Maistuva maaseutuyritykset on valittu vuodelle 2024

Maistuva maaseutuyritys on tunnustuspalkinto, jonka Maa- ja kotitalousnaiset (MKN) jakaa vuosittain. Palkinnolla halutaan nostaa esille maaseudulta suurenmoisia makuja, raaka-aineita, ruokayrityksiä ja ruoka-aarteita.

Maistuva maaseutuyritys 2024 palkitut kuva Maija Saanio
Maistuva maaseutuyritykset 2024 Kuva Maija Saanio


Suomalainen maaseutu tuottajineen ja yrityksineen tarjoaa laadukkaita raaka-aineita ja elintarvikkeita niin teollisuudelle, kaupalle kuin kuluttajillekin. Maistuva maaseutu -tunnustuksella MKN tuo esille suomalaista ruokaa, sen tuottajia ja sankaritarinoita suomalaisen ruoan takana. Samalla kannustetaan ihmisiä suosimaan lähiruokaa, käyttämään suomalaisten tuottajien ja yritysten palveluja, järjestämään yhteisiä tapahtumia ruoan ympärille, hyödyntämään luonnon antimia ja nauttimaan ruokaa myös luonnossa. Palkinto lanseerattiin Suomi 100 -juhlavuonna ja se myönnetään maakunnittain.

Maakunnista pyydettiin ehdotuksia kuluttajilta kylien ja kuntien maistuvimmista maaseutuyrityksistä, tuottajista, jalostajista, ruokapalveluyrityksistä, ja muista ruokaelämyksiä tarjoavista toimijoista Maistuva maaseutuyritysten valitsemiseksi. Näistä ehdotuksista alueelliset raadit valitsivat voittajan. Valinnassa on painotettu mm. seuraavia tekijöitä:

Tuotteiden ja palvelujen maistuvuus, elämyksellisyys sekä innovatiivisuus.
Yrityksen halu kehittyä ja uudistua.
Yrityksen kyky verkostoitua ja tehdä yhteistyötä.
Yrityksen toiminnan vaikutukset maaseudun ja ympäröivän yhteisön elinvoimaisuudelle ja näkyvyydelle.
Yritys kiinnittää huomiota kestävään kehitykseen, ympäristöarvojen ja kiertotalouden mahdollisuuksiin.
Maistuva maaseutu -tunnustuspalkinnot annettiin yrityksille Farmari-messuilla Seinäjoella perjantaina 5.7.2024.

Palkitut Maistuva maaseutuyritykset 2024

ETELÄ-SAVO
Restaurant Solitary, Rantasalmi

Keittiömestari ja ravintoloitsija Remi Trémouillen ravintola Rantasalmella saa omilla fine dining -annoksillaan positiivista näkyvyyttä niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin Etelä-Savossa. Annoksissa kokeillaan rohkeasti ja innovatiivisesti erilaisia paikallisia raaka-aineita – sekoittaen ja yhdistellen erilaisia ruokaperinteitä. Näin ruokaperinteistä syntyy uutta ruokakulttuuria, joka pohjautuu vahvasti aitoon arvostukseen alueen ruokatuotantoa ja raaka-aineita kohtaan. Ravintolan asiakkaille tarjotaan positiivisia yllätyksiä ja elämyksiä lautasella. Ruoassa maistuu rakkaus matkailua kohtaan, sekä maailmalta kerätyt opit. Ravintolan toiminnassa korostuu etenkin sosiaalinen vastuullisuus, kun iso osa raaka-aineista pyritään hankkimaan lähietäisyydeltä. Yhteistyöstä lähialueella hyötyvät kaikki ja siten ravintolan toiminta vahvistaa myös alueen elinvoimaisuutta. Restaurant Solitary on helmi ”keskellä metsää” ja luo omalta osaltaan vahvaa nostetta ruokamatkailuun.

