Ryhdy hukkapartiolaiseksi - vähennetään yhdessä ruokahävikkiä

4 min lukuaika

Tartu toimeen - pienillä teoilla saamme suuria saavutuksia!

Ryhdy hukantorjuntapartiolaiseksi!

Harmittaako sinuakin ruoan tuhlaaminen? Ruokahävikki kuormittaa ympäristöä ja on turhaan tehtyä työtä. Valitse allaolevista itsellesi sopivat hukantorjuntateot ja ryhdy toimeen. Laitetaan yhdessä ruokahukka ruotuun!

1. Pidä kaapintyhjennyspäivä
Jokainen valmistettu tuote kuluttaa luonnonvaroja. Jos se jää käyttämättä, hukka on sitä suurempi. Älä osta mitään, valmista ruokaa siitä mitä kaapeista, jääkaapista ja pakastimesta löytyy. Kun pidät kaapintyhjennyspäiviä aika ajoin, ruokatavarat eivät ehdi vanheta kaapeissa.

2. Järjestä jääkaappi
Järjestä jääkaappi niin, että ensiksi käytettävät ovat edessä tai omalla hyllyllään. Kun jääkaappi on järjestyksessä, sinne ei pääse hautautumaan vanhenevia elintarvikkeita. Säästät rahaa, kun sinun ei tarvitse heittää ruokaa pois. Tiesitkö, että jääkaapissa tulee olla myös tyhjää tilaa, jotta ilma kiertää hyllyillä ja kaappi pysyy kylmänä? Oikeassa säilytyslämpötilassa ruokatavara säilyy pidempään.

3. Mittaa jääkaapin lämpötila
Kun jääkaappi on liian lämmin, bakteerien toiminta elintarvikkeissa vilkastuu ja pilaantuminen on nopeaa. Ruokaa ei ehditä syödä ennen kuin se menee pilalle ja pois heitettäessä syntyy taloudellista menetystä ja haittaa ympäristölle. Monet elintarvikkeet säilyvät parhaiten jääkaappilämpötilassa noin viidessä asteessa, mutta on myös tuotteita, jotka vaativat tuota kylmempää säilytyslämpötilaa. Jääkaapin lämpötilan tulisi olla korkeintaan 5 astetta. Kala ja tuore liha säilyvät parhaiten vielä kylmemmässä, 1–3 asteessa. Ovi on jääkaapin lämpimin paikka ja takaosa taas kylmin. Jääkaapin näyttöruutu ei aina näytä oikein. Tarkka lämpötila kannattaa tarkistaa lämpötilamittarin ja vesilasin avulla.

Aseta vesilasi ja siihen tavallinen lämpömittari ja jätä useamman tunnin ajaksi haluamaasi paikkaan hyllylle. Älä auo jääkaappia.

4. Osallistu ruuanvalmistuskurssille
Ruoanvalmistustaito vähentää ruokahävikkiä, kun tiedetään, miten tähteeksi jäänyttä tai pilaantumisvaarassa olevaa ruokaa voidaan käyttää ruoaksi.
Katso Maa- ja kotitalousnaisten sivuilta tietoa ruokakursseista ja ole yhteydessä paikalliseen Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen ruoka-asiantuntijaan.

5. Jaa muille parhaat tähde- ja sesonkiruokavinkkisi
Voit jakaa vinkkisi somessa esimerkiksi tunnisteella #hukkaruotuun. Hyvät, koetellut ohjeet innostavat käyttämään tähteitä. Vinkit madaltavat kynnystä kokeilla ja aloittaa ruoanvalmistuksen opettelu ja harjoittelu.

6. Kutsu ystävät hukantorjunta-aterialle
Hukantorjunta-aterialla kaikki tuovat ruokaa, joka on vaarassa joutua hukkaan. Aineksista kokataan sitten yhdessä sekä jaetaan hyviä tähderuokavinkkejä ja keskustellaan ruokahävikin merkityksestä.

