Maa- ja kotitalousnaiset· Ajankohtaista· MKN Ruokaneuvot· Ruokavinkit· Uutinen
Kuukauden lähikala -hankeen Madeliven antia
Maa- ja kotitalousnaiset· Ajankohtaista· MKN Ruokaneuvot· Ruokavinkit· Uutinen
Kuukauden lähikala-hankkeessa livessä valmistui tällä viikolla Madekeitto.
Made on makeassa vedessä elävä turskakalalaji. Made asustelee pohjavesissä ja on petokala. Mateen kalastus painottuu talviaikaan ja made onkin pilkkijöiden suosikki.
Madekeitto (6 annosta)
1 n. 1,3 kg:n painoinen, nyljetty made
Kalan keitinliemi
n. 1 l vettä
1 1/2tlsuolaa
10 mauste- tai mustapippuria
2 laakerinlehteä
Keittoon
1 sipuli
6–8 perunaa
1 rkl voita
1 dl kuohukermaa
1 nippu tilliä
(porkkanaa)
1. Ota talteen mäti ja maksa. Keitä maksa ja mäti toisessa kattilassa hitaasti poreillen.
2. Mittaa keitinliemen ainekset kattilaan (paitsi pippurit). Nosta kala kokonaisena tai paloiteltuna kiehuvaan keitinliemeen. Kuori vaahto ja lisää pippurit. Hauduta kala kypsäksi miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.
3. Nosta kypsä kala keitinliemestä vadille ja siivilöi liemi talteen (n. 1 l).
4. Hienonna sipuli. Paloittele kuoritut perunat.
5. Kiehauta hienonnetut sipulit voissa kattilassa. Kaada päälle siivilöity keitinliemi. Lisää perunat. Hauduta noin 15 minuuttia, kunnes perunat ovat lähes kypsiä.
6. Erottele perunoiden kypsymisen aikana kalanliha ruodoista. Lisää lopuksi ruodottomat kalapalat, paloiteltu maksa ja mäti, kerma, (voita) ja hienonnettu tilli.
7. Tarjoa ruisleivän kanssa.
Kalalivet ovat osa Kuukauden lähikala -hanketta. Rahoitus on Saaristomeren kalaleaderista (Erityisesti Kaarina, Kemiönsaari, Kustavi, Masku, Mynämäki, Naantali, Paimio, Parainen, Raisio, Salo, Sauvo, Taivassalo ja Turku) . Asiantuntijat tulevat myös ilolla alueen yhdistysten tapaamisiin ja tilaisuuksiin. Keräämme mielellämme reseptejä ja kalamuistoja talteen.
#leadersammabåt #made #kuukaudenlähikala #MKNruoka #länsisuomenmaajakotitalousnaiset #ruokaneuvolive