Remi Trémouille_Kuva Restaurant Solitary
Remi Trémouille Kuva Restaurant Solitary

ETELÄ-KARJALA
Päivi-Angervo, Imatra

Päivi Maaranen on kotoisin Imatralta Vuoksen rannalta. Hän on saanut varttua maaseudun rauhassa metsien läheisyydessä. Päivi-Angervon kaikki tuotteet valmistetaan pienimuotoisesti käsityönä ilman tarpeettomia lisäaineita, ja raaka-aineet kerätään vastuullisesti luontoa kunnioittaen. Kaikki mehut – myös glögeissä käytetyt – ovat kylmäpuristettuja ja pastöroituja. Päivi Maaranen yhdistää ennakkoluulottomasti villin luonnon raaka-aineita sekä puutarhan antimia. Hän nostaa esille sellaisia marjoja, villiyrttejä ja sieniä, jotka usein jäävät vähemmälle huomiolle, mutta ovat monikäyttöisiä, ravintorikkaita ja herkullisia. Päivi-Angervon kaikessa toiminnassa näkyy ja rakkaus luontoon sekä luonnosta nauttiminen kaikilla aisteilla.

Päivi_Angervo ja tuotteet Kuva Päivi Maaranen
Päivi-Angervo ja tuotteet Kuva Päivi Maaranen


HÄME
Hakolan Marjatila, Janakkala

Outi Koskisen Hakolan Marjatilalla on laajamuotoista ja maistuvaa kahvila- sekä kokoustoimintaa -villiyrttikursseja, syntymäpäiviä ja muita tilaisuuksia unohtamatta. Myytävät tuotteet ovat aina laadukkaita ja herkullisia ja ne leivotaan pääasiassa tilan omista jauhoista ja marjoista. Uusien tuotteiden kehittelyssä huomioidaan aina vuodenajat ja eri sesongit. Hakolan Marjatila tunnetaan lämminhenkistä palvelustaan ja se tuo positiivisesti maaseutua esille.

Hakolan marjatilan tuotteita Kuva Outi Koskinen
Hakolan marjatilan tuotteita Kuva Outi Koskinen


KYMENLAAKSO
puotimaalla, Kouvola

Yrittäjä Liisa Mattila tunnetaan helposti lähestyttävänä. Mäkelän tilalla on viljelty maata 1700-luvulta lähtien, ja luomuviljelyyn se siirtyi vuonna 1995. Tilalla tuotetaan laadukasta luomuviljaa ja luomumustaherukoita, jotka poimitaan koneellisesti ja myydään suoraan kuluttajille. Mäkelän tilan tuotteita voi tilata Kouvolan REKO-jakeluun sekä ostaa Korialla sijaitsevasta puotimaalla-ekokaupasta. Erilaisissa tapahtumissa Mäkelän tilan tuotteita voi löytää siirrettävästä konttipuodista. Yrittäjät tarjoavat asiakkailleen monipuolisen tuotevalikoiman. Puotimaalla ja luomuviljely edistävät omalta osaltaan kestävää kehitystä ja samalla ympäristön hyvinvointia.

puotimaalla Kuva Siiri Mattila
puotimaalla Kuva Siiri Mattila

PIRKANMAA
Kaitajärven tila, Ruovesi

Merja ja Marko Kaitajärven Kaitajärven tila on perinteikäs maatila Pohjois-Pirkanmaalla. Tilalla on harjoitettu aiemmin lypsykarjan kasvatusta, lammastaloutta ja pelkkää viljelyä jo 1700-luvun lopulta asti. Nykyinen isäntäpari aloitti lammastalouden 12 vuotta sitten. Tilalta löytyy tilamyymälä ja paikallisia raaka-aineita hyödyntävä tilausravintola Haukkamaan Paimen. Itse tuotettua karitsaa on lähes aina pidoissa tarjolla. Tilamyynti on tuonut karitsanlihan alueelle, jossa sitä ei ole aiemmin totuttu syömään. Koronakeväänä 2020 emäntä kehitti Kotiruokaa Kotiovelle-palvelun. Asiakas voi valita vaihtuvasta listasta maistuvia kotiruokia, joissa käytetään laadukkaita raaka-aineita, tilata viikoittain tai vaikka satunnaisesti, ja tuotteet toimitetaan kotiovelle lähikuntien alueella perjantaisin.