7. Vähennä kahvihukkaa
Tiesitkö, että yhden ainoan kahvimukillisen (2,5 dl) vesijalanjälki voi olla peräti 280 litraa? Kahvin tuottamiseen ja valmistukseen kuluu vettä siis oikeasti paljon enemmän kuin kahvinkeittimeen kaadettava vesi. Lisäksi kahvihukka kustantaa: kahvimukillinen maksaa sinulle noin 13 senttiä. Jos keität joka päivä ylimääräisen mukillisen kahvia, vuodessa hukkaan menee yli 100 000 litraa vettä ja rutkasti muita luonnonvaroja. Rahassa menetät noin 50 euroa vuoden aikana. Selvitä siis kahvin tarve ennen keittämistä, ja keitä vain tarvittava määrä. Kahvihukkaa syntyy etenkin isommissa porukoissa ja vaikkapa työpaikoilla.

8. Pakasta heti osa isosta ruokamäärästä
Varsinkin pienissä kotitalouksissa ruoka uhkaa vanheta ennen kuin se saadaan syötyä. Viipaloi valmiiksi ja pakasta osa leipäpakkauksesta. Kun valmistat ison annoksen ruokaa, jäähdytä se nopeasti ja pakasta annoserissä. Poista ilma ja pakkaa ilmatiiviisti pusseihin tai rasioihin. Muista merkitä pakkauksen sisältö ja päiväys.

Muista, että jo vanhentunut ruoka ei pakkasessa parane ja että ruoka pilaantuu ajan kuluessa myös pakastimessa. Rasvaiset ruuat pilaantuvat nopeammin.

9. Järjestä pakastin
Kun pakastin on järjestyksessä, sinne ei pääse hautautumaan vanhenevia elintarvikkeita. Merkitse pakastamasi tuotteiden sisällöt ja päiväykset. Lajittele erilaiset tuotteet eri osiin pakastinta (marjat, kasvikset, liha, valmisruoka, jäätelö jne.). Jätä tilaa pakastamiselle, esimerkiksi oma hylly. Näin pakastaminen nopeutuu ja vieressä olevien tuotteiden lämpötila ei pääse nousemaan.

10. Aloita tai jatka ruokajätteen lajittelua ja ravinteiden kierrätystä
Lajitellusta ja biologisesti käsitellystä biojätteestä saadaan talteen ja takaisin ravinnekiertoon kaikelle elämälle välttämättömiä ravinteita kuten fosforia ja typpeä, sekä humusta. Tämän lisäksi biojätteestä tuotetaan uusiutuvaa energiaa biokaasun muodossa. Sekajätteeseen laitettu biojäte poltetaan jätevoimalassa, jolloin ravinteet ja humus haaskataan. Mädätys on polttoa tehokkaampi keino saada biojätteestä energiaa. Biojätteen käsittelymaksu on alhaisempi kuin polttokelpoisen jätteen, joten tarkalla lajittelulla on mahdollista säästää paitsi ympäristöä, myös talouden tai taloyhtiön jätekuluja. Kerätystä biojätteestä saadaan mädättämällä energiaa ja peltoravinnetta. Kotitalouksissahan biojäte taas kompostoidaan ja hyödynnetään maanparannusaineena.

11. Aloita tai jatka ruokajätteen kompostointia
Biojätteen paikka ei ole sekajätteessä. Jos kasvatat jotain omassa pihapiirissä, kompostointi säästää rahaa sekä jätekuluissa että lannoitteissa. Kompostoimalla säästät myös luontoa. On järkevämpää hyödyntää ravinteet paikan päällä kierrättäen ne puutarhaan kasvien rakennusaineiksi kuin kuljettaa ne jätteenä kaatopaikalle ja ostaa maanparannusaineina kaupasta. Kompostointi on ympäristöystävällistä, kun se tapahtuu biojätteen syntypaikalla.

12. Innosta muita mukaan hukantorjuntapartioon
Kiinnitä lähipiirin huomiota ruokahävikin vähentämiseen. Mitä enemmän meitä on, sen tehokkaammin voimme vaikuttaa!

13. Jaa tietoa tai järjestä infotilaisuus esimerkiksi työpaikalla, koulussa, harrastuspiirissä tai yhdistyksessä, kotona tai tapahtumassa.
Ruokahävikki puhuttaa. Tulosta infomateriaalia esille esimerkiksi työpaikalle, kouluun tai tapahtumaan. Myös vuosittaisen ruokahävikin kokoaminen yhdelle pöydälle herättää huomiota.

Laitetaan yhdessä ruokahukka ruotuun!

***

Huom! Hukantorjuntapartio oli alkuaan osa Ruokahukka ruotuun, katse vesistöihin -hankkeen toteutusta vuosina 2017 - 2019. Lue lisää hankkeesta.

***