Kesäkurpitsa ja munakoiso - satokauden herkkuja

3 min lukuaika

Ruokatietopankki

Kesäkurpitsojen runsaan sadon saa kyllä käytettyä, sillä kesäkurpitsa on hyvin monikäyttöinen. Munakoisoa kasvatetaan myös Suomessa.

Kesäkurpitsa-sipulisalaatti

Kesäkurpitsoita on sesonkiaikaan usein kotipuutarhurilla yllin kyllin. Runsaan sadon saa kyllä käytettyä, sillä kesäkurpitsa on hyvin monikäyttöinen, joka sopi niin ruuanvalmistukseen, leivontaan kuin säilöntään.

”Tuskin on keittoa tai pataruokaa, johon kesäkurpitsa ei makunsa puolesta sopisi. Liha- ja kalaruokia voidaan keventää kasviksilla, ja kesäkurpitsaa voi hyvin lisätä esimerkiksi lihamurekkeeseen tai jauhelihapihvitaikinaan”, vinkkaa kotitalousopettaja, järjestöpäällikkö Helena Velin Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta.

Lämpimäksi lisäkkeeksi niin liha- kuin kalaruoille sopii grillattu kesäkurpitsa. ”Grillattu kesäkurpitsa antaa myös pikanttia makua salaatteihin. Pitkittäin grillatut viipaleet voi kiepauttaa rulliksi ja täyttää vaikkapa palasella salaattijuustoa ja tarjota lisäkkeenä tai kasvisruokana”, Helena kertoo.

Kesäkurpitsaa voit tarjota spagetin tapaan erilaisten kastikkeiden kanssa. ”Leikkaa kuorimaveitsellä tagliatellen kaltaisia nauhoja tai käytä raastinta tai mandoliinia. Kiehauta nauhat suolalla ja öljyllä maustetussa vedessä, valuta siivilässä ja painele tarvittaessa hieman talouspaperilla kuivemmaksi”, Helena neuvoo.

Edullinen raaka-aine leipurille

Kesäkurpitsaraaste mehevöittää leipätaikinan ja suolaiset piirakat. Kesäkurpitsa sopii myös makeisiin leivonnaisiin. Leivo leikattava kesäkurpitsatorttu tai tee taikinasta kuppikakkuja!

Varsinkin silloin kun käsissä on runsas sato kesäkurpitsoita, hyvät säilöntäniksit ovat tarpeen. ”Kesäkurpitsasta voi tehdä esimerkiksi muiden kasvisten kanssa relish- tai voimakkaasti maustettuja chutneytyyppisiä etikkasäilykkeitä ruokien lisäkkeiksi”, Helena innostaa. Paahtoleivän päällä maistuu kesäkurpitsa-sitruunahillo, joka voilisäyksellä jalostuu kesäkurpitsacurdiksi.

Miedon makunsa ansiosta kesäkurpitsa sopii smoothieen pehmentämään mukavasti voimakkaiden marjojen makua. ”Kesällä kesäkurpitsa on kotimainen vaihtoehto smoothiessa yleisesti käytetyn banaanin korvaajana”, Helena kertoo.

Vinkit kotikasvattajalle

  • Kerää satoa säännöllisesti, jotta kesäkurpitsat eivät kasva liian suuriksi.
  • Kesäkurpitsat ovat sopivia poimittavaksi 15–25 sentin mittaisina, jolloin niiden malto on kiinteää ja mehevää, eikä siemeniä ole tai niitä on vähän.
  • Suureksi kasvaneiden kesäkurpitsojen malto muuttuu kuivaksi ja huokoiseksi. Siemenet ja paksuuntunut kuori on poistettava ennen ruuaksi valmistamista.
  • Paksukuorinen, suureksi kasvanut kesäkurpitsa voi säilyä sopivassa lämpötilassa jopa 3–4 kuukautta, sillä paksu kuori estää veden haihtumista.
  • Paras säilytyslämpötila on 8–13 astetta. Liian kylmässä kesäkurpitsat paleltuvat helposti.

Munakoiso maistuu itkettämättä

Kaupoissa on nykyään yhä enemmän tarjolla myös kotimaisia munakoisoja. Euroopassa munakoiso yleistyi jo 1400-luvulla. Suomalaiseen ruokapöytään se on ilmestynyt vasta viime vuosikymmeninä. Kiitos runsaan matkailun.

Munakoisosta löytyy monen värisiä lajikkeita, keltaisia, vihreitä ja valkoisia. Myös munakoison koossa ja muodossa voi olla vaihtelua lajikkeen mukaan. Tummanvioletti, pitkänomainen ja iso vihannes on meillä yleisin.

Munakoison hedelmäliha on vaaleaa ja hiukan sienimäistä. Maku on mieto ja se pääsee oikeuksiinsa vasta ruoanlaitossa. Nykyiset munakoisolajikkeet on jalostettu miedoiksi, eikä vanhoissa ohjeissa suositeltua ”itkettämistä” enää tarvita. Mikäli kuitenkin kohdalle osuu karvas yksilö, se kannattaa itkettää ripottelemalla suolaa molemmin puolin munakoisoviipaletta ja jättämällä viipaleet esimerkiksi lautaselle noin puoleksi tunniksi. Viipaleiden pintaan nousseet nestepisarat pyyhitään pois ja munakoiso on valmista käyttöön, ohjeistaa ruoan ja kotitalouden erityisasiantuntija Asta Asunmaa Etelä-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskuksesta.

Munakoiso sopii hyvin kasvismuhennoksiin, pata- ja laatikkoruokiin. Laatikkoruoista ehkä tunnetuin on kreikkalainen moussaka ja pataruoista ranskalainen ratatouille. Se sopii hyvin myös grillattavaksi sellaisenaan tai marinoituna, vinkkaa Asta.

Munakoiso on hyvin kylmänarka, se paleltuu alle 7 asteen lämpötilassa ja hedelmälihaan ilmestyy ruskeita laikkuja. Ihanteellinen säilytyslämpötila kypsälle munakoisolle on +8 - +12 astetta.