Kaitajärven tila  Kuva  Merja Kaitajärvi
Kaitajärven tila Kuva Merja Kaitajärvi

UUSIMAA
Krannin tila, Nurmijärvi

Yrittäjien Anne Lukanan ja Olli Lukkarisen työn kautta Krannin tila elää ajassa, luoden elävää maaseutua ympärilleen. Krannin tilalla viljellään luomuviljaa, joka jatkojalostetaan erilaisiksi tuoreiksi myllytuotteiksi kuluttajille ja asiakasyrityksille. Krannin tila tarjoaa lähiruokaa pellolta pöytään ja tilan toimintaan voi tulla tutustumaa paikan päälle. Tilan tuotteita voi ostaa monista Etelä-Suomen vähittäiskaupoista, tilamyymälästä tai tilan verkkokaupasta. Yritys tekee yhteistyötä myös monien muiden lähiruokayritysten kanssa. Tila on kehittynyt voimakkaasti pienehköstä toimijasta monipuoliseksi maatilayritykseksi. Tilalta löytyy nykyisin kauramylly, tilamyymälä, noutoboxi-palvelu, kesäkahvila ja navetan ylisiltä juhlatilat.

Krannin tila Kuva Anne Lukana
Krannin tila Kuva Anne Lukana

KAINUU
Maalaiskahvila Mummula, Hyrynsalmi

Yrittäjä Kaisu Anttosen ainutlaatuisen ja viehättävän Maalaiskahvila Mummulan löytää Kainuun maakunnasta Hyrynsalmelta 5-tien varresta. Kesäaikaan kahvilan pihamaalla voi nähdä kanoja ja pupuja. Maalaiskahvila Mummulassa voi järjestää perhejuhlia tai yritystilaisuuksia, kesäsesongin ulkopuolella ruokaa voi tilata myös ryhmille. Kaisu myy leipomuksiaan ja joululaatikoita ennen joulua paikallisessa K-kaupassa, muulloin tuotteet myynnissä vain Mummulassa. Yritys yhdistää ruokaan myös musiikkia ja äänimaljarentoutusta. Mummulasta tekee erityisen yrityksen kehittävä ote, maistuva ruoka ja ihana maalaismiljöö eläimineen.

Maalaiskahvila Mummula Kuva Kaisu Anttonen
Maalaiskahvila Mummula Kuva Kaisu Anttonen

POHJOIS-KARJALA
Akselin Herkkupaja

Tohmajärveläiset Akselin Herkkupaja Oy:n yrittäjät Kalle ja Riikka Tervonen viljelevät luomumansikkaa Kiteen Huikkolassa. Osa luomumansikoista pakastekuivataan ja myydään Aho-brändillä kokonaisina, viipaleina, jauheina ja suklaakuorrutettuna. Pakastekuivaaminen on hyvin innovatiivinen menetelmä. Pakastekuivauksessa mansikan rakenne, maku, väri, vitamiinit ja kivennäisaineet säilyvät paremmin kuin muissa kuivausmenetelmissä. Akselin Herkkupajassa valmistetaan luomumansikoista myös mansikkavaahtokarkkeja ja luomumansikkaglögiä. Tuotteita on myynnissä vähittäiskaupoissa ja Emman puodissa Joensuun Kauppahallissa. Akselin Herkkupaja Oy on innovatiivinen yritys, jonka tuotteet ovat elämys ja herättävät suurta ihastusta. Yrittäjäpariskunta tekee hyvää yhteistyötä muiden yrittäjien ja kehittäjien kanssa. Yritystoiminta on vastuullista ja se huomioi kestävän kehityksen periaatteet. Yritys kuuluu Karelia à la carte -verkostoon, jonka arvoja ovat paikallisuus, karjalaisuus, vieraanvaraisuus, luonto.

