Makoisat luumut ja kirsikat – nauti tuoreena tai säilö
Käytä ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa tai säilö talven varalle.
Herkuttele tuoreilla luumuilla ja kirsikoilla.
Luumuista, sen alalajista kriikunasta ja kirsikoista kannattaa valmistaa erilaisia hilloja, marmeladeja ja mehuja piristämään pimeää talvea. Jos satoa tulee runsaasti, voi hedelmiä myös pakastaa sopivina annoksina.
”Poista hedelmistä kivet ja käytä tuoreen tavoin leivonnassa ja ruoanvalmistuksessa. Jos tiedät keittäväsi niistä myöhemmin mehua, voit pakastaa ne kokonaisina”, matkailu- ja ruoka-asiantuntija Janita Kylänpää Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista neuvoo.
Herkkuja monella tapaa
Kylänpää neuvoo hyödyntämään puutarhan sesonkituotteita monipuolisesti. Luumuja voi upottaa vaikka smoothieen ja kirsikoista voi pyöräyttää muffineita. Kirsikoita voi myös kuivattaa ja käyttää leivonnassa tai myslisekoituksessa rusinoiden tapaan. Retkilläkin voi hyödyntää puutarhan anteja.
”Elokuiselle eväsretkelle, tai vaikka brunssille, sopii kardemummakriikunahillo lettujen tai pienjuustolan juustojen kanssa nauttivaksi. Luumuja voi popsia sellaisenaan retkieväänä tai nautiskella grillattuja luumuvartaita.”
Kylänpää vinkkaa, että kirsikka taipuu myös herkulliseksi kastikkeeksi.
”Mausteinen kirsikkakastike sopii mainiosti maksapihvien ja riistan kaveriksi.”
HYVÄ TIETÄÄ
• Kirsikka, luumu ja sen alalaji kriikuna edistävät suolen toimintaa. Herkkävatsaisen kannattaa nauttia niitä maltillisesti. Mutta muuten herkuttelu on suositeltavaa, sillä ne sisältävät vähän energiaa, ovat kuitupitoisia ja niissä on runsaasti antioksidantteja, kivennäisaineita sekä A-, C-, B6 ja K-vitamiineja.
• Suomen sääoloja ovat kestäneet aiemmin vain happamat kirsikkalajikkeet, jotka sopivat säilöntään, leivontaan ja ruoanvalmistukseen. Koeviljelykset makeampien lajikkeiden kanssa ovat olleet lupaavia. Tulevaisuudessa voikin ehkä napata aina torilta mukaansa kotimaista makeaa kirsikkaa. Yhä useammassa kotipihassa kasvaa nykyisin myös makeakirsikkalajikkeita.