Marja-aronia ja saskatoon ovat syksyn superfoodia

Älä jätä koristekasveina paremmin tunnettujen pensaiden marjoja pelkästään lintujen herkuiksi. Poimi vitamiinipommit talteen ja hyödynnä ne Maa- ja kotitalousnaisten tapaan.

Marja aroniajaadyke Kuva Kati Laszka
Marja-aroniajäädyke Kuva: Kati Laszka

Marja-aronia

Marja-aroniapensaan tummissa marjoissa piilee aarre. Toiset aroniat ovat maultaan karvaampia kuin toiset. Yleensä koristearonian marjat ovat happamampia. Kuivattamalla marjoja niiden happamuus lievenee. Runsaat syyssateet turvottavat ja myös makeuttavat marjoja. Eikä pieni syyspakkasen puraisu haittaa, marjojen karvas maku pehmenee ja makeutuu.

Kotimaisista marjoista etenkin aronian marjat ovat varsinaisia antioksidanttipommeja, jotka voivat suojata muun muassa aivoja ikääntymisen aiheuttamilta vaurioilta, ehkäistä kroonisten sairauksien puhkeamista ja alentaa tehokkaasti verenpainetta. Aroniaa kannattaa syödä sellaisenaan, jos haluaa kaiken hyödyn marjojen vitamiineista ja antioksidanteista. Marja-aronia sisältää esimerkiksi runsaasti C-, E- ja B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita sekä flavonoideja. Marjoja voi pakastaa pienissä pusseissa, joista aroniaa on helppo hyödyntää vaikkapa smoothieen muiden marjojen ja hedelmien joukossa.

Marjatuomipihlaja eli saskatoon

Saskatoonin suurta mustikkaa muistuttavat marjat ovat makeita ja vähähappoisia. Niitä voi poimia suuhun suoraan pensaasta. Siemenissä voi aistia karvasmantelin ja kirsikan aromeja. Saskatoon on aronian tapaan suomalaista superfoodia, sillä se sisältää A-, C- ja E-vitamiinien lisäksi B-ryhmän vitamiineja sekä kivennäisaineita sekä suolistoa helliviä kuituja. Saskatoon sisältää lisäksi flavonoideja, varsinkin antosyaania, josta marjan kaunis sininen väri on peräisin. Saskatoonilla voi hyvin korvata mustikan tai mustaherukan ruoka- ja leivontaohjeissa.

Tummia marjoja voi hyödyntää monipuolisesti

Marja-aroniaa ja saskatoonia voi syödä tuoreina. ”Niitä voi myös kuivattaa, ja napsia sellaisenaan rusinan tavoin, ripotella salaatteihin, jogurttiin tai sekoittaa mysliin”, vinkkaa MKN Etelä-Suomen ruoka-asiantuntija Satu Nokkonen. Pakastaminen kokonaisena tai soseutettuna on myös hyvä vaihtoehto. Käytä smoothieissa, jälkiruoissa tai puuron kanssa muiden marjojen lisänä. Molemmista marjoista syntyy myös herkullisia säilykkeitä. ”Aroniaa voi säilöä hillona, hyytelönä, marmeladina tai mehuna ja sitä kannattaa yhdistää muiden marjojen tai hedelmien, kuten omenan, luumun tai kirsikan kanssa. Saskatoonista voi keittää mehua ja hilloa joko yksinään tai yhdistettynä esimerkiksi vadelmien tai herukoiden kanssa” opastaa Nokkonen.

Reseptejä: 

Marja-aroniajäädyke

Paistia ja maukasta marja-aroniakastiketta

Aroniasiirappi ja jogurttihyytelö

Marja-aroniajuustokakku