Akselin Herkkupajan tuotteita Kuva Johanna Rinnekari
Akselin Herkkupajan tuotteita Kuva Johanna Rinnekari

POHJOIS-SAVO
Hiekkalan tila (Pohjolan Hedelmä Oy), Kuopio, Jännevirta

Panu Hiekkalan Hiekkalan tila on vanha kuopiolainen kantatila, joka on ollut samalla suvulla 1870-luvulta alkaen. Isäntä Panu Hiekkala aloitti viljelyn vuonna 1995, minkä jälkeen luomutuotantoon siirtyminen tapahtui nopeasti. Tilalla on viljelty luomuna myös ruista, kauraa, hernettä ja nurmea. Nykyisin tila tarjoaa myös luomukesäkurpitsaa ja käsin nostettua perunaa valtakunnalliseen myyntiin. Omenan- ja päärynänviljely aloitettiin vuonna 2010. Tilalla on 5 000 omenapuuta ja 700 päärynäpuuta. Hedelmänviljelyn lisäksi tilalla valmistetaan hilloja, mehuja ja omenapäärynäglögiä, joiden hedelmäpitoisuus on suuri. Tuotteita myydään Pohjolan Hedelmä -brändillä. Yritys on kehittänyt hedelmänviljelyä ja jatkojalostusta pitkäjänteisesti, sinnikkäästi, rohkeasti ja tinkimättömästi. Panu Hiekkala toimii aktiivisesti erilaisissa lähiruokaverkostoissa ja tuotteita on myynnissä vähittäiskaupoissa ja erilaisissa lähiruokapisteissä. Hedelmien tuotanto on kestävän kehityksen mukaista ja koko viiden hehtaarin tarha-alue on monimuotoisuuslähde ja pörriäisparatiisi. Alueen hoitotyöt tehdään monimuotoisuutta lisäten ja pölyttäjien tarpeet huomioiden. Hedelmäpuiden pölytyksestä huolehtii runsaan luonnonpölyttäjäkannan lisäksi noin 500 000 tarhamehiläistä.

Pohjolan Hedelmä Oy:n yrittäjä Hiekkalan tilalta Kuva Pohjolan Hedelmä Oy
Pohjolan Hedelmä Oy:n yrittäjä Panu Hiekkala Kuva Pohjolan Hedelmä Oy

KESKI-SUOMI
Maalaishotelli Morva

Morvassa tuloksellista maaseutuyrittämistä toteutetaan jo toisessa polvessa. Yritys kehittää toimintaansa rohkeasti ja innovatiivisesti. Yrittäjä toimii eri verkostoissa ja kantaa vastuuta myös lähialueen hyvinvoinnista. Maalaishotelli Morva tarjoaa maukasta satokausien mukaista ruokaa. Sen keittiössä käytetään mahdollisimman paljon lähialueen tuotteita sekä luonnosta saatavia raaka-aineita. Maalaishotellille itsekasvatettu ruoka on kunnia-asia. Lisäksi Morvan luonto ja hyvin hoidettu ympäristö tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet erilaisiin elämyksiin.


Maalaishotelli Morva Kuva Maalishotelli Morva Oy
Maalaishotelli Morva Kuva Maalishotelli Morva Oy

Raati halusi antaa myös kunniamaininnan Vaissi Oy:lle. Perheyrityksellä on pitkä historia. Perusteet kunniamaininnalle ovat innovatiivisen ja menestyneen tuotteen kehittely kaalista, varsin perinteisestä raaka-aineesta. Yritys toimii lisäksi vastuullisesti kaikilla osa-alueilla, eli kantaa taloudellista, sosiaalista ja ekologista vastuuta. Kannattavan liiketoiminnan luominen on vaatinut luovuutta, oivaltamista ja osaamista.

