Kujalan tilalla karja laiduntaa luonnollisilla merenrantalaitumilla

3 min lukuaika

Ajankohtaista

Timo ja Susanna Kujalan perinnetilalla Hailuodossa tuotetaan aitoa lähiruokaa korkealuokkaisista raaka-aineista. Kesäisin Kujalan tilan karja laiduntaa Hailuodon merenrantaniityillä tehden samalla arvokasta luonnonhoitotyötä. Karjatilan toiminta on hyvä esimerkki siitä, kuinka naudanlihan tuotannossa voidaan huomioida niin ilmasto, ympäristö kuin luonnon monimuotoisuus.

Rannalla kujalan tila

Read the article in English

Monipuolinen tarjonta korkealuokkaisia lähiruokatuotteita

Kujalan tila on vuonna 1582 perustettu hailuotolainen maatila, jonka tuotevalikoimaan kuuluvat tänä päivänä naudanlihan lisäksi lihajalosteet, maustekastikkeet, makusiirapit sekä viljatuotteet. Timo Kujala on kotoisin tilalta ja on toiminut sen omistajana ja isäntänä vuodesta 2006 saakka. Susanna muutti tilan emännäksi vuonna 2020.

Kujalan tilalla eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen on keskeisessä roolissa. Tilan simmental-, hereford- ja limousin-rotuinen karja on luonteeltaan ja rakenteeltaan tervettä ja soveltuu hyvin luonnonlaitumien laidunnukseen. Laidunkauden ulkopuolella karja asuu pihatoissa, jotka mahdollistavat naudoille liikkumisen ja kanssakäymisen lajitovereiden kanssa.

Hailuotolaisen perinnemaiseman hoito on tärkeä osa Kujalan tilan toimintaa.

Nurmipeitteisten merenrantaniittyjen laidunnus edistää luonnon monimuotoisuutta, lisää karjan hyvinvointia sekä tuottaa virkistysarvoja ja elämyksiä alueen asukkaille. Peltomaan jatkuva kasvupeitteisyys sekä muokkaamattomuus vähentävät ravinteiden huuhtoutumista vesistöihin. Lisäksi nurmi toimii hiilinieluna sitoen hiilidioksidia ja hiiltä maaperään.

Laidunmaiden lisäksi Kujalan tilaan kuuluu peltoalaa, jossa viljellään elintarvikeviljaa sekä rehua omalle karjalle. Viljelykierrossa käytetään maan rakennetta parantavaa rypsiä, josta saatu öljy käytetään oman tilan elintarviketuotannossa. Viljan ja rypsin jätteet puolestaan sopivat karjan kuivikkeiksi. Kujalan tilan naudat pistelevät poskeensa myös Hailuodon panimon jätteenä syntyvät mäskit.

Kujalan tilan ilmastoviisaisiin ratkaisuihin kuuluu myös aurinkosähkö, jolla tuotetaan noin 20 prosenttia tilan vuosittaisesta energiantarpeesta. Tuotannossa käytettävät koneet ja laitteet puolestaan hankitaan pääasiassa käytettyinä ja ne pidetään toimintakuntoisina säännöllisten huoltojen avulla. Tuotteiden pakkauksessa hyödynnetään kierrätettyjä pahvilaatikoita ja pehmikkeenä sanomalehtipaperia.

Timo ja Susanna isännöivät Kujalan perinnetilaa Hailuodossa.

Tuotetarjontaansa Kujalan tila on täydentänyt matkailutoiminnalla muuten hiljaisen talvisesongin aikana. Paikallisen hotellien kanssa yhteistyössä on suunniteltu matkailijoille liukulumikenkäretki, jossa Susanna pääsee hyödyntämään luonto-ohjaajan koulutustaan. Lisäksi tilalla järjestetään oppisopimuskoulutusta ja vastaanotetaan ryhmiä, jotka haluavat tulla tutustumaan tilan toimintaan.

Yrityksen ja tuotteiden kehityksestä kohti artesaaniruokaa

Timo ja Susanna Kujala ovat kehittäneet tilan toimintaa aktiivisesti myös erilaisten hankkeiden kautta. Hankkeista he ovat saaneet työkaluja muun muassa henkilöstöjohtamiseen sekä maatalouden digitalisointiin. Lisäksi he ovat mukana Oulu 2026 -kulttuuripääkaupunkivuoteen tähtäävässä Arctic Food Lab -verkostossa, joka viestii pohjoisen Suomen alueella tuotetusta puhtaasta ja vastuullisesta ruoasta.

Tuotteitaan Timo ja Susanna ovat viime aikoina brändänneet yhä enemmän artesaaniruoan suuntaan. Suomen Artesaaniruokayhdistyksen määritelmän mukaan artesaaniruokatuotteet eivät saa sisältää säilöntä- ja lisäaineita, käytettyjen raaka-aineiden tulee olla kotimaisia, mielellään paikallisia, ja niiden alkuperän pitää olla tunnettu. Tuotteiden valmistuksen tulee tapahtua perinteitä kunnioittaen ja käsityömäisten periaatteiden mukaan.

Lööki-kastikkeet kuuluvat Kujalan tilan tunnetuimpiin tuotteisiin.

Vuoden 2023 lopulla Kujalan tilan burgeripihville myönnettiin artesaaniruoan sertifikaatti ja tänä vuonna sertifioituja tuotteita on tullut lisää. Kujalan tilan valkolöökikastike puolestaan palkittiin kultamitalilla Artesaaniruoan SM-kilpailuissa vuonna 2023. Tuotekehittelyssä olevissa uusissa resepteissä on myös tarkoitus noudattaa artesaaniruoan määritelmää, yrittäjäpariskunta kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Artikkeli on osa ClimateFood-hankkeen esittelemiä ruokaketjun ilmastoviisaita menestystarinoita. Yritysesimerkkejä julkaistaan Suomesta ja Ruotsista.