Mediapankki· Maa- ja kotitalousnaiset· Ajankohtaista· MKN Ruokaneuvot· Ruokakasvatus
Kasviskylläinen ruokavalio tekee hyvää terveydelle ja ympäristölle
Mediapankki· Maa- ja kotitalousnaiset· Ajankohtaista· MKN Ruokaneuvot· Ruokakasvatus
Uusien ravitsemussuositusten mukaan kasvisten syöntiä tulisi lisätä 500–800 grammaan päivässä. Ota kasviskylläinen arki haltuun MKN:n vinkeillä.
”Porkkana ja lanttu ovat varmasti useimmille ruoanlaittajille tuttuja raaka-aineita. Mutta, jos juuriselleri, puna-, raita- ja keltajuurikas, palsternakka, mustajuuri, juuripersilja tai maa-artisokka eivät vielä kuulu ruokakoriin, niin niihin kannattaa ehdottomasti tutustua”, kehottaa kehityspäällikkö Marita Suontausta MKN Keskuksesta.
Kotimaiset juurekset ja kaali ovat nyt edullista ja sesongin mukaista lähiruokaa. Niitä lisäämällä ruokaan saa makua ja väriä helposti. Juurekset ja kaalit ovat myös terveellisiä ja tarjoavat hyvin vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua.
”Juureksia ja kaalia kannattaa käyttää monipuolisesti raakana ja kypsennettynä. Eikä pidä unohtaa hapankaalia, joka sopii maitohappokäymisensä vuoksi monelle, jolle kaali ei sellaisenaan sovi”, Suontausta vinkkaa.
Kuitupitoinen ruokavalio lisää kylläisyyden tunnetta ja vähentää näläntunnetta, mikä voi helpottaa painonhallintaa. Myös vatsa ja suolisto kiittävät juuresten kuidusta, kun liukenematon kuitu edistää vatsan toimintaa.
Ravitsemussuositukset ja kestävän kehityksen linjaukset ruokaneuvonnan A&O
Marraskuussa 2024 julkaistut kansalliset ravitsemussuositukset painottavat ruokavalion kokonaisuutta ja korostavat myös ruokavalion vaikutuksia ympäristölle aiempaa enemmän. Kasvisten päivittäinen saantisuositus on 500–800 grammaa. Kypsää punaista lihaa suositellaan syötäväksi vain 350 grammaa viikossa. Lisäksi eteenkin leikkeleitä ja makkaroita tulisi vähentää, sillä ruokavalion kokonaisuuden kannalta niissä on tarpeetonta suolaa, rasvaa sekä lisäaineita, kuten esimerkiksi nitriittiä. Täysjyväviljatuotteiden roolia osana terveyttä edistävää ruokavaliota korostetaan aiempaan enemmän.
”MKN-asiantuntijoiden tekemässä neuvontatyössä jalkautetaan aina tutkittua tietoa. Uudet ravitsemussuositukset tulevat näkymään pitkin vuotta voimakkaasti niin ruoka-asiantuntijoidemme työssä kuin Koti ja maaseutu -lehtemme resepteissä ja ruoka-aiheisissa artikkeleissa”, Suontausta painottaa.
Maa- ja kotitalousnaisten asiantuntijat edistävät laajasti kestävää kehitystä, kuten kansalaisten hyvää ravitsemusta, luonnon monimuotoisuutta ja maaseudun yritysten ja
Reseptit