Maistuvat maaseutu -yritykset valittu Etelä-Suomessa
Maistuva maaseutu -yritykset 2021 saivat tunnustuspalkinnot
Maistuva maaseutu -yritykset saivat tunnustuspalkinnot
Etelä-Suomen Maistuvat maaseutuyritys-tunnustukset on jaettu pe 12.11.2021 Kädentaidot -messuilla Tampereella.
Maistuvat maaseutuyritykset Etelä-Suomessa 2021:
Etelä-Karjala: Suomen Luomumarja Oy Ylämaalta
Häme: Viipurilainen Kotileipomo Vääksystä
Kymenlaakso: Kalliomäen tila Kotkasta
Pirkanmaa: Heikkilän Juustola Pälkäneeltä
Uusimaa: Alitalon viinitila, Ciderberg Oy Lohjalta
Valitsemalla Maistuva maaseutu -yritykset Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset haluavat nostaa esille maaseudun upeita makuja, raaka-aineita, ruokayrityksiä ja ruoka-aarteita. Maistuva maaseutu -yritysten valitsemiseksi etsittiin Etelä-Suomen alueen maakunnista kuluttajilta ehdotuksia kylien ja kuntien maistuvimmista maaseutuyrityksistä, tuottajista, jalostajista, ruokapalveluyrityksistä, ja muista ruokaelämyksiä tarjoavista toimijoista.
Maistuvan maaseutuyrityksen valinnassa on painotettu mm. seuraavia tekijöitä:
- Tuotteiden ja palvelujen maistuvuus, elämyksellisyys sekä innovatiivisuus.
- Yrityksen halu kehittyä ja uudistua.
- Yrityksen kyky verkostoitua ja tehdä yhteistyötä.
- Yrityksen toiminnan vaikutukset maaseudun ja ympäröivän yhteisön elinvoimaisuudelle ja näkyvyydelle.
- Yritys kiinnittää huomiota kestävään kehitykseen, ympäristöarvojen ja kiertotalouden mahdollisuuksiin
Ehdotuksia maistuvista maaseutuyrityksistä tuli alueittain useita, joista asiantuntijaraadit alueittain valitsivat palkitut yritykset. Voittajayrityksiä olivat valitsemassa Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ja ProAgria Etelä-Suomen asiantuntijat.
Etelä-Karjalassa Maistuvaksi maaseutuyritykseksi valittiin Suomen Luomumarja Oy Ylämaalta
Suomen Luomumarja Oy perheyritys viljelee luomumarjoja, erityisesti luomumansikkaa Lappeenrannan Ylämaalla. Yrittäjät Hanna ja Janne Husu ovat rohkeasti lähteneet tekemään erilaisia kokeiluja viljelyksillään. Tänä vuonna kokeilussa oli neljä riviä vesimelonia, josta hellekesä kypsytti 1500 kiloa satoa, hunajamelonia tuli noin 400 kiloa. Nämä paikalliset erikoisuudet myytiin loppuun alta aikayksikön Maaseutumarkkinoilla – suosio yllätti yrittäjät. Kuluttajat, asiakkaat voivat seurata Suomen Luomumarjan facebook-sivuilla, mitä tilalla tapahtuu kulloinkin ja miten sato kypsyy. Yrittäjien ja asiakkaiden vuorovaikutus, kohtaamiset on aktiivista ja samalla myös auttaa yritystä kehittämään tuotteita ja palveluja.
Vuoden 2021 Etelä-Karjalan Maistuva Maaseutu -yrityksen Hanna ja Janne Husu haluavat löytää oman tien viljelyissään, kuuntelevat asiakasta herkällä korvalla, kehittävät jatkuvasti omaa osaamistaan, ovat erittäin positiivisia ja tykkäävät tehdä omaa työtään. Hanna Husun sanoin: ”Haluamme myös, että tässä työssä on hauskaa.”
Lisätietoja:
Hanna Husu
Suomen Luomumarja Oy
p. 044 2660200
hanna@suomenluomumarja.fi
Sanna Lento-Kemppi, yritysasiantuntija, sanna.lento-kemppi@maajakotitalousnaiset.fi p.040 5447768, Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset
Hämeessä Maistuvaksi maaseutuyritykseksi valittiin Viipurilainen Kotileipomo Vääksystä
Asikkalan Vääksyssä toimiva Viipurilainen Kotileipomo on perheyritys toisessa polvessa. Viipurilainen Kotileipomo perustettiin vuonna 1924 Tauno Siikasen toimesta Viipuriin, mistä se muutti vuonna 1940 Lahteen sodan jaloista. Veikko Yli-Hemmilä osti yrityksen syksyllä 1996 ja lokakuussa toimitettiin heidän toimestaan ensimmäiset leivät kauppoihin. Veikko Ylä-Hemmilä on edelleen mukana yrityksen toiminnassa, hallituksen puheenjohtajana, mutta päävastuu yritystoiminnan pyörittämisestä on perheen neljällä pojalla Tuomaksella, Tepolla, Timolla ja Joonaksella.
