Suosi kotimaista ruokaa itsenäisyyspäivänä – tuet suomalaista huoltovarmuutta

Kun katat arkena ja juhlapäivinä pöytään kotimaisia tuotteita, olet mukana ylläpitämässä suomalaista ruoantuotantoa ja varmistamassa, että kotimaisia tuotteita on saatavilla tiukankin paikan tullen.

Raitajuuri-carpaccio ja lasit juomaa
Kotimaisista juurikkaista syntyy maukas ja juhlava alkupala. Kuva: Kati Laszka

Kriisitilanteissa on tärkeää, että kansalaisilla on kyky ottaa vastuuta itsestään ja lähimmäisistään. Kansalaiset voivat kuitenkin myös ennaltaehkäisevästi vahvistaa yhteiskuntamme resilienssiä  tukemalla kotimaista huoltovarmuutta, muistuttaa järjestöpäällikkö Helena Velin Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta.

”Kun suosit suomalaisia tuotteita, olet mukana varmistamassa, että pellot pysyvät viljeltyinä, tuottajien ammattitaito terässä ja elintarviketeollisuuden rattaat pyörimässä. Kriisitilanteissa oma elinvoimainen maatalous- ja elintarviketuotantomme mahdollistavat korvaavien tuotteiden tuottamisen tuontihyödykkeiden tilalle”, Velin muistuttaa.

Sinivalkoisia vinkkejä 

Huoltovarmuuden turvaaminen on yhteispeliä

Vaikka kansalaisten kiinnostus omien varautumistaitojensa vahvistamiseen on kasvanut viime vuosina, yllättävän moni suomalainen ei ymmärrä kotimaisen maataloustuotannon jatkuvuuden turvaamisen merkitystä huoltovarmuudelle.  Myös suurempien väkijoukkojen muonituksen järjestäminen on taito, jonka yhä harvempi hallitsee. Maa- ja kotitalousnaiset pureutuu näihin haasteisiin ’Varautumalla vahvemmaksi - tiedottamista ja muonituskoulutusta huoltovarmuuden turvaamista varten’ -hankkeessa, jota rahoittaa MTK:n Säätiö.