin valtakunnallisen tunnustuksen ovat saaneet: