Lähikala kuuluu kaikkien lautaselle – herkullisesti, helposti ja terveellisesti

Tuore kala on noussut ravitsemuksen keskiöön. Uusissa ravitsemussuosituksissa kala saa entistä enemmän huomiota osana monipuolista ja terveellistä ruokavaliota. Miten saada kala helposti osaksi arkea, edullisesti ja vaivattomasti? Ratkaisu on lähellä – kotimaiset vesistöt tarjoavat tuoreita ja herkullisia vaihtoehtoja, kuten muikku, ahven, siika ja särki. Lähikala ei ole vain ympäristöystävällinen ja vastuullinen valinta, vaan myös maku ja ravintoarvot puhuvat sen puolesta.

Perameren pikkusiika annos ravintola Haili Lahikalaa lautaselle
Perämeren pikkusiikaa ravintola Hailissa. Kuva: Anni Lantta, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset, Lähikalaa lautaselle -hanke

Perämeren pikkusiika – kotimainen kala saa ansaitsemaansa huomiota

Perämeren alueella juhlitaan tärkeää virstanpylvästä: Perämeren pikkusiialle haetaan EU:n nimisuojaa, joka voisi avata uusia mahdollisuuksia paikallisille kalastajille ja nostaisi paikalliskalan arvostusta kuluttajien keskuudessa. Nimisuojan myötä pikkusiika, joka tunnetaan myös karisiikana, löytää varmemmin tiensä yhä useampaan suomalaiseen ruokapöytään.

Nimisuojahakemuksen Ruokavirastolle on jättänyt Perämeren Kalatalousyhteisöjen liitto. Lopullisen hyväksynnän asiasta tekee Euroopan komissio. Askel on tärkeä kestävän kalatalouden tukemiseksi ja lähikalan menekin edistämiseksi.

Ruoka-alan ammattilaisille tukea ja inspiraatiota tuotekehitykseen

Elintarvikealan ammattilaiset, kala-alan yritykset, ammattikeittiöiden edustajat, ravintolat ja kalastajat pääsevät jakamaan ideoita ja kehittämään uusia lähikalatuotteita ja -reseptejä tuotekehitystyöpajassa tiistaina 21.1.2025 Torniossa. Työpajassa sukelletaan syvälle lähikalan mahdollisuuksiin ammattikeittiöissä testaamalla reseptejä ja arvioimalla tuotteita ja ruokia yhdessä muiden ammattilaisten kanssa sekä kehitetään uusia ratkaisuja kalankulutuksen edistämiseksi.

Tapahtuma on maksuton, mutta paikkoja on rajoitetusti – ilmoittautua voi 14.1.2025 saakka. Tapahtuman järjestää Lähikalaa lautaselle -hanke, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset yhteistyössä ammattiopisto Lappian ja Perämeren alueen Kalaleaderin kanssa.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot tapahtumasta tästä linkistä.

Voissa paistetut rukiiset pannusiiat ja kukkakaalisose

Ainekset (4 annosta):

Pannusiiat:
4 pikkusiikaa
1 dl ruisjauhoja
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
2 rkl voita (paistamiseen)
1 rkl tuoretta tilliä (halutessasi koristeluun)

Kukkakaalisose:
1 keskikokoinen kukkakaali (noin 600 g)
2 rkl voita
1/2 dl maitoa (voit käyttää myös kasvimaitoa)
Suolaa maun mukaan

Appelsiinivihersalaatti:
1 appelsiini
100 g vihreitä salaattilehtiä (esim. rucolaa, pinaattia tai jäävuorisalaattia)
1/2 punasipuli (halutessasi)
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
Suolaa ja pippuria maun mukaan

Valmistusohjeet:
1. Pannusiiat:

Valmistelu: Viillä kummallekin puolelle kylkiä muutama viilto. Ripottele kaloille merisuolaa. Anna suolaantua huoneenlämmössä 30 minuuttia. Kääntele kaloja muutaman kerran suolaantumisen aikana.

Paistaminen: Kuumenna 2 rkl voita paistinpannussa keskilämmöllä. Pyyhi siioista suola pois ja kierittele ne ruisjauhoissa. Aseta siiat pannulle ja paista molemmin puolin, kunnes kala on kauniisti ruskistunut ja rapea. Lisää tarvittaessa voita paistamisen aikana.

Viimeistely: Koristele annos tuoreella tillillä, jos haluat.

2. Kukkakaalisose:

Kukkakaalin keittäminen: Pilko kukkakaali pieniksi paloiksi. Keitä kukkakaali suolatussa vedessä noin 10–15 minuuttia, kunnes se on pehmeää.

Soseutus: Kaada vesi pois ja murskaa kukkakaali esimerkiksi perunasurvimella tai sauvasekoittimella. Lisää voita ja maitoa, ja soseuta tasaiseksi. Mausta suolalla maun mukaan. Jos sose on liian paksua, lisää hieman maitoa, kunnes saavutat halutun koostumuksen.

3. Appelsiinivihersalaatti:

Salaatti: Kuori appelsiini ja leikkaa se pieniksi lohkoiksi. Jos haluat, voit myös leikata punasipulista ohuet renkaat.
Yhdistä: Sekoita vihreät salaattilehdet, appelsiinilohkot ja punasipulirenkaat kulhossa.
Kastike: Sekoita oliiviöljy, sitruunamehu, suola ja pippuri. Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita hyvin.

4. Annostelu:

Aseta lautaselle ensin kerros kukkakaalisosetta. Laita paistetut pannusiiat soseen päälle. Viimeistele annos appelsiinivihersalaatilla, joka tuo väriä ja raikkautta.
Nauti! Tämä annos on täynnä makua ja kauden parhaita raaka-aineita. Se on täydellinen niin arkeen kuin juhlaan!

Teksti, kuva ja resepti: Lähikalaa lautaselle -hanke, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset, Oulun Kalatalouskeskus ja ProAgria Pohjois-Suomi. Lähikalaa lautaselle -hanke edistää lähikalan käyttöä elintarviketeollisuudessa ja ammattikeittiöissä sekä lisää kuluttajien tietoa lähikaloista ruokana Perämeren kalatalousalueella. Hanketta rahoittaa Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahasto (Perämeren rannikon Kalaleader), Lapin ELY-keskus.

Kuva: Perämeren pikkusiikaa ravintolassa, kuva Anni Lantta, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset, Lähikalaa lautaselle -hanke