Terveyspommi tomaatti taipuu moneen – kasvattaisitko omasi?

2 min lukuaika

Ruokatietopankki

Hyödynnä tomaattia monipuolisesti ympäri vuoden.

Valkosipuli-timjami-tomaatit. Kuva Kati Laszka
Kotimaisen tomaatin paras satokausi ajoittuu kesälle, mutta sitä kannattaa hyödyntää monipuolisesti ympäri vuoden. Jos silmissä siintää oma tomaattisato, maaliskuussa on aika laittaa sormet multaan.
Suomalaiset syövät tomaattia noin 11 kiloa henkeä kohden vuodessa. Kotimaista tomaattia tuotetaan vuosittain noin 40 miljoonaa kiloa, eli syömme runsaasti myös tuontitomaatteja.
”Tomaatti on erinomainen lisuke, mutta siitä saa tehtyä myös herkullisia ruokia. Se tuo makua ja väriä erilaisiin ruokiin ja sopii mainiosti yhteen myös kalan kanssa”, ruoka-asiantuntija Henna Kyyrä Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista neuvoo.
Tomaatti sisältää runsaasti A-, C- ja E- vitamiinia, antioksidantteja ja karoteenia. Punaisten tomaattien antioksidantti lykopeeni vahvistuu lämpökäsittelyssä.
”Tomaatti on loistava pohja kastikkeille ja muhennoksille. Voipa siitä keittää hilloakin.”
Yrtit ja valkosipuli tuovat tomaattiruokiin makua, ja sokeri taittaa mukavasti tomaatin hapokkuutta.
”Tomaatin makuun saa lisää syvyyttä nokareella hunajaa ja lorauksella viinietikkaa”, Kyyrä vinkkaa.
Ruuanlaitossa tuoreet tomaatit voi monesti korvata säilötyillä tomaateilla.
”Etenkin talvella säilykkeitä kannattaa hyödyntää. Valikoimiin on viime aikoina ilmestynyt myös suomalaisia tuotteita, kuten kotimainen hävikkitomaateista tehty tomaattikastike.”
Itsekasvatettuja herkkuja
Tomaattilajikkeita on runsaasti ja niiden käyttötarkoitukset, makuerot ja muoto poikkeavat toisistaan paljonkin. Keltaiset ja oranssit tomaatit ovat usein miedompia, kun taas syvän oranssinpunaiset terttutomaatit ovat vahvemman makuisia.
Vaikka ostotomaattien lajikevalikoima on todella runsas, kasvattaa yhä useampi suomalainen itse herkkutomaattinsa. Tomaatin kasvatuksesta innostuneille aloittelijoille Kyyrä antaa kasvatusvinkkejä.
”Tomaatti viihtyy kasvihuoneessa, mutta sitä voi kasvattaa mainiosti myös lasitetulla parvekkeella tai ulkona lämpimällä seinustalla. Jos kasvatat taimet itse siemenestä, aloita esikasvatus maaliskuun alussa lisävalon avulla, jotta taimista ei tule pitkiä ja honteloita.”