Leipomon tukijalka on lähiraaka-aineista juureen leivotut ruis- ja artesaanileivät, jotka leivotaan perinteisin menetelmin. Viipurilaisen Kotileipomon tuotteita löytyy kauppojen hyllyiltä niin Kanta- kuin Päijät-Hämeessä, Keski-Suomessa sekä pääkaupunkiseudulla. Lisäksi yrityksellä on kahvilatoimintaa ja se työllistääkin vakituisesti yli 35 henkeä.
Viipurilaisen Kotileipomon ruisleivän matka tutun tuottajan pellolta Vääksyn myllyn aidon kiviparin välistä leipomolle on 12 kilometriä ja tätä, aitoa lähiruokaa myös asiakkaat arvostavat. Maku, laatu ja perinteet ovat asioita, joihin todella panostetaan ja niin syntyy korkealuokkaisia tuotteita. Lähiraaka-aineita hyödyntävälle yritykselle toiminnan läpinäkyvyys, yhteisöllisyys ja vastuullisuus ovat tärkeitä kuten myös ympäristö, jonka eteen yrityksessä tehdään juuri kehitystyötä.
Lisätietoja:
Tuomas Ylä-Hemmilä
Viipurilainen Kotileipomo
Pasolanharjuntie 1, 17200 Vääksy
p. 040 8487 284
www.viipurilainen.fi
www.facebook.com/viipurilainencafe
info@viipurilainen.fi
Satu Nokkonen, ruoka-asiantuntija satu.nokkonen@maajakotitalousnaiset.fi p. 040 574 9337, Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset
Kymenlaaksossa Maistuvaksi maaseutuyritykseksi valittiin Kalliomäen tila Kotkasta
Kalliomäen luomutila sijaitsee keskellä Kymenlaaksoa upeassa Hurukselan kylässä. Mattilan suku on viljellyt tilaa ainakin vuodesta 1739. Vuonna 2015 tilalle tehtiin sukupolvenvaihdos, jonka jälkeen maatilaa pyörittävät veljekset Tuomas ja Markus Mattila. Maatilan tuotteiden suoramyynnistä vastaa Tuomaksen vaimo Viivi Soimes-Mattila, joka pyörittää myös tilapuotia. Tila tuottaa huippulaadukasta, omaksi tavaramerkiksi rekisteröityä niittykaritsanlihaa® Suomen alkuperäisrotuisesta suomenlampaasta. Lampaiden hyvinvointi on Mattiloille ensisijainen asia.
Lampaat laiduntavat kesäisin Kymijoen upeissa rantamaisemissa sekä saarissa pääasiassa luonnonniityillä. Lampaat hoitavat myös kesäisin Kyminlinnan valtakunnallisesti arvokasta kulttuuriympäristöä. Lampaiden lanta käytetään tilan luomupeltojen lannoitukseen eikä keinolannoitteita tai torjunta-aineita käytetä. Tuomas keritsee lampaat itse. Lampaat teurastetaan vain 7 km päässä toimivalla Muhniemen Lahtivajalla ja jatkojalosteiden teossa käytetään lähellä sijaitsevaa Korian palviliha Oy:tä. Lihaa toimitetaan Kotkaan, Kouvolaan ja pääkaupunkiseudulle ja tilalta voi tilata tuoretta karitsanlihaa ympäri vuoden. Tilan omasta puodista voi ostaa myös lampaanlihajalosteita sekä lampaantaljoja, villalankoja ja huovutusvillaa.
Lisätietoja:
Tuomas Mattila
Kalliomäen tila
Hurukselantie 1904, Kotka
p. 050 533 5702
posti@kapukallio.fi
https://www.facebook.com/Kalliomaentila1
https://www.niittykauppa.fi
Hannele Veteli, ruoka-asiantuntija hannele.veteli@maajakotitalousnaiset.fi p. 040 709 2492 Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset
Pirkanmaalta Maistuvaksi maaseutuyritykseksi valittiin Heikkilän Juustola Pälkäneeltä
Heikkilän Juustola Pälkäneen Laitikkalasta on jatkojalostanut laadukkaita juustoja parin sukupolven ajan. Nykyisin maistuvat luomujuustot, luomutäysmaito ja luomujogurtti löytyvät kuluttajan koriin ja lautaselle niin Pirkanmaalta, Hämeen kuin pääkaupunkiseudun kaupoista, kahviloista kuin ravintoloiden listoilta.
