Huomisen hyvä teko - Poimi roskat lähiympäristöstäsi!

2 min lukuaika

Huomisen hyvä teko

Roskaaminen aiheuttaa suurta haittaa ympäristölle ja luonnoneläimille niin maalla kuin vesistöissäkin. Erityisesti muoviroskien poistaminen ympäristöstä on tärkeää.

34 HHT paakuva

Siivoa roskat ympäristöstä!

Roskia päätyy ympäristöön tyypillisimmin kaduilta ja toreilta, huonosti toimivista jäteastioista, auratuista lumista, merenkulusta sekä liikenteestä. Vesistöihin ne löytävät reittinsä sadevesien, tuulten ja eläinten kuljettamina sekä jokia ja puroja pitkin kulkien.

Muovi kulkeutuu eläimiin

Etenkin muoviroskat ovat suuri ongelma maailman joka kolkassa, eikä suomalainen ympäristökään ole tässä poikkeus. On arvioitu, että maailman meriin päätyy vuosittain jopa 8 miljoonaa tonnia jätettä, josta noin 90 % koostuu muovista. Vesistöihin, kuten puroihin ja noroihin, jokiin, järviin sekä meriin päätyvät muoviroskat, siimat ja erilaiset pyydystysvälineet eivät hajoa luonnossa, vaan häiritsevät eläimiä ja elinympäristöjä. Muovit voivat sisältää erittäin haitallisia pehmentimiä sekä muita pintakäsittely- ja palosuoja-aineita, jotka ympäristöön joutuessaan voivat aiheuttaa jopa terveydellisiä haittoja. Eläimet voivat takertua tai tukehtua muovisiin siimoihin tai muihin roskiin. Eläinten syödessä muovista roskaa muovi saattaa lopulta ajautua ravintoverkostoihin saakka.

Muoviroska:infokuva


Heitä muovit roskiin, ei luontoon!

Ympäristössä olleessaan muoviroskat pilkkoutuvat yhä pienemmiksi palasiksi auringon UV-säteilyn ja mekaanisen rikkoutumisen myötä. Tämä pienirakeinen mikromuovisilppu on iso ongelma kertyessään ravintoverkostoihin ja ekosysteemeihin. Muoviroskien poistaminen ympäristöstä onkin erittäin tärkeää, ennen kuin se ehtii muuttaa muotoaan mikromuoviksi, sillä mikromuovin poistaminen ympäristöstä pienen kokonsa vuoksi on lähes mahdotonta.

Muovin maatuminen vesistössä


Vaikka ongelma on iso ja maailmanlaajuinen, pienikin teko omassa ympäristössä auttaa. Missä ikinä kuljetkin, nappaa roska maasta ja tee huomisen hyvä teko! Myös vesien äärellä kelluvat muoviroskat on helppo havaita ja kerätä pois. Hyvästä teosta jää hyvä mieli ja puhdas ympäristö.

Suomen Luonnon päivä

Luonnonpäivän logo


Suomen luonnon päivä on myös Suomen luonnon vesistöpäivä! Suomen luontoa juhlitaan aina elokuun viimeisenä lauantaina. Luontoa voi juhlia esimerkiksi osallistumalla erilaisiin tapahtumiin, liputtamalla Suomen lippua tai leipomalla mustikkapiirakkaa. Pienikin teko riittää, juhla on rento ja jokaisen oman näköinen. Samana päivänä juhlitaan myös suomalaisia vesistöjä ja mikä onkaan parempi tapa osallistua, kuin keräämällä roskat ympäristöstä, estäen samalla niiden kulkeutumisen vesistöihin.

SYKE: Yhdessä voimme vähentää merten roskaantumista

Lähteet:

Pidä saaristo siistinä

Lue lisää meriroskista

Lue lisää WWF:n sivuilta

Lue lisää Suomen Luonnon päivästä!

HHT Poimi roskat ympäristöstä!


Tämän Huomisen hyvän teon meille jakoi MKN Oulu.
Toisena kirjoittajana jutussa oli Mari Lakela.