Pähkinöistä oiva lisä syksyiseen ruokavalioon

MKN Ruokaneuvojen lokakuun teemakasvina ovat pähkinät. Pähkinöissä on paljon proteiineja ja kuitua sekä vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten magnesiumia, rautaa, kaliumia ja sinkkiä. Ne ovat hyvänmakuisia ja tuovat vaihtelua ruokavalioon.

Suklaatäytteiset pähkinäpikkuleivät
Kuva: Kati Laszka

Pähkinät taipuvat moneen

Pähkinät kuuluvat monella joulun herkkuihin, mutta niitä kannattaa syödä ympäri vuoden.

”Lokakuussa vietetään perinteistä suomalaista sadonkorjuujuhlaa, kekriä, johon liittyi ennen herkuttelua ja yhdessäoloa pitkän työntäyteisen kesän jälkeen”, kertoo kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:stä. ”Pähkinät sopivat hyvin juuri kekriaikaan täydentämään kotimaista raaka-ainevalikoimaamme. Pähkinöitä on helppo lisätä ruokiin tuomaan makua ja rakennetta. Herkullinen pähkinäkakku kruunaa kekripöydän ja täytetyt pikkuleivät sulavat suussa."

Pähkinät ja mantelit sekä erilaiset siemenet sopivatkin monenlaiseen ruoanlaittoon ja leivontaan. Pähkinöistä ja kuivatuista hedelmistä sekä marjoista saa helposti mukaan otettavan välipalan ja terveellistä naposteltavaa.

”Pähkinöitä ja siemeniä voi sekoittaa mysliin, surauttaa smoothien sekaan, pudotella aamupuuroon tai salaatteihin. Leivo pähkinäisiä välipalapatukoita, raakakakkuja tai käytä kakkujen koristeena”, neuvoo Marita Suontausta.

”Moni maidotonta ruokavaliota noudattava valmistaa maidonkaltaisia juomia pähkinöistä ja manteleista. Cashewpähkinöistä tai manteleista valmistuu myös juustomaisia tuotteita.”

Paljon hyviä ominaisuuksia

Pähkinät ovat rasvaisia, mutta ne sisältävät runsaasti pehmeitä rasvahappoja, jotka tekevät hyvää sydämen ja aivojen verisuonille sekä alentavat veren LDL-kolesterolipitoisuutta. Pähkinät sisältävät runsaasti energiaa (540–740 kcal /100 g).

”Vaikka pähkinät ovat terveellisiä, niitä ei kannata syödä ylen määrin”, Marita Suontausta muistuttaa. "Niitä ei myöskään kannata hamstrata kilotolkulla kotiin, varsinkin, jos käyttö on satunnaista ja vähäistä.”

Säilytä pähkinät ilmatiiviissä pakkauksessa, viileässä ja valolta suojattuna, sillä runsasrasvaisuutensa vuoksi ne pilaantuvat helposti.

Pähkinäunelmat

n. 30 kpl täytettynä, n. 60 täyttämätöntä
150 g (n 2 dl) pähkinöitä
200 g voita
1,5 dl fariinisokeria
1 kananmuna
0,5 dl perunajauhoja
1 dl mantelijauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Pinnalle:

2 rkl fariinisokeria
2 rkl mantelijauhetta
15 kokonaista pähkinää

1. Ota pähkinöistä 15 erikseen ja laita loput pähkinät monitoimikoneeseen. Jauha karkeaksi jauheeksi.

2. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmuna ja vatkaa hyvin.

3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele rasvaseoksen joukkoon.

4. Anna taikinan kovettua jääkaapissa noin 45 minuuttia.

5. Ota taikinasta puolet ja muotoile siitä kevyesti jauhotetulla pöydällä tanko. Jaa tanko 30 tasakokoiseen palaan ja pyöritä palat palloiksi.

6. Sekoita lautasella fariinisokeri ja mantelijauhe ja pyöräytä pallot seoksessa. Laita pikkuleivät kahdelle pellille leivinpaperin päälle. Leikkaa kokonaiset pähkinät tai mantelit puoliksi ja paina pikkuleipien keskelle. Muotoile toinen osa taikinasta samalla tavalla, mutta laita pellille ilman pähkinöitä.

7. Paista pikkuleivät uunin ylätasolla 175 asteessa noin 10 minuuttia.

Anna jäähtyä ja täytä suklaisella pähkinätahnalla.

Suklainen pähkinätahna

n. 30 annosta
G

300 g (n. 4 dl) pähkinöitä
150 g tummaa suklaata
2 rkl rypsiöljyä

Paahda pähkinöitä paistinpannulla noin 7-10 minuuttia tai 175 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Varo ettei pähkinät pala!
Kumoa pähkinät astiapyyhkeelle, anna jäähtyä hieman ja hankaa pähkinöitä pyyhkeen sisällä, jotta saat kuoria hieman pois. Ei haittaa, jos kuorta vähän jää.
Kaada pähkinät tehosekoittimeen ja jauha tahnaksi. Pyyhkäise välillä nuolijalla massaa terien ulottuville.
Sulata suklaa varovasti ja sekoita öljyn kanssa pähkinätahnan joukkoon.

Ylijäänyt tahna maistuu paahtoleivällä tai kaurakeksien päällä.

Vinkit! Jos tummaa suklaa on kitkerää, lisää n. 1 rkl tomusokeria suklaan lisäämisen yhteydessä. Tahnaan käy myös maitosuklaa tai valkoinen suklaa.

Sekä pikkuleipien taikinaan että täytteeseen sopivat kaikenlaiset pähkinät tai mantelit. Yksi laji tai pähkinöiden sekoitus.