Uudet ravitsemussuositukset kehottavat lisäämään kestävien kalakantojen käyttöä

3 min lukuaika

MKN Ruokaneuvot· Ruokavinkit· Uutinen

Uudistettujen pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan kestävästi pyydetyn kalan käyttöä ruokavaliossa tulisi lisätä. Suositusten mukaan kalaa tulisi syödä viikossa noin 300–450 g, josta vähintään 200 g tulisi olla rasvaista kalaa.

Lahikala Kuva1

Särki on Suomen vesissä pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta yleinen, ravintoarvoiltaan erinomainen ruokakala, joka viihtyy makeissa vesissä ja murtovesialueilla. Särki on erittäin yleinen ja sitä voi hyödyntää monipuolisesti elintarvikkeena pieninäkin määrinä. Särki on vähärasvainen ja sisältää runsaasti hyviä rasvoja, proteiinia ja D-vitamiinia. Ruotoineen syöty särki on myös hyvä kalsiumin lähde.

Särjen ruotoisuus voikin hankaloittaa sen hyödyntämistä kotikeittiöissä. Ruotojen takia särjet voidaan esimerkiksi jauhaa tehosekoittimella sileäksi massaksi ja paistaa pihveiksi. Toinen ratkaisu on särkisäilykkeiden valmistaminen, jossa ruodot pehmentyvät kypsennettäessä huomaamattomiksi. Särkisäilykkeet maistuvat hyvin myös lapsille.

- Nykyisin on tarjolla runsaasti erilaisia painekeittimiä, joiden avulla voi valmistaa kätevästi ja turvallisesti täyssäilykkeitä esimerkiksi pienikokoisista ahvenista ja särjistä, vinkkaa Oulun Kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Heikki Tahkola.

- Valmiita herkkupaloja voi käyttää esimerkiksi pizzassa, lämpimissä voileivissä tai pastan lisukkeena.

Säilykkeiden valmistaminen: kalat suomustetaan, perataan ja pilkotaan pienemmiksi annospaloiksi ja laitetaan mausteliemessä esimerkiksi tiiviiseen lasipurkkiin. Kalapurkkeja keitetään n. 1,5 h, jonka jälkeen painekattilan annetaan rauhassa jäähtyä. Purkit voidaan muutaman tunnin kuluttua ottaa pois kattilasta ja säilyttää huoneenlämmössä. Kalapurkkien annetaan maustua muutama viikko ennen käyttöä, jolloin kalapalojen maku on ehtinyt tasaantua.

Särkikalakannat ovat hyvin yleisesti alikalastettuja ja monin paikoin tiheitä, mikä lisää vesistöjen rehevöitymisriskiä. Särjet viihtyvät monenlaisissa elinympäristöissä syöden eläinplanktonia, joka puolestaan syö järviä sameuttavaa kasviplanktonia, eli mikroskooppisia leviä. Rehevöitymistä aiheuttavat myös erilaiset vesistöihin kertyvät ravinteet, etenkin typpi ja fosfori. Särkikalat sisältävät erityisesti fosforia, ja hyödyntämällä särkikaloja elintarvikkeena, voit omalta osaltasi parantaa lähivesistösi tilaa. Särki on ekologinen valinta ruokakalaksi myös siksi, että laajan esiintymisalueensa ansiosta se on usein läheltä pyydettyä, todellista lähiruokaa.


Osallistu Kalamuistoni-kuvakilpailuun!

Lähikalaa lautaselle -hankkeessa lisätään kuluttajien lähikalatietoisuutta Perämeren kalatalousalueella ja edistetään lähikalojen käyttöä elintarviketeollisuudessa ja ammattikeittiöissä. Osana Itämeripäivää 29.8. järjestettävä Pelasta Perämeri -päivä haastaa Perämeren alueen kunnat, yritykset ja asukkaat yhteisiin talkoisiin Perämeren hyväksi.

Perämeren kunnostustöihin voi osallistua muun muassa lisäämällä vajaasti hyödynnettyjen lähikalalajien, kuten särjen, Perämeren pikkusiian, lahnan, säyneen ja hauen, käyttöä ruokavaliossa. Eri kalalajien monipuolinen käyttö ja uudenlaiset valmistusmenetelmät tarjoavat vaihtelua kotiruokaresepteihin lähivesiemme parhaaksi.

Muista osallistua myös Kalamuistoni-kuvakilpailuun! Kilpailuun osallistutaan lataamalla kuva Instagramiin tai Facebookiin aihetunnisteilla #Kalamuistoni ja #LähikalaaLautaselle. Kuvan voi lähettää myös lomakkeella. Kilpailuaika on 15.5.-2024-30.9.2024. Lisätietoa kilpailusta ja säännöistä: www.maajakotitalousnaiset.fi/ajankohtaista/kalamuisto.

Särkisäilykeresepti – Savusärkitahna


Laktoositon, gluteeniton

1 prk (180 g) savusärkisäilykettä

1 kpl (80 g) punasipulia

1 prk (150 g) laktoositonta creme fraichea

1 prk (200 g) yrttituorejuustoa

Mustapippuria

Suolaa

Valuta neste säilykesärjestä ja hajota massaksi haarukalla. Kuutioi sipuli. Lisää kaikki ainekset kulhoon ja sekoita hyvin. Lisää hieman pippuria ja suolaa maun mukaan. Nauti esimerkiksi uuniperunoiden, lättyjen, leivän tai ruisnappien kera!

Vinkki! Voit käyttää tahnaan myös paistettua tai savustettua särkeä.