Luonnonlaidunpäivä 14.6.2025 - tuottajat ja ravintolat: tervetuloa mukaan!

Luonnonlaidunpäivää vietetään juhannusta edeltävänä lauantaina 14.6.2025. Silloin juhlitaan luonnonlaitumia ja niiden hoitajia – laiduntavia eläimiä. Tilat ympäri Suomen pitävät avoimia ovia ja teemapäivässä mukana olevat ravintolat tarjoavat luonnonlaidunlihaa.

Hymyileviä ihmisiä katselee nautoja luonnonlaitumella kuva Leena Lahdenvesi-Korhonen
Kuva Leena Lahdenvesi-Korhonen

Kansallinen teemapäivä nostaa esille laidunnuksen tärkeyden

Perinteisen karjatalouden muovaamia runsaslajisia elinympäristöjä eli perinnebiotooppeja uhkaa umpeenkasvu laidunnuksen vähennyttyä radikaalisti. 60-luvulta nykypäivään tultaessa perinnebiotoopeista on hävinnyt jo yli 90 prosenttia. 

Nyt jo neljättä kertaa vietettävän kansallisen Luonnonlaidunpäivän tavoitteena on kertoa kuluttajille laidunnuksen valtavan tärkeästä roolista monien lajien elinmahdollisuuksien turvaamisessa, perinnemaisemien ylläpidossa ja luonnon monimuotoisuuden edistämisessä.

Toimintaideana on, että tilat pitävät luonnonlaidunpäivänä avoimia ovia ja kutsuvat aiheesta kiinnostuneita tutustumaan oman tilansa toimintaan. Niille tiloille, joilla on suoramyyntiä, päivä toimii myös erinomaisena myyntitempauksena. Kannustamme myös luonnonlaidunlihaa myyviä ravintoloita ja kauppoja osallistumaan mukaan päivän viettoon.

Ilmoita tapahtumasi yhteiselle kartalle

Luonnonlaidunpäivänä järjestettävät tapahtumat kootaan Luonnonlaidunlihan tuottajat ry:n kotisivuilla olevalle kartalle, josta on yhdellä silmäyksellä nähtävissä kaikki avoimet ovet ja muut tapahtumat teemapäivänä. Toivotamme kaikki mukaan tämän tärkeän päivän järjestämiseen!

Lue lisää Luonnonlaidunpäivästä ja ilmoita tapahtumasi kartalle: https://luonnonlaidunlihantuottajat.fi/luonnonlaidunpaiva/

Luonnonlaidunpäivän järjestävät yhteistyössä Luonnonlaidunlihan tuottajat ry,  WWF, MTK, SLC, Metsähallitus, Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria, Ruokavirasto, Suomen Lammasyhdistys, Pihvikarjaliitto ja Perinnemaisemayhdistys