Arja-Leenan tuunattu lihakukko
1 min lukuaika
Tämä hieman modernisoitu piirakka on helppo leikata kahvipöytään tarjolle.
(15-20 viipaletta)
Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Mervi Kukkosen äiti Arja-Leena kehitti tämän lihakukon ohjeen. Perinteinen umpinainen ruiskuorinen lihakukko olisi hankala leikata kahvipöydän tarjottavaksi. Kiireinen leipoja voi käyttää myös valmista ruis-perunataikinaa.
Kuoritaikina:
3,75 dl ruisjauhoja
0,75 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
120 g margariinia tai voi-kasviöljyseosta
2 dl perunasosetta (jauheesta)
(tai 400 g ruisperunataikina)
Täyte:
400 g naudan (paisti)jauhelihaa
1 sipuli
1 porkkana (raasteena)
2 dl kermaviiliä
1 kananmuna
0,5 dl riisihiutaleita
1 tl suolaa
mustapippuria, paprikaa
0,5 dl juustoraastetta
persiljasilppua
n. 150 g pekonia
1. Yhdistä jauhot ja suola ja nypi rasva. Lisää perunasose taikinaan. Laita taikina viileään täytteen valmistamisen ajaksi.
2. Ruskista jauheliha ja sipuli ja lisää raastettu porkkana. Jäähdytä.
3. Lisää kermaviili, kananmuna, riisihiutaleet, juustoraaste ja mausteet lihamassaan ja sekoita murekkeeksi.
4. Kaulitse ruisperunataikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
5. Laita murekemassa levyn keskelle ja peitä pekoniviipaleilla.
6. Leikkaa taikinan sivut ja lado ristikkäin lihan päälle. Muotoile kukko ja voitele vedellä.
7. Paista 200 asteessa n. 45 min