Suosi kotimaista ruokaa itsenäisyyspäivänä – tuet suomalaista huoltovarmuutta
Mediapankki· Maa- ja kotitalousnaiset· Ajankohtaista· MKN Ruokaneuvot· Ruokavinkit· MKN Yrityspalvelut
Kun katat arkena ja juhlapäivinä pöytään kotimaisia tuotteita, olet mukana ylläpitämässä suomalaista ruoantuotantoa ja varmistamassa, että kotimaisia tuotteita on saatavilla tiukankin paikan tullen.
Kriisitilanteissa on tärkeää, että kansalaisilla on kyky ottaa vastuuta itsestään ja lähimmäisistään. Kansalaiset voivat kuitenkin myös ennaltaehkäisevästi vahvistaa yhteiskuntamme resilienssiä tukemalla kotimaista huoltovarmuutta, muistuttaa järjestöpäällikkö Helena Velin Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta.
”Kun suosit suomalaisia tuotteita, olet mukana varmistamassa, että pellot pysyvät viljeltyinä, tuottajien ammattitaito terässä ja elintarviketeollisuuden rattaat pyörimässä. Kriisitilanteissa oma elinvoimainen maatalous- ja elintarviketuotantomme mahdollistavat korvaavien tuotteiden tuottamisen tuontihyödykkeiden tilalle”, Velin muistuttaa.
Sinivalkoisia vinkkejä
- Arki ja -juhlapöytään kannattaa valita tuotteita, joista löytyy Hyvää Suomesta –merkki. Merkki takaa, että elintarvike on valmistettu Suomessa kotimaisista raaka-aineista: https://ruokatieto.fi/hyvaa-suomesta-merkki/
- Ruokaohjeita itsenäisyyspäivän tarjoiluihin: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit
- 10 syytä valita suomalaista ruokaa: https://ruokatieto.fi/artikkelit/10-syyta-valita-suomalaista-ruokaa/
Huoltovarmuuden turvaaminen on yhteispeliä
Vaikka kansalaisten kiinnostus omien varautumistaitojensa vahvistamiseen on kasvanut viime vuosina, yllättävän moni suomalainen ei ymmärrä kotimaisen maataloustuotannon jatkuvuuden turvaamisen merkitystä huoltovarmuudelle. Myös suurempien väkijoukkojen muonituksen järjestäminen on taito, jonka yhä harvempi hallitsee. Maa- ja kotitalousnaiset pureutuu näihin haasteisiin ’Varautumalla vahvemmaksi - tiedottamista ja muonituskoulutusta huoltovarmuuden turvaamista varten’ -hankkeessa, jota rahoittaa MTK:n Säätiö.