Raskipatongit, -sämpylät tai -leipä
1 min lukuaika
Raski tuo leipiin makua ja rakennetta.
Raski:
5 dl vettä (30 °C), lämmin raski
20 g tuorehiivaa
3 dl kaura- tai ruishiutaleita, rouheita
4 dl vehnäjauhoja
Raskin valmistus:
Sekoita vellimäinen seos, anna käydä 20–30 minuuttia tai yön yli jääkaapissa
Taikina:
edellä valmistettuun raskiin lisätään
2,5 dl kädenlämpöistä vettä
1 rkl suolaa
30 g tuorehiivaa
2 tl sokeria
12 dl vehnäjauhoja
30 g voita tai margariinia
Taikinan valmistus:
1. Valmista taikina vaivaamalla ainekset hyvin. Valmis taikina ei tartu käsiin, on joustava ja venyy. Vaiva taikina huolella esimerkiksi yleiskoneella.
2. Anna taikinan levätä 20 min. Paloittele, vaivaa ilma pois ja muotoile taikina leiviksi, sämpylöiksi tai patongeiksi. Nostata noin puoli tuntia hyvin peitettynä.
4. Kostuta pinta suihkepullolla ennen paistamista. Näin leipiin syntyy rapea kuori. Paista 220 asteessa noin 15 minuuttia.
Huom! Suolaa ei koskaan lisätä raskiin, vaan vasta taikinaan! Suola vahvistaa sitkoa taikinassa, mutta raskissa se hidastaa käymistä.