Tammikuun teemakasvikset IDUT
Ituja voi kasvattaa itse vaikka astiankuivauskaapissa. Niistä saa ravinteikkaita herkkuja helposti.
Talvella maistuvat kotimaiset idut. Niitä saa kaupoista, mutta niitä voi kasvattaa itsekin. Idättämiseen ei tarvita auringonvaloa tai omaa puutarhaa. Ne kasvavat muutamassa päivässä käyttövalmiiksi kotioloissa.
Kaupoissa on myytävänä monenlaisia idätysastioita, mutta ihan tavallinen reilunkokoinen lasipurkkikin käy. Kantta ei tarvita, vaan sen tilalle pingotetaan esimerkiksi palanen harsokangasta.
Idätys aloitetaan siementen huuhtelulla ja sitä jatketaan koko kasvatuksen ajan muutaman kerran päivässä. Viiden vuorokauden sisällä kaikki siemenet ovat itäneet. Vihreä väri tulee ituihin, kun niitä pitää vuorokauden valoisassa paikassa.
Hyvä hygienia on itujenkasvatuksessa tärkeää. Pese astiat hyvin ennen idätystä. Käytä puhtaita siemeniä ja käsittele idätysvälineitä puhtain käsin.
”Idut kannattaa käyttää muutaman päivän sisällä. Säilytä ne jääkaapissa ja huuhtele päivittäin. Kun idut alkavat tuntua limaisilta, ne on syytä heittää biojäteasiaan,” MKN Keskuksen kehityspäällikkö Marita Suontausta sanoo.
Hyvää ruoansulatukselle
”Ituja voi käyttää monenlaisiin ruokiin: salaatteihin, vokkeihin, keittoihin, smoothieihin ja ihan sellaisenaan lisukkeena tai leivän päällä. Kokeile niitä myös leivonnassa. Idätetyt viljanjyvät tuovat mukavan kuitu- ja vitamiinilisän esimerkiksi leipä- ja sämpylätaikinoihin”, Marita Suontausta vinkkaa. Hän on koonnut Koti- ja maaseutu -lehden uusimaan numeroon reseptejä, joissa pääosassa ovat idut. Lehdessä on paljon vinkkejä itujen käytöstä ja kasvatuksesta.
Marita muistuttaa, että idut ovat kaikkea muuta kuin tyhjää syötävää, vaikka siltä saattavat näyttääkin. Idut sisältävät proteiineja, kuitua, kivennäisaineita (mm. rautaa, kalsiumia ja sinkkiä) sekä vitamiineja. Idätetyn siemenen tai pavun vitamiinipitoisuus on myös korkeampia, kuin siemenen tai kasvavan kasvin. Kivennäisainepitoisuus ei kasva, mutta esimerkiksi sinkin ja raudan imeytyvyys paranee.
Idut ovat myös ruoansulatukselle mieluista ravintoa. Siemenien ja papujen proteiinit ja tärkkelys muuttuvat idätyksen aikana ja elimistö pystyy hyödyntämään niitä paremmin. Itujen kuitu tekee hyvää suolistolle, eivätkä ilmavaivatkaan kiusaa papujensyöjää.
Itutietoa ja -reseptejä Koti ja maaseutu -lehdessä nro 1/2022.
kotijamaaseutu.fi
MKN Keski-Suomen opasvideo itujen ja versojen kasvattamiseen: