MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä – piknik-perinteet ennen ja nyt
Piknikejä on vietetty maaseudulla siinä missä kaupungeissakin.
Huviretki luonnon helmassa
Mikäpä on parempaa, kuin pakata kunnon eväät koriin tai kylmälaukkuun ja suunnata luonnon helmaan nautiskelemaan lämpimistä kesäpäivistä. Piknikit eivät ole ihan uusi juttu, sillä Ranskassa, josta myös sana pique nique on peräisin, on tiettävästi vietetty yhteisiä eväshetkiä jo 1500-luvulla.
Suomessakin huviretkillä on jo pitkät perinteet. Jo 1800-luvulla on kaupungeissa ja maaseudulla niityille katettu eväitä kesäpäivisin, mutta vasta 1830-luvulla piknik-sana on yleistynyt suomalaisten käyttöön. Suomalaisen piknikille on perinteisesti kuulunut Ruotsin malliin kahvi, jota jo aikoinaan keiteltiin puistoissa omilla pannuilla ja priimuskeittimillä ja nautittiin sokerikakun tai korppujen kanssa.
Kalajoella maa- ja kotitalousnaiset kertoivat, että ennen vanhaan perheet lähtivät Kalajoen Hiekkasärkille viettämään vapaapäivää piknikin merkeissä. Tuolloin traktorin lavalla matkustettiin isolla porukalla ja rannalla kahvit keitettiin meriveteen.
Naiset ovet perinteisesti huolehtineet eväät myös pellon laidalle, missä työväki on saanut evästellä heinätöiden lomassa.
Luontokosketus piristää
Nykyisin piknikit ovat hieman arkipäiväistyneet ja lounaspiknikiä saatetaan kesäaikaan viettää esimerkiksi ruokatauolla konttorityön vastapainoksi. Luontokosketus työpäivän lomassa virkistää kummasti.
Rennommat syntymäpäiväjuhlat voi myös viettää piknikin merkeissä ja helpoimmillaan piknikin voi järjestää vaikka omalla takapihalla.
Valveutunut piknik-evästelijä pakkaa laukkuunsa tietysti lähituottajien tai itse kasvattamista tai keräämistä tuotteista tehdyt eväät ja tietysti ekologiset ruokailuvälineet ja astiat. Jos piknikin luonne vaatii, joskus on mukava ottaa mukaan teräksiset ruokailuvälineet, posliiniastiat ja lasit kuohuvaa varten, mutta yleensä helpompaa on pakata laukkuun kertakäyttöastiat. Onneksi niihinkin löytyy ekologisia vaihtoehtoja ja kierrätys on vaivatonta. Jokainen retkeilijä muistaa tietysti siivota aina jälkensä myös piknikillä, eikä luontoon saa jättää mitään sinne kuulumatonta.
Nokkospesto-broiler-sandwich
Hyvää maalaisleipää
Broilerin ohutleike
Nokkospestoa
Kotimaista vuohenjuustoa
Tuoretta tai aurinkokuivattua tomaattia
Nokkospesto:
3 dl tuoreita nokkosenversoja
0,5 dl tuoreita basilikanlehtiä
0,5 dl auringonkukansiemeniä
1 valkosipulinkynsi
0,5 dl parmesaaniraastetta (vegaaniversiosta voi jättää kokonaan pois)
0,5 dl auringonkukka tai rypsiöljyä
ripaus suolaa
Paista broilerin ohutleikkeet kypsiksi ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Anna jäähtyä.