MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä – muonituksen mestarit
400 annosta lohikeittoa kenttäkeittimellä valmistettuna - kuulostaako haasteelliselta? Ei hätää, onnistuu kyllä maa- ja kotitalousnaisilta.
Osaamista ja suunnittelua tarvitaan
Erilaisten suurtapahtumien ruokapalveluiden suunnittelu ja järjestäminen on ollut yksi maa- ja kotitalousnaisten osaamisalueista vuosikymmenten ajan. Messut, näyttelyt, kesätapahtumat sekä vapaaehtoisvoimin järjestetyt yhteisöruokailut esimerkiksi seurakuntataloilla ovat tapahtumia, joissa suurille kävijämäärille järjestetään mahdollisuus ruokailuun. Etenkin suurten maatalousnäyttelyiden muonituksesta on vastannut Maa- ja kotitalousnaiset sekä järjestön oma talkooväki.
Onnistuneen ruokapalvelun järjestäminen suureen yleisötapahtumaan tai esimerkiksi maasto-olosuhteisiin vaatii osaamista ja huolellista suunnittelua etukäteen. Lisäksi tarvitaan toimivaa yhteistyötä paikan päällä sekä huolehtimista asianmukaisesti jälkitöistä, kuten siistimisestä ja jätehuollosta. Ruokapalvelun järjestäjä vastaa aina ruokaturvallisuudesta asiakkaalle sekä tekee tarvittavat ilmoitukset viranomaiselle. Paikallisyhdistyksillä tai seurakunnilla voi olla omia soppatykkejä ja muita tarvikkeita. Siirrettävää kenttäkeitinkalustoa saatetaan myös lainata tai vuokrata esimerkiksi puolustusvoimilta.
Huomio hävikin välttämiseen
Muonitusoppaassa vuodelta 1955 muistutetaan hävikin välttämisestä: ”Kaikessa ruuanvalmistuksessa on tietenkin pidettävä päämääränä, että sitä valmistetaan täsmälleen se määrä, mikä sitä kuluu. Sellainen onnistuu tuskin milloinkaan tilapäismuonituksessa. Aina jää enemmän tai vähemmän tähteitä. Nämä on huolellisesti otettava talteen, jotta ne voitaisiin käyttää myöhemmin joko sellaisenaan tai muihin ruokiin lisättyinä.”
Ryhmän tai suurtapahtuman ruokapalvelun järjestämiseen saat opastusta esimerkiksi Maa- ja kotitalousnaisten asiantuntijoilta tai Naisten Valmiusliiton kursseilta. Virittäydy talkootunnelmaan ja tutustu alla olevaan 400 annoksen lohikeittoreseptiin!
Kuumenna vesi keittimessä 75 litraa. Ota vettä vähemmäksi ja lisää mausteet, osa suolasta sekä liemivalmisteet ensin liemeen. Lisää sitten peruna ja kasvikset. Kun keitto on lähes valmista lisää kalakuutiot ja ruokakerma, tarkista maku. Laita tillisilpusta osa keiton joukkoon ja säästä osa koristeeksi keiton pinnalle.
Samalla suhteella voi valmistaa muitakin keittoja. Keitoissa käytetään lihan ja kalan määränä 50–75 g/henkilö. Erilaisilla liemivalmisteilla ja mausteilla saadaan erilaisia makuja. Tässä keitossa perunan ja kasvisten kokonaismäärä on 74 kg/400 ruokailijaa. Voit vaihdella erilaisia kasviksia ja perunaa tuon kg-määrän sisällä.
Ulkona ruokaa valmistettaessa käytetään puolivalmisteita ja pakasteita. Määrien arviointi on helpompaa valmiiksi punnituissa pusseissa ja pakkauksissa.
VINKKI: Useat Maa- ja kotitalousnaisten paikallisyhdistykset tarjoavat myös kahvitus- ja tarjoiluapua tai astiavuokrausta juhlatilaisuuksiin ja keräävät siten varoja yhdistyksen toimintaan – juhlanjärjestäjä, kysy lisää omalta paikkakunnaltasi!
Paikallisyhdistykset
Resepti ja lähteet:
Elintarvike- ja yritysasiantuntija Soila Hiltunen, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset
Maatalousnaisten Keskus. 1955. Muonitusopas.
Maa- ja kotitalousnaisten Keskus. 2005. Suurtapahtumien ruokapalvelu.