Nyt on päärynöiden aika
Herkuttele kotimaisilla päärynöillä hyvällä omatunnolla. Päärynää kannattaa käyttää niin makeisiin kuin suolaisiin ruokiin Maa- ja kotitalousnaisten tapaan.
Kotimaisten päärynöiden aika on parhaimmillaan. Omenoiden tapaan ne ovat monikäyttöisiä. Niitä voi laittaa suolaisiin ja makeisiin ruokiin ja leivonnaisiin tai valmistaa erilaisia säilykkeitä kuten hilloa tai chutneyta.
Monipuolinen päärynä
Päärynä kypsyy Suomessa yleensä syys-lokakuussa. Varhaisempien lajikkeiden sadonkorjuu onnistuu jo elokuun puolella. Syöntikypsää päärynää ei erota sen väristä vaan pehmeydestä. Eri päärynälajikkeet ovat erilaisia väriltään, muodoltaan ja maultaan.
Päärynöissä on runsaasti kuitua, etenkin kuoressa, joten varsinkaan kotimaisia päärynöitä ei kannata kuoria. Pesu riittää. Tuontipäärynät on syytä pestä huolella tai jopa kuoria tarvittaessa torjunta-ainejäämien vuoksi.
Kuidun lisäksi päärynässä on vitamiineja ja kivennäisaineita, mm. A- ja C-vitamiinia sekä B-ryhmän vitamiineja. ”Päärynässä on mukavasti esimerkiksi B-ryhmän vitamiineihin kuuluvaa folaattia, jota elimistömme ei pysty tuottamaan itse, vaan sitä on saatava ravinnosta” sanoo Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen ruoka- ravitsemus ja kotitalousneuvonnan kehityspäällikkö Marita Suontausta.
Päärynöiden makuprofiilit vaihtelevat. On rapeaa ja hapokasta, makean kermaista tai pehmeän mehukasta. Kaikki ne sopivat ruoanvalmistukseen ja leivontaan. ”Useimmat omenaohjeet sopivat myös päärynöille tai toisinpäin”, vinkkaa Suontausta. Käytä päärynää mausteena tai raaka-aineena niin suolaisessa kuin makeassa leivonnassa ja ruoanlaitossa salaateista jälkiruokiin. Yhdistele päärynää eri makuihin. Klassisia makuyhdistelmiä ovat päärynä ja kinuski tai päärynä ja tumma suklaa. Kokeile myös valkosuklaan parina, tai yhdistä päärynää ja tyrniä tai luumuja
Nautitaan päärynöitä osana monipuolista ruokavaliota hyvällä omatunnolla!
Kokeile esimerkiksi: