Mediapankki· Maa- ja kotitalousnaiset· Järjestötoiminta· Ajankohtaista· MKN Ruokaneuvot
Muonituskoulutuksista käytännön oppeja häiriö- ja poikkeustilanteissa toimimiseksi
Mediapankki· Maa- ja kotitalousnaiset· Järjestötoiminta· Ajankohtaista· MKN Ruokaneuvot
MKN:n kevään 2025 muonituskoulutuksissa osallistujat pääsevät konkreettisesti harjoittelemaan, miten muonittaa isoa väkimäärää ja oppimaan, kuinka toimia oikeaoppisesti häiriö- tai poikkeustilanteen sattuessa.

Suomalaisen yhteiskunnan resilienssiin vaikuttaa vahvasti kansalaisten valmiudet ottaa vastuuta itsestään ja lähimmäisistään, erityisesti häiriö, kriisi- ja poikkeustilanteissa. Vaikka suomalainen huoltovarmuus on kansainvälisesti verrattuna korkealla tasolla ja kansalaisten kiinnostus omien varautumistaitojensa vahvistamiseen kasvanut viime vuosina, on lisäkoulutuksille kuitenkin tarvetta.
”Muonituksen järjestäminen suurelle väkimäärälle ja toiminen erityisesti poikkeusolosuhteissa on taito, jonka yhä harvempi hallitsee”, tietää järjestöpäällikkö Helena Velin MKN Keskuksesta.
Muonitusoppeja, maatalouden merkitystä ja 72-tuntia tietoutta
Maa- ja kotitalousnaisilla on pitkät perinteet suurten joukkojen muonituksessa. Vuosikymmenten aikana maa- ja kotitalousnaiset ovat ruokkineet jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä maatalousnäyttelyissä ja erilaisissa tapahtumissa. Maa- ja kotitalousnaisten joukkovoimaa on hyödynnetty myös hädän hetkillä esimerkiksi tulipalojen sammuttajien tai kadonneiden henkijöiden etsijöiden evästäjinä.
”Koulutuksilla ylläpidämme oman yhdistysväkemme muonitusosaamista, mutta toivomme, että mukaan tulisi myös muita kansalaisia, joilla on kiinnostusta ja mahdollisuuksia toimia muonitusosaajina tarpeen tullen.”
Ennen muonituskoulutuksia kurssilaisille pidetään ennakkowebinaari, jossa käsitellään suomalaisen maatalouden merkitystä huoltovarmuudelle.
Jokaisen muonituskoulutuksen yhteydessä pidetään myös kaikille avoin 72-tuntia yleisötilaisuus, jossa opastetaan, kuinka pärjätä omin avuin kolme vuorokautta häiriö- tai poikkeustilanteen sattuessa.
”Toivottavasti saisimme sankoin joukoin kansalaisia paikan päälle kuulemaan omatoimisesta varautumisesta. Kestävyys on oleellinen osa toimintaamme, joten tarjoamme yleisötilaisuuksiin osallistuville muonituskoulutuksissa valmistetun ruoan ruokahävikin välttämiseksi”, Velin kertoo.
MUONITUSKOULUTUKSET, 72-TUNTIA YLEISÖTILAISUUDET JA HUOLTOVARMUUSWEBINAARI
La 3.5.2025 kello 9.00–16.30
Leppäkorven Työväentalo Lohja, Leppäkorventie 1022, 09930 Leppäkorpi
Pe 16.5.2025 klo 9.00–16.30
Syvälän tila, Syväläntie 102, 42800 Haapamäki
La 17.5.2025 klo 9.00–16.30
Seinäjoen Elinkeinotalo, Huhtalantie 2, 60220 Seinäjoki
- Kurssilaisille järjestetään ennakko-webinaari maanantaina 28.4.2025 aiheena Maatalouden merkitys huoltovarmuudessa. Webinaarin voi osallistua myös, vaikka ei osallistuisi muonituskurssille.
- 72 tuntia -varautumisesitykset ja -kotivaranäyttelyt kurssipaikoissa kurssipäivinä kello 12.00, kesto 1–1,5 tuntia.
Koulutukset ja yleisötilaisuudet ovat osa MKN Keskuksen Varautumalla vahvemmaksi -hankkeen toimintaa. Hanketta rahoittaa Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton Säätiö (MTK:n Säätiö).