VIUHKA-hankkeessa edistetään vieraskasvien torjuntaa Kalajokilaaksossa

2 min lukuaika

Maisema mielessä

VIUHKA-hanke eli Vieraskasvien uhkat hallintaan Kalajokilaaksossa alkoi viime toukokuussa. Mukana ovat Haapajärven, Nivalan ja Ylivieskan kaupungit sekä Alavieskan kunta. Hankkeen tämän vuoden tavoitteena on ollut kartoittaa haitallisten vieraskasvien levinneisyyttä hankekuntien alueella.

Nivala jattiputken kuumavesikasittely 2024

Kartoituksen avuksi otettiin alkukesällä Crowdsorsa-mobiilipeli. Peli avattiin 17.6.2024 ja sitä markkinoitiin erityisesti alueen kouluille. Pelin tavoite oli kerätä 800 vieraskasvihavaintoa ja se täyttyi kahdessa viikossa. Koska kartoitus oli alkukesällä, suurin osa ilmoitetuista havainnoista oli komealupiinia. Se on helppo tunnistaa kukkiessaan. Jättipalsami kukkii myöhemmin, heinä-syyskuussa ja sitä ei ole niin helppo tunnistaa, ainakaan jos se ei kuki.

Kartoitustehtävään osallistui yli 100 henkilöä. Suurin osa ilmoitti 2-3 havaintoa, ja muutama aktiivinen henkilö urakoi isomman määrän havaintoja. Suurin osa osallistuneista oli 13-17-vuotiaita nuoria. Crowdsorsan tulokset osoittivat, että lupiini on levinnyt alueen kunnissa laajalle. Haapajärvellä ja Ylivieskassa sitä on taajama-alueilla laajoina kasvustoina, Nivalassa enemmän siellä täällä pitkin sivukyliä.

Nivalassa huomio keskittyi jättiputkeen. Laji on levinnyt erityisesti Malisjokivarressa usean kilometrin matkalle. Heinäkuussa järjestettiin infotilaisuus Maliskylän maanomistajille, joiden mailla tätä haitallista vieraskasvia on havaittu. Toinen tilaisuus on suunnitteilla loppusyksylle. Nivalassa toteutettiin myös jättiputken torjuntakokeilu kahdella kohteella: keskustassa ja Maliskylällä. Tutkitut torjuntakeinot olivat kuumavesikäsittely, luonnonmukainen torjunta-aine koivutisle ja muovilla peittäminen. Näytti, että kertakäsittelynä kuuma vesi ja koivutisle eivät jättiputkia nujerra. Luultavasti tarvitaan useita torjuntakertoja ja eri menetelmien yhdistelmiä. Mekaaninen torjunta on kuitenkin edelleen tärkein torjuntatapa. Kesällä VIUHKA-hankkeessa oli mukana harjoittelija Sini Kaakko, joka jatkaa aiheen parissa laatimalla agrologiopintoihinsa kuuluvan opinnäytetyön vieraskasvien torjunnasta.

Vieraskasviasiaa on mietitty hankkeessa mukana olevien kuntien kanssa ja käyty yhdessä myös maastossa tutkimassa tilannetta kuntien omistamilla mailla. Torjuntakokeiluja on tarkoitus jatkaa kesällä 2025 Haapajärvellä, Ylivieskassa ja Alavieskassa. Myös Nivalan jättiputkien torjuntakokeilu jatkuu. Jatkossa käytettävinä torjuntakeinoina on ollut esillä ainakin peittäminen, laidunnus, kuuma vesi ja purppuranahakkasieni.

Tärkeää vieraskasvien torjunnassa on maanomistajien ja asukkaiden tietoisuuden lisääminen vieraskasvien haitoista ja torjuntakeinoista. Tietoa on jaettu eri viestintävälineissä ja jalkautumalla alueen kesätapahtumiin, mm. Nivalan maaseutunäyttelyyn, Puuhkalan kesäpäiville Ylivieskassa ja lasten maatalousnäyttelyyn Haapajärvellä. Nivalassa pidettiin lupiinin kitkentätalkoot. Asiaa nostetaan esille myös kesäkaudella 2025 alueen eri tapahtumissa. Ensisijaisesti haitallisten vieraskasvien torjunta on maanomistajan vastuulla. Ota yhtyettä Kalajokilaakson vieraskasviasioissa projektipäällikkö Kalle Hellströmiin tai ympäristöasiantuntija Taru Koskiseen.

Tutustu VIUHKA-hankkeeseen