LAPPI
MettänMaku, Savukoski

Tuuli Rautava on perustanut MettänMaku -yrityksensä vuonna 2022 Savukoskelle. MettänMaku on yhden naisen yritys, joka valmistaa retkiruokia, kuivattuja elintarvikkeita ja muita luonnonherkkuja paikallisista, puhtaista raaka-aineista. Tuotteet ovat syntyneet yrittäjän omista tarpeista sekä mielenkiinnosta. Tuuli on ollut luonnontuotteiden kanssa tekemisissä kaksikymmentä vuotta, mutta luonnonvaratuottaja-koulutuksen myötä syntyi oma elintarviketuotesarja. Kaikki tuotteet ovat lähi- tai luonnontuotteita. Yrittäjä panostaa tuotevalikoimassaan erityisesti retkituotteisiin. Retkiruokien tuottajat ovat pääsääntöisesti suuria yrityksiä, joten MettänMaku sopii hyvin mukaan hiukan erilaisten tuotteiden kanssa. Yrityksen toiminnassa tulee esiin sen yrittäjän rohkeus: yritys on perustettu henkilökohtaisten vahvuuksien pohjalle toimialalle, jossa perinteisesti toimivat suuret elintarvikealan yritykset. MettänMaku -yrityksen toiminta nojaa yrittäjän vahvaan ammattitaitoon: tuntemukseen Lapin luonnontuotteista sekä osaamiseen elintarvikealalta. Tuotteissa hyödynnetään muiden lappilaisten elintarvikealan yritysten sivuvirtoja, jolloin arvokkaat ja ainutlaatuiset lappilaiset raaka-aineet tulee hyödynnetyksi kokonaisuudessaan eikä hukkaa muodostu. Yksinyrittäjyyden haasteisiin vastatakseen yrittäjä verkostoituu rohkeasti ympäri Suomen, hyödyntäen myös läheistensä osaamista ja ammattitaitoa viedessään eteenpäin yrityksensä toimintaa.

MettänMaku-tuotteita ja Tuuli Rautava Kuva MettänMaku
MettänMaku-tuotteita ja Tuuli Rautava Kuva MettänMaku

SATAKUNTA
Koivuniemen Herran Farmi, Merikarvia

Koivuniemen Herran kotieläinpihan perinteiset kotieläimet ja hieman erikoisemmatkin eläinystävät ovat ilahduttaneet kaiken ikäisiä vierailijoita aina vuodesta 1991. Koivuniemen Herra on tarjonnut alusta asti kävijöilleen monenlaista tekemistä kotieläinten silittelystä maatilan arkisiin töihin. Koivuniemen Herran neljäs vuosikymmen on tuonut mukanaan paljon uutta. Sukupolvenvaihdoksen myötä päävastuu siirtyi vuonna 2020 Sirkka-Liisan ja Markun lapsille, Frans ja Miina Koivuniemelle. Omistajanvaihdoksen lisäksi vaihtui fyysinen sijainti: Koivuniemen tila jäi vanhan isäntäparin yksityiskäyttöön ja Koivuniemen Herra avasi ovensa tanssipaikkana tunnetun legendaarisen Merikievarin tiloissa, Harjun tilalla. MuuMaa-landeteemapuistossa voi seikkailla suomalaiseen maaseutuun. Vanhalla maatilalla pääsee osallistumaan moneen ohjattuun aktiviteettiin, kuten lehmän lypsyyn, hevosten hoitoon ja lampaiden syöttämiseen. Maukas lähiruoka on myös kaiken keskiössä.

Koivuniemen Herran Farmi tekee laajaa yhteistyötä alueen yritysten ja muiden sidosryhmien kanssa, sekä laajemmin alueellisesti ja valtakunnallisesti.

