Ympäristön hyväksi

6 min lukuaika

Julkaisemme viikoittain vuonna 2022 arkisen hyvän teon, joka kohdistuu ympäristöön ja luontoon.

Arkiset ympäristöteot ovat tärkeitä, ja ne voivat olla hyvinkin pieniä ja helposti toteutettavia.

Julkaisemme joka viikko yhden idean, jolla voimme tehdä hyvää ympäristölle. Teot listataan täällä, ja ne julkaistaan Twitterissä, Facebookissa ja Instagramissa.
Huomisen hyvä teko viittaa tulevaisuuteen, josta meidän kaikkien täytyy pitää huolta juuri nyt. Sillä tarkoitetaan myös sitä, että vaikka ei tänään ehtisi tehdä mitään, voit tehdä hyvää huomenna. Ympäristö kiittää joka tapauksessa. Jokaisella teolla on merkitystä.

#52Huomisenhyväätekoa

9. Opeta tähteiden hyödyntämistä nuorille!

Nuoren opiskelijan jääkaapista voi löytyä monenlaisia elintarvikkeita ja purkinpohjia. Mitään ei ehkä ole kovinkaan paljoa, mutta pienistäkin aineksista saa jo monta erilaista ateriaa. Helppoja aterioita tähteistä ovat vaikkapa kasvissosekeitto raejuustolla, kanakastike pastan seuraksi ja kinkkumunakas. Ruokahävikin minimointi on erittäin hyödyllinen taito sekä ilmaston että talouden kannalta. Vaikka moni nuori haluaa toimia ilmastoviisaasti, heille tähteiden käyttö voi kuitenkin olla uusi asia. Siksi he tarvitsevat tähän vielä neuvoja. Nuoria kannattaa ohjata tutkimaan jääkaapin sisältöä ennen kauppaan lähtöä. Voi hyvinkin olla, että jo olemassa olevat raaka-aineet riittävät. Hieman tuunaamalla niistä saakin aivan loistavan aterian! Nuorta voi pyytää lähettämään kuvan jääkaapin sisällöstä. Näin vanhemmat tai isovanhemmat voivat jakaa helppoja ja hyväksikoettuja tähderuokavinkkejä nuorelle.

Maa- ja kotitalousnaiset:

https://www.maajakotitalousnaiset.fi/palvelut/mkn-ruokaneuvot/hyvasti-ruokahukalle-vinkkeja-havikintorjuntaan

Ruokatieto:
https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokavisa-vastuullisuus-ruokaketjussa/ymparisto/voit-vaikuttaa-ruuan-ymparistovaikutuksiin/valta-ruokahavikkia/tuunaa

Saa syödä!

https://www.saasyoda.fi/vinkit

Tämän huomisen hyvän teon jakoi MKN Etelä-Suomi

8. Kokkaa jälkilämmöllä!

Tee huomisen hyvä teko hyödyntämällä jälkilämpöä ruuanlaitossa. Jälkilämpöä hyödyntämällä käytät energian hyödyksi kokonaan.

Laskiainen lähestyy - mitä jos kokkaisit perinteisen hernekeiton leivinuunin jälkilämmöllä, yön yli hitaasti haudutellen?
Hernekeitto maistuu maukkaalta, kun sitä hauduttelee rauhassa, matalassa lämmössä. Ja mikä parhainta: ruoka valmistuu kuin itsestään.
Kokeile tehdä hernekeitto kasvisversiona kotimaisiin kasvisjauhisvalmisteisiin.

Tavallisen sähköuuninkin jälkilämpöä voi hyödyntää valmiiden ruokien lämpimänä pitämiseen tai vaikkapa ruuantähteiden lämmittämiseen. Jotta ruuat eivät kuivahtaisi uunissa, peitä ne uuninkestävällä kannella.

Muistathan talveen sopivat monet herkulliset pata- ja laatikkoruuat, mitkä kypsyvät herkullisiksi jälkilämpöä hyödyntäen.
Myös vanhanmallisten hellojen levyt tuottavat jälkilämpöä, jolla voi kypsytellä tai lämmitellä ruokia.

