Maiseman arvo – maisemasta uutta liiketoimintaa
Maisema on matkailijalle erittäin tärkeä kokemus, mutta silti sitä on hyödynnetty matkailun voimavarana huonosti.
Yleisesti on tiedossa, että maisema on matkailijalle erittäin tärkeä kokemus, mutta silti sitä on hyödynnetty matkailun voimavarana huonosti.
- Maiseman arvon tunnistamiseen ja sen hyödyntämiseen tarvitaan uusia ratkaisuja, toteaa Leena Lahdenvesi-Korhonen Maa ja kotitalousnaisista. Maiseman arvo- eli MAISA-hankkeella haettiin uusia, innovatiivisia sisältöjä matkailuyritysten hyödynnettäväksi ja kannustamaan maanomistajia ylläpitämään arvokkaita maisema-alueita sekä tunnistamaan maisemaan liittyviä ansaintakeinoja. Hankkeen tavoitteena oli luoda toimintamalli, jossa maisemaa paremmin tuotteistamalla voidaan kasvattaa Suomen biotalouden arvoa sekä monipuolistaa biotalouden elinkeinopohjaa. MAISA-hankkeen pilottialueita olivat Sääksmäen ja Tarttilan kulttuurimaisemat Valkeakoskella, Lehijärven kulttuurimaisemat Hattulassa sekä Hollolan kuntakeskuksen läheinen maaseutu ja Hämeenkosken alue. Pilottialueiden valinnassa painotettiin alueiden kulttuurihistoriallista monipuolisuutta, arvokkaan maisema-alueen statusta sekä olemassa olevaa yritystoimintaa.
Uusia merkityssisältöjä, uusia liiketoimintamahdollisuuksia
Uusien merkityssisältöjen, kuten näköalan, luonnon hiljaisuuden tai paikan tarinan yhdistäminen maisemaan tuo monipuolisesti liiketoimintamahdollisuuksia esimerkiksi hyvinvointi-, maatila- ja kulttuurimatkailuun. Myös paikalliset ihmiset voivat olla osa maiseman tarinaa. Ihmisten aitous ja paikkaan sidottu identiteetti vahvistavat matkailijan kokemusta.
Maiseman ja luonnon monimuotoisuuden terveys- ja hyvinvointivaikutusten tunnistamiseen ja hyödyntämiseen liittyy vielä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia, vaikkakin luonnon hyvinvointivaikutuksista tiedetään jo paljon. - Erilaisille matkailijasegmenteille räätälöityjen, luonnon monimuotoisuutta hyödyntävien innovatiivisten liiketoimintakonseptien kehittäminen ja testaaminen avaavat uusia ansaintamahdollisuuksia, joiden tuottamiseen meillä LAMKissa on osaamista, kertoo TKI-johtaja Kati Peltonen Lahden ammattikorkeakoulusta.
MAISA-hankkeen toteuttajina olivat Lahden ammattikorkeakoulu ja Maa- ja kotitalousnaisten keskus sekä Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Etelä-Suomi. Hankkeen osapuolina olivat kunnat, matkailuyritykset ja maiseman omistajat. Hankkeen rahoitti Maa- ja metsätalousministeriö1.8.2018-31.12.2020 välisenä aikana.