Huomisen hyvä teko: muista pihan pölyttäjäystävälliset kasvit
Tavallinen kuluttaja pystyy tekemään monenlaisia erilaisia ratkaisuja kotipihallaan luonnon ja monimuotoisuuden hyväksi, kuten auttamaan pölyttäjien selviytymisessä.
Pölyttäjiä tarvitaan
Pölyttäjät ovat tärkeä lenkki meidän ruokaketjussamme. Ilman niitä ruokapöytämme tarjonta olisi kovin kapea. Paljon on ollut puhetta pölyttäjistä ja niiden vaarantuneesta tilasta. Tavallinen kuluttaja pystyy tekemään monenlaisia erilaisia ratkaisuja kotipihallaan luonnon ja monimuotoisuuden hyväksi, kuten auttamaan pölyttäjien selviytymisessä.
Kun valitset ja suunnittelet pihallesi istutuksia, voi niidenkin valinnassa tehdä luontotekoja. Piha saa nykyään olla rento ja luonnollinen. Jos et koko pihasta halua pölyttäjien taivasta, niin pienikin alue auttaa niitä selviytymään.
Suosi monipuolisia istutuksia
Tärkeää olisi tarjota pölyttäjille kasveja keväästä syksyyn, joten suosi monilajisia istutuksia. Keväällä aikaisimpana pölyttäjille ravintoa tarjoavat raita ja tuomi, mitkä ovat tärkeitä myös muille pieneliöille. Muita hyviä puita ovat leppä, vaahtera sekä hedelmäpuut. Keväällä pölyttäjien nälkää taltuttaa myös kevätsipulikukat, kuten vaikkapa idänsinililja.
Perennoista löytyy luonnollisesti paljon pölyttäjäystävällisiä lajikkeita mm. puna- ja päivänhattu, virginiantädyke, sinipallo-ohdake, mirrinminttu, syysasteri, mäkimeirami sekä väriminttu. Näiden lisäksi muita hyviä ja kestäviä lajeja ovat mm. ajuruohot, isohirvenjuuri, kevätvuohenjuuri, kurjenpolvet, laventeli, leimut, nauhukset, pihasyreeni, ruohosipuli ja erilaiset tädykkeet.
Niitty on pörriäisten paratiisi
Jos tontillasi on kuivempia, monesti ongelmallisiakin kohtia, niin perusta niille kukkiva kuivan paikan niitty. Niitty toimii varsinaisena perhos- ja pörriäisbaarina ja on tavallista pihanurmea helppohoitoisempi ja kauniimpi sekä mahdollistaa elinolot monille tärkeille eliöille ja hyönteisille. Jos taas pihaltasi löytyy jo valmiiksi luonnonkasveja mm. ohdakkeita, kellukoita, koiranputkea tai niittyleinikkiä, jätä ne niittämättä.
Kasvien lisäksi pölyttäjiä voi auttaa talvehtimisessa järjestämällä niille talvehtimispaikkoja mm. lahopuita, älä siis kerää kaikkea lahomateriaalia pois!
Tämän huomisen hyvän teon jakoi MKN Etelä-Pohjanmaa.