Tämän huomisen hyvän teon jakoi MKN Itä-Suomi

7. Vaihda riisi kotimaiseen vaihtoehtoon!

Riisi on maailman viljellyimpien ruokakasvien joukossa. Suomessakin sitä kulutetaan noin 6 kg / henkilö vuodessa. Riisi kasvatetaan kuitenkin kaukana meistä ja sen hiili- ja vesijalanjälki on moninkertainen esimerkiksi perunaan, ohraan tai kauraan verrattuna.

Lähes kaikki riisiruoat on mahdollista korvata kotimaisilla suurimoilla. Esimerkiksi kaurasuurimoiden suutuntuma on lähes riisin veroinen, mutta sen ravintoarvot ovat huomattavasti riisiä monipuolisemmat. Kaura on myös luontaisesti gluteeniton kuten riisi. Kauran viljely tuottaa neljänneksen vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin riisi.
Perinteinen suomalainen ohra sopii puuron lisäksi myös lisukkeeksi tai pataruokien pohjaksi. Ohralla voi korvata riisin myös risottotyyppisissä ruoissa. Ohrasta tehtyä risottoa kutsutaan ohratoksi.

Proteiinirikas viljantyyppinen kasvi kvinoa (quinoa) on myös hyvä vaihtoehto sekä ravitsemuksellisesti että ympäristön kannalta. Muista kuitenkin valita kotimaista kvinoaa, sillä varmistat eettisyyden tämän alun perin Andeilta olevan herkun valintaan.

Tämän huomisen hyvän teon jakoi MKN Keski-Pohjanmaa

6. Ilahduta puhelulla, tee hyvän mielen teko!

Huomisen hyvä teko voi ollakin teko läheisen hyväksi jo tänään: ota yhteyttä ystävään! Onko sinulla yhdistyskavereissa maatalousnainen, tai muu ystävä tai tuttava, joka on jäänyt koronan takia tapaamatta? Ole ystävä, tee hyvän mielen teko, ja soita hänelle puhelu ystävänpäiväviikolla.

Hyvä mieli tulee varmasti tutun äänen kuulemisesta sekä näkemisestä. Samalla voitte sopia yhteydenpidosta jatkossa. Kuvapuhelut ovat turvallinen tapa tavata ystävää. WhatsApin, Instagramin ja Facebookin mobiilisovellusten avulla voit soittaa ilmaisen kuvapuhelun. Jos et ole kokeillut sitä aikaisemmin, hyödynnä lähipiirin someosaamista ja ota eri kanavat haltuun.

Mikäli sinulla on kasvanut huoli lähimmäisestä ja olet jo pitkään ollut huolissasi hänen jaksamisestaan, ei kannata jäädä tämän huolen kanssa yksin. Ota yhteyttä häneen tai hänen lähimmäisiinsä, tai tee huoli-ilmoitus oman kuntasi nettisivuilla.

Tämän huomisen hyvän teon jakoi MKN Länsi-Suomi

5. Hyödynnä pakastimen aarteet!

Onko sinulla hiihtoretkellä mehupullo, kuksa, vai käytätkö pillimehuja ja kertakäyttöastioita? Suosi omaa juomapulloa ulkoretkillä, niin ympäristö kiittää. Talvisella retkellä maistuu itse keitetty mehu. Nyt onkin paras aika hyödyntää pakastimen aarteita. Keitä ylivuotiset marjat maistuvaksi mehuksi! Muutenkin pakastimen sisältöä kannattaa käyttää ennen seuraavaa satokautta.

Ohje kotimehun keittämiseen löytyy https://www.dansukker.fi/fi/resepteja/keitetyn-mehun-perusohje
tai youtube-linkistä https://www.youtube.com/watch?v=AJEffzWg4gQ

Sokeritehdas sijaitsee täällä änsi-Suomessa, Säkylässä.

Tämän huomisen hyvän teon jakoi MKN Länsi-Suomi

4. Huomioi ympäristöasiat yriystoiminnassa!

Ympäristöasioiden huomioiminen on tänä päivänä useimmissa yrityksissä arkipäivää. Moni kuluttaja arvostaa yrityksen ympäristövastuuta ja sitä kannattaa nostaa markkinoinnissa rohkeasti esille. Koska ympäristöala kehittyy jatkuvasti, kannattaa yrityksen ekologista jalanjälkeä seurata ja tarkistaa säännöllisesti.

