Huomisen hyvä teko - Pikkelöi satokauden aarteet talteen
Pikkelöimällä saat säilöttyä satokauden maut talteen helposti ja herkullisesti. Jos pakastin jo pursuaa, vaihtelua tarjontaan saat pikkelöimällä - se vähentää myös hävikkiä.
Helppoja herkkuja pikkelöimällä
Kannattaa kokeilla pikkelöintiä. Pikkeliliemen tekeminen ei ole kovin aikaa vievää, ja siinä onnistuu vaikkei keittiökokemusta juurikaan olisi. Valmis pikkeliliemi säilyy huoneenlämmössä ja se säilytetään puhtaassa, steriloidussa pullossa.
Pikkeliliemi valmistuu yksinkertaisimmillaan 1–2–3 säännöllä: 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä – ainekset voi kiehauttaa pikkeliliemeksi tai ne voi myös jättää sellaisekseen. Suosittelemme kuitenkin kuumentamaan liemen kasaan – pikkelilientä ei tarvitse keittää, ainoastaan sokerin tulisi sulaa liemen joukkoon. Sokeria voi laittaa vähemmän ja osan sokerista voi korvata vaikkapa hunajalla. Hunaja tuo pikkeliliemeen myös makua ja vivahdetta.
Pikkeliliemi on monikäyttöinen: lientä voi käyttää kasvisten ja sienten säilöntään sekä maustamiseen. Lientä voi myös lisämaustaa.
Kokeile pikkeliliemen maustamista seuraavilla mausteilla:
Pikkelilientä voi maustaa erilaisilla pippureilla, chileillä, sinapinsiemenillä, korianterinsiemenillä, neilikalla, tähtianiksilla, kanelitangoilla, laakerinlehdillä sekä tuoreilla yrteillä. Liemen maustamisessa ei siis juurikaan ole rajoituksia – kokeile rohkeasti mieleisiäsi mausteita! Muista kuitenkin, että liemen sekaan laitetaan niin ikään puhtaita raaka-aineita, ettei liemi kontaminoidu pilaantuneista raaka-aineista.
Mitä pikkelöisin ja minkä kanssa pikkelöityjä raaka-aineita söisin?
- Sienet (kokeile pikkelöityjä sieniä riistan kanssa)
- Porkkanat (pikkelöity porkkana maistuu myös aasialaistyyppisissä ruuissa)
- Punakaali (kokeile maustaa punakaalia korianterin siemenillä.)
- Sipulit (salaatit)
- Chilit, jalapenot
- Kurkku (kokeile myös mummon kurkkuja)
- Kukkakaali, kiinankaali, keräkaali
- Retikka (maistuu mainiosti myös aasialaisten ruokien kanssa)
- Fenkoli (kokeile fenkolia lohen kanssa)
- Kesäkurpitsa
- Kirsikkatomaatti
- Lehtikaali
- Valkosipuli
Pikkelöinnissä on muistettava erinomainen hygienia: pikkelöitäviä raaka-aineita tulee käsitellä aina puhtain käsin (tai käsinein), ja tuotteet säilötään aina puhtaisiin, steriloituihin purkkeihin.
Tämän Huomisen hyvän teon meille jakoi MKN Itä-Suomi.