Ajankohtaista· MKN Ruokaneuvot· Ruokavinkit· Ruokatietopankki· Ruokakasvatus
Ohra on herkullinen ja järkevä valinta ruokapöytään
Ajankohtaista· MKN Ruokaneuvot· Ruokavinkit· Ruokatietopankki· Ruokakasvatus
Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntijat kannustavat ottamaan kotimaisen ohran takaisin osaksi ruokavaliota. Lisäkeriisi kannattaa korvata ohralla tai hauduttaa herkullinen uunipuuro kokonaisista suurimoista.
Perinteinen joulupuuro valmistettiin ennen ohrasta. Ohraa käytettiin myös täytteenä erilaisissa piirakoissa, sillä riisi oli kallista ja aikanaan myös harvinaista tuontituotetta. Ohra oli Suomessa tärkein ruokavilja 1800-luvulle saakka. Sitten ruis ohitti sen. Ja 1950-luvulla riisi nousi suosioon ruoanlaitossa ja ohra sai väistyä.
Ohra ei ole ruokalautasillamme tyypillisin vilja. Ohraa kuitenkin kannattaisi käyttää enemmän sen terveyshyötyjen vuoksi.
”On hyvin hämmentävää, että hyvin monet meistä osaavat keittää ja käyttää riisiä, pastaa tai nuudeleita, mutta lisäkeohra, ohratto tai ruokaisa salaatti ohrasta tuntuu vaikealta! Ymmärrän kyllä, että kokonaisten ohrasuurimoiden kypsentäminen vaatii aikaa eikä se sovi kiireisten ihmisten arkirytmiin”, toteaa Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Satu Nokkonen.
Ohrajauhojen, kokonaisten ja rikottujen suurimoiden lisäksi markkinoille on tullut nyt myös erilaisia riisin tapaan käytettäviä, nopeasti kypsyviä ohrasuurimoita ja hiutaleita. Nokkosen mukaan ne ovatkin hyvä lisä varsinkin arkipäiviin ja mahdollistavat ohran monipuolisen käytön.
Miksi ohraa?
Ravitsemussuositusten mukaan kuitua tulisi saada päivittäin 25–35 g. Suurin osa meistä suomalaisista saa ruokavaliostaan liian vähän kuitua.
Ohra on erinomainen kuidun ja hitaiden hiilihydraattien lähde. Ohran kuitu on niin sanottua liukoista kuitua, joka on omiaan auttamaan verensokerin tasauksessa ja alentaa veren kolesterolipitoisuutta. Kuitu parantaa kylläisyyttä ja hitaat hiilihydraatit pitävät verensokerin tasaisena pidempään. Kuitupitoinen ruokavalio ehkäisee ummetusta sekä edistää suolistomikrobiston monimuotoisuutta ja terveyttä.
Nokkosen mukaan ohrajauhoja kannattaa lisätä kaikenlaisiin vaaleisiin leipä- ja sämpylätaikinoihin. Perinteisestihän ohrajauhoja on käytetty esimerkiksi muurinpohjalettutaikinaan, ohrarievään ja lappilaiseen ohrarieskaan.
Ohran maku on melko voimakas, joten käyttöön kannattaa totutella vähitellen ja esimerkiksi kauran tai riisin kanssa sekoittaen, jos makuun ei ole tottunut. Ohrajauhoissa on kauran ja rukiin tapaan huono sitko, joten pelkästään niillä leivonnaisista ei tule kovin kuohkeita. Mutta ohrajauhojen sekaan voi laittaa vehnäjauhoja sitkoa parantamaan.
Satu Nokkonen on tyytyväinen, kun elintarviketeollisuudessa on kehitetty uusia, nykykuluttajille paremmin sopivia tuotteita. ”Toivon mahdollisimman monen suomalaisen lisäävän kotimaisten viljatuotteiden hyödyntämistä ruoanvalmistuksessa. Tosin keliaakikon ruokavalioon ohra ei sovi.”
Avomaalla kasvanut vilja on ekologinen vaihtoehto. ”Kotimaisia raaka-aineita hyödyntämällä kuluttajat voivat myös tukea suomalaista ruoantuotantoa. Näin pidämme yhdessä kiinni korkeasta elintarvikkeiden omavaraisuudesta ja pysymme ruokaturvan ykkösmaana!” sanoo Satu Nokkonen.
Reseptejä
Lisää ohraisia ohjeita täältä hakusanalla ohra