KYMMENEN TARINAA KIVESTÄ -Kiven monta perinteistä käyttötarkoitusta

1 min lukuaika

Julkaisut

Kymmenen tarinaa kivestä -julkaisu esittelee kivien perinteisiä käyttötapoja Etelä-Savossa ja Keski-Suomessa

KYMMENEN TARINAA KIVESTÄ – Kiven monta perinteistä käyttötarkoitusta

Kymmenen tarinaa kivestä -julkaisu esittelee kivien perinteisiä käyttötapoja Etelä-Savossa ja Keski-Suomessa. Julkaisulla halutaan nostaa arvoonsa vanhoja kivirakenteita, jotka yhä paikallaan olevina ovat konkreettisia muistomerkkejä menneiden sukupolvien työstä. Vanhat kivirakenteet ovat tärkeä osa maaseutumme historiaa ja niiden vaaliminen on tärkeää kulttuuriympäristötyötä.
Mukana on valtaan ja puolustukseen liittyviä kivirakenteita, kuten linnoja, linnoituksia ja rajakiviä, liikkumiseen liittyviä kivirakenteita, kuten siltoja, kanavia ja kummeleita, peltoviljelyyn liittyviä kivirakenteita, kuten kaskiröykkiöitä, kuppikiviä ja kiviaitoja sekä pihapiirin kivirakenteita, kuten navetoita, kaivoja ja kellareita.
Nimensä mukaisesti julkaisuun on kerätty myös kymmenen elämänmakuista paikallistarinaa, jotka kertovat kiviin liittyvistä muistoista ja kivirakenteiden vaalimiseksi tehdystä työstä. Kuka pelasti Puulan kummelit? Millä kivisillalla on vietetty häitä? Miten rauniouunin voi adoptoida? Millainen tarina piilee Jylkynkiven takana?
Katso KIVI -julkaisun esittelyvideo tästä linkistä: https://youtu.be/TJsm6dKNPNU
Voit lukea julkaisun täältä.
Julkaisu on tehty osana Kulttuuriympäristö näkyväksi KYNÄ-hanketta. Hanketta toteuttavat Etelä-Savon ja Keski-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset ja ProAgriat. Hankkeen tarkoituksena on lisätä yleistä tietoisuutta kulttuuriympäristöstä sekä innostaa maaseudun asukkaita, maanomistajia, viljelijöitä, yhdistyksiä, yrityksiä ja muita toimijoita hoitamaan kulttuuriympäristöä sekä hyödyntämään sitä yritystoiminnassaan. KYNÄ -hankkeen rahoittavat Euroopan unionin maaseudun kehittämisen maatalousrahasto ja Etelä-Savon ja Keski-Suomen ELY-keskukset.