MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä – ruokalistat, nuo arjen apurit ja hävikin minimoijat
Ihmisiä on kautta aikojen mietityttänyt mitä valmistaa lounaaksi tai päivälliseksi. Pohdintaa helpottavat ruokalistatkaan eivät suinkaan ole vain tämän ajan ilmiö. Fiksulla suunnittelulla helpotat arkea ja vältät ruokahävikkiä.
Vinkkejä jo 1900-luvun alussa
Vuosina 1909 ja 1910 on julkaistu Pellervo-lehdessä emäntien osastolla ehdotuksia viikon ruokalistasta. Köyhempiin taloihin ehdotettiin pääruuaksi suolakalaa ja kuorittua maitoa, liha- ja perunamuhennosta. Rikkaampien talojen ruokalistalle puolestaan suositeltiin täysmaitoa, voita ja jälkiruokaa. Pääruokaehdotuksena rikkaampiin taloihin oli muun muassa lihapalleroita ja perunoita sekä lanttulaatikkoa lihan kera.
Myöhemminkin Maa- ja kotitalousnaiset on jakanut ehdotuksia viikon ruokalistoista muun muassa Älä ruoki hukkaa -kampanjan aikana 2011–2012. Vuonna 2013 ruokalistaehdotelma sisälsi muun muassa tomaattista papukeittoa, chilibroileria ja omenaista possupataa. Ehdotelmat on koostettu kyseisen ajan yleisistä ruoista noudattaen ajan ruokasuosituksia. Ohjeissa on pyritty huomioimaan myös raaka-aineiden helppo saatavuus, ruokien helppo ja nopea valmistaminen ja ruokahukan minimointi.
Helppoutta arkeen - älä ruoki hukkaa!
Etukäteen suunnitellun kodin ruokalistan pohjalta on helppo ostaa kaupasta tarvittavat raaka-aineet ja samalla välttyä turhilta heräteostoksilta. Valmiiksi suunnitellun ruokalistan mukaan viikon ruoat syntyvät hektisessä arjessa vaivattomammin, kun joka päivä ei tarvitse käyttää aikaa pohtiakseen mitä tänään syötäisiin. Samoin vältytään turhalta ruokahävikiltä, koska kaupasta ei ole ostettu ylimääräistä varalle, joka ei tulekaan käyttöön.
Kun ruokalistan suunnittelee etukäteen, tulee ruoista usein myös monipuolisempia, sillä suunnitteluun käytetään hiukan aikaa ja samalla on mahdollisuus tutkia erilaisia reseptejä. Arjen kiireessä mieleen tulee yleensä vain pari tuttua ja helppoa reseptiä. Etukäteen suunnitelluissa ruokalistoissa on helppo ottaa huomioon perheenjäsenten toiveita, lapsiperheessä voi olla vaikka niin, että jokainen lapsi saa valita viikon yhden päivän ruoan, jolloin lapsetkin pääsevät vaikuttamaan perheen ruokavalintoihin. Ruokalistaa suunnitellessa voidaan jo sopia kuka tekee ruuan valmiiksi minäkin päivänä tai osan siitä, jolloin jokainen tietää tehtävänsä koulusta, päiväkodista ja töistä kotiin tullessa eikä nälkäkiukku toivottavasti pääse valloilleen ja ruoka valmistuu joutuisasti.
Vinkkejä arkeen ja juhlaan sekä yritystoimintaan
Löydät arkeen ja juhlaan sopivia reseptejä edelleenkin Maa- ja kotitalousnaisten Koti- ja maaseutu -lehdestä sekä nettisivuiltamme Ruokaneuvot-osiosta, josta voit poimia reseptejä ja vinkkejä omaan arkeesi. Myös ruokakursseiltamme saat paljon vinkkejä ruoista, joita on helppo ja nopea valmistaa arjessa.
Ruokaohjeita & tietoa ruokakursseista
Tiesitkö muuten, että Maa- ja kotitalousnaisten asiantuntijat eivät auta vain kuluttajia ruokalistasuunnittelussa, vaan autamme myös yritysasiakkaitamme kehittämään heidän yritystensä ruokalistoja ja heidän ruokatarjontaansa paremmaksi. Kiinnostuitko? Ota yhteyttä oman alueesi ruoka-asiantuntijaan.
Ruoka-asiantuntijoiden yhteystiedot
Lähteet:
Manninen, Kirsti. 2016. Omat avaimet. Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry