Tunnusta väriä
Oikean perunan valintaan kannattaa paneutua, sillä väärä peruna pilaa helposti koko ruokalajin.
Oikean perunan valintaan kannattaa paneutua, sillä väärä peruna pilaa helposti koko ruokalajin. Liisterimuusi tai lautaselle murenevat keitinperunat saavat suun mutrulle. Parhaiten kuhunkin käyttötarkoitukseen sopivat perunat löydät seuraamalla väritunnisteita.
Punainen väri
perunasose, uuniperunat, leivonta
JAUHOISET PERUNAT käyvät kaikkeen mihin tarvitset jauhoisia helposti soseutuvia perunoita
Keltainen väri
yleisperunat kaikkiin ruokiin ja keitettäväksi
YLEISPERUNAT käyvät kaikkiin ruokiin
Vihreä väri
keitot, keitetyt perunat, laatikot, salaatit
KIINTEÄMALTOISET PERUNAT käyvät aikkeen mihin tarvitset kiinteitä, kypsänä hyvin koossa pysyviä perunoita
Samaa lajiketta voi olla pakattuna esimerkiksi niin keltaisessa kuin punaisessakin pussissa. Kasvukauden aikaiset olosuhteet vaikuttavat lajikkeiden jauhoisuuteen. Perunanviljelijät määrittävät keittokokeen ja tärkkelysmittauksen avulla kunkin perunaerän käyttösuosituksen.