Virkeyttä välipalalla
Kaisan ohjeilla marjoista, hedelmistä ja täysjyväisistä viljatuotteista syntyvät maukkaat, nopeat ja terveelliset välipalat.
Välipalasta virkeyttä
Oulun maa- ja kotitalousnaisten piirikeskuksen ruoka-asiantuntija Kaisa Myllykangas antaa vinkkejä arjen aherrukseen. ”Säännöllinen ateriarytmi auttaa jaksamaan. Aterioita ja välipaloja on hyvä nauttia päivässä yhteensä noin viisi”, Kaisa toteaa. ”Kunnollisia välipaloja ja aterioita sekä selkeitä taukoja aterioiden välillä tarvitaan. Jatkuva napostelu ei ole hyväksi keholle eikä etenkään hampaille.”
Pakasta satokauden tuotteet annospusseihin
Ravitseva välipala syntyy vaikkapa maustamattomasta maitotuotteesta kuten jogurtista, viilistä, rahkasta tai raejuustosta täydentämällä sitä marjoilla, hedelmillä, siemenillä, pähkinöillä, leseillä tai myslillä. Vaihtelevia yhdistelmiä saat, kun pakastat valmiiksi erilaisia marja-, hedelmä- tai kasvisyhdistelmiä pikkupusseissa. Näiden pussien sisällön voi hyvin heittää suoraan pakkasesta tehosekoittimeen, lisätä esimerkiksi jogurttia ja joukkoon ripaus leseitä. ”Hyödynnä satokauden tuotteet. Luumu-marjasmoothieen tarvittavat aineet voi hyvin säilöä tällä tapaa. Voit pakastaa talven varalle valmiita annospusseja smoothieen surautettavaksi”, Kaisa kehottaa. ”Kokeile myös esimerkiksi porkkanaraaste-tuore ananas -yhdistelmää.”
Myös wrapit ja rieskakääröt syntyvät helposti ja sopivat isompaankin välipalanälkään. ”Wrappeihin voi käyttää täytteitä oman maun mukaan. Kalasäilykkeitä voi pitää kaapissa varalla, mutta kääräistäväksi sopivat hyvin myös esimerkiksi erilaiset leikkeleet”, Kaisa kertoo.
Puuroja voi nauttia aamupalan lisäksi välipalallakin. ”Vatkattujen marjapuurojen lisäksi kannattaa kokeilla välipalana myös tuorepuuroa. Tuorepuurossa hiutaleita ei kypsennetä, vaan niiden annetaan pehmentyä puuroksi esimerkiksi yön yli jääkaapissa”, Kaisa . ”Jos tavallista tai tuorepuuroa jää tähteeksi, sen voi sujauttaa vaikkapa pannariin.”