MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä – pakastusemännän fiksut vinkit

2 min lukuaika

MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä

Maa- ja kotitalousnaiset ovat olleet vahvasti pakastamisen puolestapuhujia jo 1960-luvulta lähtien. Menneiden vuosikymmenten pakastusvinkit toimivat mainiosti tänäkin päivänä ja auttavat säästämään energiaa.

2 MKN 90 vuotta pakastusblogi paakuva

Maaseutu pakastamisen etujoukoissa

Vuonna 1964 suomalaisissa kotitalouksissa oli 578 000 jääkaappia ja 4 000 pakastinta. Maalla elintarvikkeita pystyttiin säilyttämään tasaisen viileyden takaavissa maakellareissa, eikä useissa maalaistaloissa vielä 1960-luvulla ollut jääkaappia. Pakastin sen sijaan maaseudulla hankittiin nopeasti laitteen tultua markkinoille. Pakastin sopi hyvin maaseudulle, jossa teurastus tai metsästys saattoi tuoda kotitalouden käyttöön suuren määrän lihaa. Pakastin myös tarjosi oivan tavan säilöä metsämarjoja ja oman puutarhan satoa.*

Maa- ja kotitalousnaisten neuvojat opastivat 1960-luvulta alkaen pakastimen käyttöä ja varsinaisia pakastusemäntä-kursseja järjestettiin 1970-luvulla. 70-luvulla energiakriisin aikana energiansäästö oli keskiössä ja elämme jälleen aikaa, jolloin katkeamaton ja kohtuuhintainen energiansaanti ei ole itsestään selvää.

Pidä pakastin jäättömänä ja järjestyksessä

Pakastin voi kuluttaa turhaa energiaa, jos siihen on päässyt kertymään paljon jäätä. Talven paukkupakkaset kannattaakin hyödyttää pakastimen sulattamiseen. Kun pakasteet vie ulos pakkaseen, voi pakastimen rauhassa sulattaa tai vain järjestää, jos ylimääräistä jäätä ei ole kertynyt. Siististä pakastimesta oikeat ruokatarvikkeet löytyvät helpommin, eikä hävikkiäkään pääse syntymään, kun pakastimessa olevia elintarvikkeita on helppo ottaa käyttöön ja niitä myös käytetään oikeassa järjestyksessä eli vanhimmasta uusimpaan.

Säilytä elintarvikkeet pakkasessa nimetyissä, suljetuissa pusseissa ja rasioissa ja pidä pakastin siistinä sisältä. Muista myös imuroida pakastiminen takaosa säännöllisesti, jotta sinne ei pääse kertymään pölyä. Pölyn aiheuttama puutteellinen ilmankierto kuluttaa turhaa energiaa ja voi olla jopa tulipaloriski.

Kuva: Timo Viljakainen

Sähkökatkoksen aikana pakastinta ei saa turhaan avata, jotta pakasteet eivät turhaan sula. Jos katkos jatkuu pidempään, kannattaa pakastimesta käyttää ensin helposti sulavat tuotteet. Sulaneista marjoista voi sähköjen palauduttua keittää mehua, hilloa, kiisseliä tai käyttää niitä leivonnaisiin.

Marjakiisseli-ohje

*Ruokatieto Yhdistys: https://www.ruokatieto.fi/ruok...