Uusia keinoja vesistöjen tilan parantamiseen

2 min lukuaika

Uutinen

Ilmastonmuutos lisää vesistöihin aiheutuvaa kuormitusriskiä sekä kasvattaa valuma-aluekunnostusten ja vesienhallinnan tarpeita. Erityisen suuria nämä tarpeet ovat Pohjois-Pohjanmaan voimakkaasti ojitetuilla maa- ja metsätalousalueilla. Kasvavia kuormitusriskejä voidaan hillitä erilaisilla vesienhallinnan toimenpiteillä, joita maanomistajat voivat toteuttaa omilla maillaan.

Paakuva Veden aarella

Paikalliset toimijat ovat toteuttaneet Kiiminkijokeen laskevassa Jolosjoessa ja sen valuma-alueella viime vuosina kunnostustoimenpiteitä, mutta veden laadun parantamiseksi jatkossa on panostettava yhä enemmän valuma-aluekunnostuksiin. Näitä ovat esimerkiksi vesien palauttaminen soille sekä maa- ja metsätalouden vesiensuojelukosteikot.

Jolosjoella ja muilla Pohjois-Pohjanmaan valuma-alueilla tarvitaan uusia toimenpiteitä ja tiiviimpää yhteistyötä vesien tilan parantamiseksi. Kaikille avoimessa tilaisuudessa ”Valuma-aluetoimilla Jolosjoki parempaan tilaan” kerrotaan tarvittavista toimenpiteistä, yhteistyön merkityksestä sekä paikallisten asukkaiden mahdollisuuksista vaikuttaa lähivesistönsä tilaan. Tilaisuus pidetään torstaina 24.4. klo 17 alkaen Hannuksen koululla (Loukkojärventie 4, Kiiminki). Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Veden äärellä -hanke ja Kiiminkijoen valuma-alueen ympäristön parantamisen koordinaatiohanke (KIVAKO). 

Veden äärellä -hanke liittää kansalaishavainnoinnin osaksi vesienhoitoa

Uudessa Veden äärellä -hankkeessa etsitään Pohjois-Pohjanmaan vesistöjen tilan parantamiseen uusia keinoja mm. verkostotoiminnan, osaamisen lisäämisen ja kansainvälisten kokemusten avulla. Hankkeessa kehitetään myös Vesistökunnostajan karttapalveluun erilaisia kansalaishavainnointiin sekä valuma-aluekunnostusten suunnitteluun liittyviä toiminnallisuuksia.

Kehittämistyössä on mukana kaksi pilottivaluma-aluetta: Jolosjoki Kiiminkijoen vesistöalueelta sekä Tähjänjoen-Talusojan alue Pyhäjoen vesistöalueelta. Pilottialueille laaditaan hankkeessa valuma-aluekohtainen toimenpideohjelma. Hankkeessa testataan myös erilaisia tapoja kansalaishavainnointiin yhdessä paikallisten asukkaiden ja toimijoiden kanssa.

Hankeinfo

Veden äärellä -hanke jatkuu toukokuuhun 2028 saakka. Hankkeen päätoteuttaja ja hallinnoja on ProAgria Pohjois-Suomi ry / Oulun Maa- ja kotitalousnaiset / Oulun kalatalouskeskus. Osatoteuttajia ovat Suomen ympäristökeskus ja Suomen vesistösäätiö. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on myöntänyt hankkeelle rahoituksen Euroopan maaseuturahaston varoista.

Lisätietoja hankkeesta

 

Riina Rahkila

Projektipäällikkö, ympäristöasiantuntija

Oulun Maa- ja kotitalousnaiset / ProAgria Pohjois-Suomi ry

riina.rahkila@maajakotitalousnaiset.fi , p. 0456578717