MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä - ruokahukka ruotuun!
Ennen vanhaan ei niinkään puhuttu ruokahävikistä vaan kaikkien raaka-aineiden hyödyntämisestä. Maa- ja kotitalousnaisten järjestämillä ruoka- ja pitokokkikursseilla on vuosikymmenten ajan ohjattu ruoan valmistuksessa, mutta myös taloudelliseen toimintaan.
Raaka-aineiden huolellinen ja säästävä käyttö
Maa- ja kotitalousnaiset teki vuonna 1935 Keitto-opas kirjan. Oppaasta tehtiin neljä lisäpainosta suuren kysynnän vuoksi vuosina 1940, 1944 ja 1947. Opas oli kooltaan pieni ja edullinen. Oppaassa oli ohjeita kaikista sen ajan raaka-aineista. Oppaassa sanotaan muun muassa, että ”emäntä antaa ruokataloudessaan pääsijan ravintorikkaalle, harvoille, kotoisille tuotteille ja käsittelee kaikkia raaka-aineita huolellisesti ja säästävästi”.
Keitto-oppaan resepti, vuodelta 1947
Irlantilainen muhennos
300 g sianlihaa (suolaista)
1 ½ l perunoita
4–5 porkkanaa
1 kaalinkupu
3 rkl ohra- tai vehnäjauhoja
vettä, suolaa
6 kpl maustepippuria
Suolainen sianliha liotetaan vedessä yli yön ja leikataan kuutioiksi. Juurekset pestään, kuoritaan ja paloitellaan. Kaalin uloimmaiset lehdet poistetaan, kaali huuhdotaan ja leikataan suikaleiksi. Kaikki ainekset ladotaan kerroksittain jauhojen kanssa pataan, päälle kaadetaan vettä vain sen verran, että kasvikset juuri peittyvät, maustetaan suolalla ja maustepippurilla ja annetaan hautuen kypsyä pehmeäksi kannen alla hiljaisella tulella. Muhennoksen voi hauduttaa kypsäksi myös uunissa.
Huolellinen suunnittelu ja luovuus vähentävät ruokahävikkiä
Maa- ja kotitalousnaiset ovat järjestäneet kotitalouksille ja yrityksille suunnattuja koulutuksia, joissa on kerrottu raaka-aineiden hyödyntämisestä. Ruoka- ja pitokokkikursseilla on ohjattu raaka-aineiden oikeaan käyttöön, myös laskemaan tarvittavan raaka-aineiden määrä. Näin ruokahävikkiä on jo vältetty ennen ruoanvalmistusta ja hyödynnetty jäänyt ruoka.
Esimerkiksi pitokokki opasti, kuinka juhlista jääneet ruoat hyödynnettiin myöhemmin. Pidoista jäänyt leipäjuusto tehtiin piimä- tai kaljavelliksi.
Kaljavelli
1½ l hapanta kotikaljaa
1½ dl rusinoita
SUURUS
6 dl maitoa
10 rkl puolikarkeita vehnäjauhoja
1½ dl tummaa siirappia
5 rkl fariinisokeria
½ tl suolaa
300 g leipäjuustoa
Kiehauta kotikalja ja rusinat.
Sekoita keskenään maito ja vehnäjauhot ja lisää suurus siivilän läpi kaljavellin joukkoon. Kiehauta. Lisää joukkoon siirappi, fariinisokeri ja suola.
Tarkista kaljavellin maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai sokeria oman mieltymyksen mukaan. Kuutioi leipäjuusto ja lisää kaljavellin joukkoon juuri ennen tarjoilua.
Yhteistyöllä ruokahävikkiä kuriin
Maa- ja kotitalousnaiset ovat varsinkin viime vuosikymmeninä pyrkineet lisäämään tietoisuutta ruokahävikin ympäristövaikutuksista yhteistyössä tutkimuslaitosten ja muiden toimijoiden kanssa. Kuluttajia on kannustettu ruokahävikin vähentämiseen esimerkiksi järjestämällä erilaisia infotilaisuuksia ja koulutuksia, lisäksi asia on otettu esille ruokakursseilla. Toiminnan tavoitteena on, että kuluttajat muuttaisivat käyttäytymistään ympäristöystävällisempään suuntaan. Asenteiden muuttaminen on vaikeaa ja näin se on pitkäaikainen prosessi, jota tulee jatkaa edelleen.
Ruokahävikin vähentämiseen voi vaikuttaa jokainen meistä esimerkiksi:
• järjestämällä jääkaapin niin, että nopeammin vanhenevat tuotteet ja ainekset ovat edessä.
• pakastaessa merkitsemällä tuotteen sisältö ja päiväys pakkaukseen.
• pitämällä kaapin tyhjennyspäiviä ja valmistamalla ruoka niistä aineksista, joita kaapeista löytyy.
• säilyttämällä ruoka oikeassa lämpötilassa. Muista, että parasta ennen -päiväys on eri asia kuin viimeinen käyttöpäivä!
Tehdään yhdessä ympäristöystävällisiä valintoja ja laitetaan ruokahukka ruotuun!
Vinkkejä ja hävikkiruokaohjeita
Lähteet:
Kuusela Martta. 1947. Keitto-opas. Maatalousnaisten julkaisu
Manninen Kirsi. 2016. Omat avaimet; Maa- ja kotitalousnaisten yhteistyön ja neuvonnan historiaa. Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry.