Syyskuun kuukauden kala on Ahven

Ahven on monen herkkusuun suosikkikala!

Hastarattu ahven ja Janita
Halstratut ahvenet

Ahven on yleisin kalalajimme ja myös Suomen kansalliskala. Ahven on petokala ja ahventa voi saada saaliikseen järvestä sekä rannikoiden murtovesistä. Kaupallisessa kalastuksessa ahventa pyydetään yleensä verkoilla ja rysillä. Vapaa-ajankalastajien ahvensaalis tarttuu yleensä ongenkoukkuun tai katiskaan. Ahven on myös pilkkijöiden suosikkikala. Ahvenen paras saalisaika on loppukesä ja syksy, koska silloin ahvenen kutuaika.

Ahvenen liha on vaaleaa, kiinteä ja vähärasvaista. Ahven on monen herkkusuun suosikkikala!

Halstrattua kalaa

• Kalan grillaaminen nuotion tai grillin hiilloksella käy kätevästi halsterissa

• Halsteriin voit laittaa pieniä kokonaisia kaloja tai vaikkapa lohifileen

• Voitele halsterin ritilät kevyesti ruokaöljyllä

• Aseta kalat alimmaisen ritilän päälle

• Sulje halsteri tukevasti

• Aseta hiillokselle erillinen ritilä, jonka päälle voit halsterin laittaa

• Kääntele halsteria grillauksen välillä

• Ripottele hienonnettua suolaa lopuksi kalojen päälle

Jaa oma kalamuistosi

Kesäpäivä ongella kallion päälle vai kenties maailman paras joulukalapöytä? Mitä muistoja kala sinussa herättää? Kuukauden lähikala -hanke kerää yhteen kalaan liittyviä muistoja, kerro meille omasi! Voit jättää muiston anonyymisti tai halutessasi nimimerkillä tai nimelläsi. Muistoja voi jättää vuoden 2024 loppuu asti.

Muistoista tullaan koostamaan julkaisu, joka sisältää muistoja ja reseptiikkaa. https://link.webropol.com/s/kalamuistoja

Kalalivet ovat osa Kuukauden lähikala -hanketta. Rahoitus on Saaristomeren kalaleaderista (Erityisesti Kaarina, Kemiönsaari, Kustavi, Masku, Mynämäki, Naantali, Paimio, Parainen, Raisio, Salo, Sauvo, Taivassalo ja Turku) . Asiantuntijat tulevat myös ilolla alueen yhdistysten tapaamisiin ja tilaisuuksiin. Keräämme mielellämme reseptejä ja kalamuistoja talteen.

#leadersammabåt #ahven #kuukaudenlähikala #MKNruoka #länsisuomenmaajakotitalousnaiset #ruokaneuvolive