Oulun limppua juhlapöytään
Makea leipä on perinteisesti ollut juhlava tarjottava. Niin myös mausteinen Oulun limppu.
Mukavan mausteinen Oulun limppu on kuulunut kausijuhliin tai erilaisiin perhejuhliin Oulun seudulla.
Limpun mausteena on aina pomeranssia, sen lisäksi kuminaa tai fenkolia. Lempeän maun salaisuus piilee mausteiden hienontamisessa ja kuumentamisessa siirapin kanssa. Se tasoittaa mausteiden aromia.
Kuten kaikilla perinneruuilla, myös Oulun limpulla on lukuisia sovelluksia. Ohje löytyy mm. jo toistasataa vuotta vanhasta, 1909 julkaistusta keittokirjassa. Vanhat ohjeet ovat hyviä, mutta suolan määrää kannattaa tarkistaa. Viime vuosisadalla litraan nestettä saatettiin hulauttaa kaksi ruokalusikallista suolaa. Nykyisin riittää vähempikin määrä.
Oulun limppu on melko tiivistä ja ruokaisaa. Ruis- ja vehnäjauhojen suhteita voi vaihdella, varsinkin, jos haluaa vaaleampaa limppua.
Limppuleipurina onnistuu, kun on kärsivällinen. Taikinan on annettava kohota rauhassa. Myös syömisen kanssa voi rauhassa hidastella, sillä Oulun limppu vain paranee, kun se saa muutaman päivän odotella. Säilytä leipä huoneenlämmössä, jotta maku tekeytyy kunnolla.
Oulun limppu -ohje