Suomessa on erilaisia ympäristöjärjestelmiä tai -sitoumuksia, joihin yritys voi osallistua. Yhteistä näillä on, että laaditaan kartoitus yrityksen nykytilanteesta ja asetetaan yritykselle ympäristötavoitteet, joita edistetään ja seurataan. Ulkopuolinen taho auditoi yritystä tietyin väliajoin ja yrityksellä on oikeus käyttää ympäristösertifikaattia, jos läpäisee auditoinnin. Sertifiointi on osa ympäristöjärjestelmää, joka on kehitetty kansainvälisen ISO14001-standardin pohjalta sopimaan kaikenkokoisille yrityksille. Tänä päivänä yritys voi myös hakea ilmastositoumusta, missä tavoitellaan hiilineutraaliutta tietyn ajanjakson sisällä. Nämä viralliset järjestelmät ovat maksullisia yrityksille.

Vaikka yritys ei halua käyttää virallista sertifikaattia, kannattaa niihin silti tutustua. Niistä löytyy hyviä ja arvokkaita vinkkejä yrityksen ympäristövastuun parantamiseen. Kannattaa käydä näillä sivulla hakemassa uusia ajatuksia ja vinkkejä omankin yrityksen ekologisen jalanjäljen vähentämiseen. Niin ympäristö kuin asiakas kiittävät.

Näiltä sivuilta löydät ympäristövinkkejä yrityksellesi:

Ekokompassi

Ilmastositoumus

Tämän huomisen hyvän teon jakoi MKN Keskus

3. Syö särkeä ja muita luonnokaloja!

Käytä tuontikalatuotteiden sijaan kotimaisia kalasäilykkeitä.

Mm. särkikalatuotteiden suosiminen auttaa puhdistamaan sisävesiä. Mitä enemmän kalaan sitoutuneita ravinteita saadaan kalastuksen kautta vesistä pois, sitä paremmin vesiekosysteemi voi. Kotimaista kalaa käyttämällä tuet suomalaista työtä. Lisäksi lähellä pyydetyn ja tuotetun kalan ilmastokuorma on pienempi kuin kauempaa kuljetetun.

Hyviä kalareseptejä löydät mm. https://prokala.fi/reseptit/

Tämän huomisen hyvän teon jakoi MKN Keskus

2. Suosi sesonkeja!

Suosimalla sesongin kasviksia, hedelmiä ja marjoja ruokavaliossasi vähennät ruoasta aiheutuvia ympäristövaikutuksia. Lisäksi lähellä kasvatettujen kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttäminen pienentää kuljetusten ja varastoinnin aiheuttamia ympäristöpäästöjä.
Sesongin tuotteet ovat yleensä myös maukkaimmillaan ja hinnaltaan edullisia. Ekologisuutta lisää se, että kasviksien, hedelmien tai marjojen kasvattamiseen niiden luontaisilla kasvukausilla tarvitaan vähemmän ylimääräistä energiaa tuottamaan niiden tarvitsemaa lämpöä ja valoa.

Tämän huomisen hyvän teon jakoi MKN Keskus

1. Kokeile roskareippailua - kerää lenkillä roskat luonnosta.

Luonnossa liikkuminen on monella tavalla meille hyväksi! Kun siihen yhdistää pienimuotoisen roskien keruun, tekee hyvää myös ympäristölle. Roskareippailulla tarkoitetaan juuri liikunnan ja roskien keräilyn yhdistämistä. Ennen tätä kutsuttiin siivoustalkoiksikin, ja juostessa tehtävää roskien keruuta kutsutaan ploggailuksi. Maa- ja kotitalousnaiset on järjestänyt roskareippailutapahtumia, mutta tapahtumien ollessa nyt tauolla voi roskia keräillä ulkoillessa vaikka perhepiirissä. Lapset on mukava saada mukaan roskareippailemaan. Roskareippailua voi tehdä itsenäisesti ja kevyesti ottamalla lenkille lähtiessä aina pienen roskapussin mukaan. Näin korona-aikaan käytettyjä maskeja on luonnossa paljon. Muoviroskat eivät maadu, ja esimerkiksi metalliset tölkit voivat aiheuttaa eläimille ongelmia luontoon jäädessään tai rehun sekaan joutuessaan. Roskia kerätessä kannattaa muistaa suojata omat kädet.

Tämän huomisen hyvän teon jakoi MKN Keskus