Mustamakkara on Pirkanmaalla arvossaan

2 min lukuaika

MKN Ruokaneuvot· Ruokatietopankki· Ruokakasvatus

Mustamakkara on hyvää arkiruokaa ja siitä saa cocktail-paloja juhlatarjoiluihin.

Pirkanmaan mustamakkara

 

Makkaroita on perinteisesti valmistettu syksyllä teurastuksen jälkeen ruhon eri osista. Veriruuat kuten veripalttu, -makkara ja -letut ovat olleet tyypillisiä Länsi-Suomen ja Pirkanmaan alueilla. Niistä tamperelaiset ovat omaksuneet itselleen nimikkoruuaksi verimakkaran, joka tunnetaan mustanamakkarana.

Verimakkaraa valmistaakseen ei tarvitse enää odottaa syksyyn saakka. Valmistukseen tarvittavaa suolta, pakastettua verta sekä silavaa saa palvelevista lihatiskeistä ja kauppahalleista ympäri vuoden. Kannattaa kuitenkin etukäteen varmistaa, että aineksia on saatavilla.

Makkaran valmistusta helpottaa makkarantekokone tai lihamyllyyn kiinnitettävä makkarasuppilo, jonka avulla taikinamassa eli syömmä valutetaan suoleen. Ennen suppilona käytettiin makkarasarvea, joka sahattiin lehmän sarvesta sopivan mittaiseksi. Jos näitä makkarantekovälineitä ei kotoa löydy, voi apuna käyttää pursotinpussia tai pitkäkaulaisesta ketsuppipurkista leikattua suppiloa, jonka avulla makkaramassa taiteillaan suoleen. 
Suolta täytettäessä on tärkeää, että sitä ei ahda liian täyteen”, sillä  liian täysi makkara voi haljeta uunissa. Toisaalta se ei haittaa, sillä ulos pursuneet makkaranpalat eli purkiaiset maistuvat herkulliselta. Räjähtämisvaaran välttää, kun jättää suolesta noin kolmanneksen täyttämättä.

Jotkut pitävät omatekoista mustaamakkaraa hieman jauhoisempana kuin kaupoissa myytävää valmista tuotetta. Vakuumipakattua mustaamakkaraa saa nykyisin monista pienistäkin lähikaupoista ympäri Suomen ja suurempien markettien palvelutiskistä löytyy lämmitä mustamakkaraa varsinkin lounasaikaan.

Tuoreesta, lämpimästä mustastamakkarasta pääsee nauttimaan, kun suunnistaa Tampereelle Tammelan torille Tapolan kioskille, Tapolan tehtaan yhteydessä sijaitsevaan Mustamakkarabaariin tai Tampereen Kauppahalliin. Herkku tarjoillaan oikeaoppisesti paperikääreestä yhdessä puolukkahillon ja maidon kera. 

Veressä on rautaa sekä muita kivennäisaineita ja B-vitamiineja ja makkaran sisältämä täysjyvävilja parantaa kuidunsaantia. Moneen muuhun makkaraan verrattuna mustanmakkaran rasvapitoisuus ei ole kovin suuri.

Mustamakkara on paitsi hyvää arkiruokaa, myös arvossaan muun muassa cocktail-paloina juhlatarjoilussa. Tamperelaiset ravintolat ja hotellit tarjoavat mustamakkaraa myös aamupalapöydissään.

 

Pirkanmaan mustamakkara -resepti