Pellavaperinnettä tutuksi

2 min lukuaika

Järjestötoiminta· Järjestökampanjat

Kokeilisitko pellavan viljelyä ja käsittelyä?

Pellavapelto ja logo scaled Elsa Hietala

Pitkiä pellavia… huudettiin ennen laskiaismäessä ja mitä pidemmälle kelkka liukui, sitä pidempiä pellavia uskottiin seuraavana kesänä kasvavan.

Pellava oli aiemmin Suomessa tärkeä viljelykasvi. Pellava käsiteltiin langoiksi, joista kudottiin kankaat ja niistä valmistettiin vaatteita, pöytäliinoja sekä liinavaatteita. Tekokuidut ja puuvilla ovat korvanneet pellavaa paljon vaatteissa ja puuvilla liinavaatteissa, joten pellavan viljely tyrehtyi lähes täysin Suomessa. Viljely elpyi hetkellisesti pakon sanelemana sotien aikana. Nyt kuitupellavan viljely jälleen kiinnostaa jälleen harrastusmielessä.


Suomi osallistui Neliömetri pellavaa -hankkeeseen 2022 - 2023
Ruotsissa Neliömetri pellavaa -hanke oli innostanut runsaan joukon ihmisiä kokeilemaan pellavan kasvatusta neliön alalla. Ruotsi kutsui muita Pohjoismaita mukaan tutustumaan pellavan kasvatukseen. Suomessa hanketta veti Taitoliitto, jossa yhteistyökumppaneina Maa- ja kotitalousnaisten lisäksi mukana olivat ProAgria ja Suomen maatalousmuseo Sarka. Tavoitteena oli tehdä pellavan viljelyä tutuksi sekä edistää pellavaperinnettä.

Maa- ja kotitalousnaiset kasvattavat aarin pellavaa

Vaikka hanke oli nimeltään Neliömetri pellavaa, Maa- ja kotitalousnaisten osalta hankkeeseen tavoiteltiin ä mukaan yhdistyksiä tai henkilöitä, jotka kasvattaisivat pellavaa 100 neliömetrin eli aarin alalla. Mukaan saatiin noin 20 osallistujatahoa. Projekti tarjosi yhteisöllistä tekemistä pellavan kasvatuksessa ja alasta saa jo satoa pellavan käsittelyä varten. Keskeinen viljelypaikka oli esimerkiksi taajaman, kirkonkylän tai kaupungin liepeillä, jolloin yleisö voi myös helposti seurata pellavan kasvamista ja pellolla tehtäviä toimenpiteitä. Aihe kiinnosti myös mediaa. Syksyllä työt jatkuivat sadon korjuulla ja ja seuraavana  vuonna pellavan käsittelyllä, kehräämisellä ja kudonnalla.

Pellavan kasvatusohjeet
Katso pellavan viljelyohjeet tästä.


Lisää hankkeesta

Lue lisää hankkeesta ja pellavasta.

Kuvat: Mikko Hietala, Elsa Hietala

Yhteistyössä Maa- ja kotitalousnaisten kanssa Neliömetri pellavaa -hankkeessa: Taitoliitto, ProAgria, Suomen maatalousmuseo Sarka, Maatiainen ry, Seurasaaren ystävät ry ja Seurasaaren ulkomuseo