Koivuniemen Herran Farmin kaksi sukupolvea Kuva Koivuniemen Herran Farmi
Koivuniemen Herran Farmin kaksi sukupolvea Kuva Koivuniemen Herran Farmi

VARSINAIS-SUOMI
Uusitalon tila, Littoinen (Lieto)

Uusitalon tila on 1917 perustettu sukutila, jossa Jukka Tuominen jatkaa vaimonsa Sinikan kanssa isänsä ja isoisänsä aloittamaa elämäntyötä. Tila tuottaa luomumaitoa Valiolle, jossa siitä jalostetaan luomutuotteita. Lehmiä tilalla on noin 65 ja nuoria eläimiä suunnilleen saman verran. Tilalla on lisäksi joka viikonloppu avoinna tilamyymälä ja kahvila sekä eläimiä nähtävänä. Tilojen suunnittelussa on otettu huomioon myös vierailijat. Yrittäjät tekevät laajaa yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa, kuten alan oppilaitosten hanketoimijoiden ja muiden yritysten kanssa.

Uusitalon tila Kuva Jukka Tuominen
Uusitalon tila Kuva Jukka Tuominen

POHJOIS-POHJANMAA
KaJo-jäätelö, Utajärvi

Yrittäjillä, Joni Pitkäsellä ja Kalle Vimparilla on hyvät yhteistyö- ja verkostoitumistaidot. Yritys edustaa uudenlaista yhteistyötä kahden tilan välillä ja se toimii myös aktiivisesti yhdessä muiden tahojen kanssa, kuten perustamisvaiheessa esimerkiksi Arinan kanssa. Lisäksi KaJo -jäätelö on Oamkin aktiivinen kumppani ja mukana Likiksen lähiruokatapahtumassa. Nuoret yrittäjät ovat itse esimerkkeinä elävästä maaseudusta. He osaavat viestiä monipuolisesti ja positiivisesti maaseudun asioista. Lisäksi KaJon tuotteet maistuvat herkullisilta! KaJo-jäätelöissä yhdistyvät puhtaat raaka-aineet.

KaJo -jäätelö Kuva KaJo-jäätelö
KaJo -jäätelö Kuva KaJo-jäätelö

KESKI-POHJANMAA
Riistaravintola Pikku Peura, Lestijärvi

Riistaravintola Pikku Peuran Marja Hakkarainen on jo vuosia tehnyt pitkäjänteistä työtä Lestijärven palvelujen ja elinvoimaisuuden eteen. Marja on innovatiivinen ja idearikas ravintolayrittäjä, joka ei pelkää heittäytyä uuteen. Marja tekee yhteistyötä rakentavasti lähialueen yrittäjien kanssa ja kokemuksellaan ja osaamisellaan ylläpitää Keski-Pohjanmaan palveluntarjontaa.

Riistaravintola Pikku Peura Kuva Anne Kalliola
Riistaravintola Pikku Peura Kuva Anne Kalliola

ETELÄ-POHJANMAA
Annin Marjatarha, Kauhava

Reijo Laakson ja Arja Raatikaisen Annin Marjatarha tekee menestyksekästä, tyylikästä ja laadukasta työtä marjojen parissa Kauhavalla, Etelä-Pohjanmaalla. Tarhalla tuotetaan mm. tunneliviljelmillä vadelmaa ja avomaalla mansikkaa. Satoa myydään marjoina, mutta myös jalosteina, kuten hilloina ja juomina. Lisäksi hienosti hoidetussa maatilan pihamiljöössä asiakkaita palvelee kesäkahvila, jossa saa herkutella belgialaistyylisillä vohveleilla ja tietenkin marjoilla.

Laadukkaat, maukkaat ja suuret marjat ovat marjanviljelyyn perinpohjaisesti perehtyneen yrittäjäpariskunnan osaamisen osoitus. Marjatilan toiminnassa yhdistyvät moderni ja kehittävä ote sekä perinteiden ja maalaismiljöön kunnioitus. Yrittäjät taitavat alkutuotannon, jalostuksen ja asiakasymmärryksen. Yhteistyö muiden yritysten, lähiyhteisön sekä kehittämistahojen kanssa on arkipäivää tämän marjatilan yrittäjille, jotka vuosi vuodelta kehittävät yritystoimintaansa käyttäen hyödykseen innovatiivisesti hankerahoituksia ja asiantuntija-apua. Annin marjatarhalla tehdään työ kuin työ laadulla ja tyylillä. Annin marjatarhalla asiointi on elämys.