Heikkilän tilan on ollut samalla suvulla jo v. 1694 ja toiminut maatilana vuosisatojen aikana. Juustojen jatkojalostus alkoi jo edellisen sukupolven aikana. Nykyiset emäntä ja isäntä Annika Heikkilä ja Pekka Moisio ovat kehittäneet tilaa ja vastanneet kuluttajien tarpeeseen laadukkaista luomumaitotuotteista. Tilan isäntäpari on tuonut maatilan elämää tunnetuksi kuluttajille somen kautta ja omilla kasvoillaan sekä ovat löytäneet uusia kumppanuuksia ja yhteistyömahdollisuuksia.
Lisätietoja:
Annika Heikkilä
Heikkilän Juustola
Köökinmäentie 1, 36660 Laitikkala
p. 044 339 9904
heikkila@juustola.fi
https://juustola.fi
Satu Nokkonen, ruoka-asiantuntija satu.nokkonen@maajakotitalousnaiset.fi p. 040 574 9337, Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset
Uudeltamaalta Maistuvaksi maaseutuyritykseksi valittiin Alitalon viinitila, Ciderberg Oy Lohjalta
Alitalon viinitila on monipuolinen matkailutila Länsi-Uudellamaalla Lohjansaaressa. Toiminta Alitalossa on painottunut vahvasti omenan viljelyyn ja sen erilaiseen jatkojalostukseen, sekä matkailuun. Tilalta löytyy viinimyymälä, josta matkailijat voivat ostaa itsetehtyjä tilaviinejä tai maistella SaariBaarissa tilan leivonnaisia ja juomia. Myös upea luonto tarjoaa kävijälle hienon elämyksen, mm. opastettuna tilakierroksena eri vuodenaikana. Kuinka hienoa onkaan vierailla omenatarhassa omenapuiden kukinta-aikaan.
Alitalon viinitilaa kuvastaa monipuolisuus ja vierailijoihin on panostettu monella tapaa. Pihalta löytyy paljon tekemistä niin lapsille kuin aikuisille – on erilaisia kotieläimiä, minigolfrata ja viihtyisä pihapiiri. Voit syödä ja juoda tilan viinejä. Kesäkaudella avoinna päivittäin, ympäri vuoden avoinna ryhmille sopimuksen mukaan.
Sanna ja Marko Maula ovat kehittäneet tilaa määrätietoisesti vuodesta 2005 eteenpäin. Tilan ensimmäiset viinit tulivat myyntiin jo vuonna 1996, jolloin Sanna vanhemmat Kaisa ja Seppo Söderberg kehittelivät kakkosluokan omenoille käyttöä heti alkoholilain muutoksen myötä. Alitalo on Uudenmaan ainoa viinitila.
Lisätietoja:
Sanna Maula
Alitalon viinitila, Ciderberg Oy
Pietiläntie 138, 08800 Lohjansaari, Lohja
p. 0503712342
sanna.maula@ciderberg.fi
Suvi Malin, ruoka-asiantuntija suvi.malin@maajakotitalousnaiset.fi p. 0400 682 334, Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset
Maistuva maaseutuyritys -tunnustuksen aiemmin saaneet yritykset
2020
Etelä-Karjala Micaro Makeiset, Lappeenrannasta
Häme Lehmonkärki Resort, Asikkala
Kymenlaakso Kilkkilän Farmi, Iitti
Pirkanmaa Maivian pidot, Längelmäki
Uusimaa Porlammin Meijeri Oy, Porlammi
2019
Etelä-Karjala Iloisen Pässin Maalaispuoti Oy Parikkalasta
Häme Orastava Aurinko Oy Forssasta
Kymenlaakso Virpin Keittiö Oy Iitistä
Pirkanmaa Yrjölän marjatila Hämeenkyröstä
Uusimaa Härmän Rati Järvenpäästä
2018
Etelä-Karjala Hämäläisen tila Lappeenrannasta
Häme Tiirinkosken tehdas Hämeenlinnasta
Kymenlaakso Mäkelän Tilajuustola Iitistä
Pirkanmaa Paijan tilateurastamo Urjalasta
Uusimaa Leipomo ja kahvila Tuukkanen ky Lohjalta
2017
Etelä-Karjala Innalanmäen tila Taipalsaarelta
Häme Inkalan kartano Hattulasta
Kymenlaakso Aholafarm Haminan Kitulasta
Pirkanmaa Suttisen tila Pälkäneeltä
Uusimaa Bovikin Luomutila Snappertunasta, Raaseporista