Huomisen hyvä teko - suosi lähikalaa!

2 min lukuaika

Huomisen hyvä teko

Kalastus poistaa tehokkaasti vesistöihin päätyneitä ravinteita kuten fosforia ja typpeä, jotka aiheuttavat vesistöjemme rehevöitymistä. Kalastaminen siis pienentää vesistöjen ravinnekuormaa ja kalan syöminen on siten ympäristöystävällinen teko.

33 HHT Muikut Maarit Satomaa

Kalan syönti on ympäristöystävällinen teko!

Kalastus poistaa tehokkaasti vesistöihin päätyneitä ravinteita kuten fosforia ja typpeä, jotka aiheuttavat vesistöjemme rehevöitymistä. Kalastaminen siis pienentää vesistöjen ravinnekuormaa. Kala on hyväksi myös terveydelle, sillä se sisältää erityisesti proteiinia, hyviä rasvoja ja D-vitamiinia. Kalaa tulisikin syödä vähintään kaksi kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Kalaa on saatavilla ympäri vuoden monessa eri muodossa niin kokonaisena, perattuna, fileoituna kuin pakasteenakin.

Silakat lautasella_kuva Pro Kala
Silakat lautasella. Kuva: Pro Kala

Silakka, Itämeressä elävä sillin alalaji on Suomen tärkein kalalaji. Silakka muodostaa lähes kolmasosan Suomen kalasaaliista. Silti vain 3-4 % pyydetystä silakkasaaliista päätyy elintarvikekäyttöön. Silakan elintarvikekäytön lisäämisestä hyötyisi niin ympäristö, ihmisten terveys kuin kalastajat, jotka saavat elintarvikekäyttöön pyydetystä silakasta suuremman korvauksen kuin rehukäyttöön pyydetystä silakasta.

Itämeripäivää vietetään vuosittain elokuun viimeisenä torstaina, joka tänä vuonna on 25.8.2022. Itämeripäivä on John Nurmisen Säätiön käynnistämä jokavuotinen juhlapäivä meren kunniaksi. Päivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi. Juhlinnan lisäksi Itämeripäivän tarkoituksena on lisätä tietoa meren monimuotoisesta luonnosta, kulttuurista ja historiasta.

Ahven
Ahvenet kuvasi Essi Keränen

Tule mukaan viettämään Itämeripäivää ja nauti Itämeripäivän kunniaksi silakasta tai muusta lähikalasta valmistettu ateria. Samalla teet hyvän teon niin ympäristölle kuin terveydellesikin.

Itämeripäivästä lisää tietoa täältä

Tutustu silakan kalastukseen, käsittelyyn ja resepteihin tarinakartalla

 Tarinakartta

Tutustu eri kalalajien sesonkiaikoihin ProKala -sivuston sesonkikalenterin avulla: Sesonkikalenteriin pääset täältä

Kotimaisen kalan edistämisohjelmalla halutaan tuplata kotimaisen kalan kulutus vuoteen 2035 mennessä. Lue lisää kotimaisen kalan edistämisohjelmasta Maa- ja metsätalousministeriön sivuilta. 

Kotimaisen kalan edistämisohjelmasta luet täältä

HHT_Suosi lähikalaa

Tämän Huomisen hyvän teon meille jakoi MKN Oulu.