MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä - silakkaa arki- ja pitopöytään!
Silakan syönnillä on Suomessa pitkät perinteet. Kuitenkaan silakkaa ei enää löydy jokaisen suomalaisen ruokapöydästä. MKN ruoka-asiantuntijat jatkavat suomalaisten kannustamista silakan käyttöön.
Pitkä historia
Silakka on Suomen tärkein saaliskala. Ravintona sitä on käytetty jo keskialalta lähtien. Silakan pyynti ja jalostus ovat olleet merkittäviä vientiartikkeleita jo Hansaliiton aikana. Silakasta on myös kirjoitettu keittokirjoja lähes 100 vuoden alalta.
Suomen todennäköisesti ensimmäinen silakkaan keskittyvä keittokirja on vuodelta 1925. Edith Reinilä-Hellmannin kirjoittamassa ja Suomen Kalastusyhdistyksen (nyk. Kalatalouden keskusliitto) kustantamassa teoksessa silakkaa kehutaan etenkin arvostettuna ruokakalana. Myös Jaakko Kolmosen Suomen pitäjäruoat (1986) -kirjassa mainitaan, että silakkaruoat kuuluvat Suomen kymmenien pitäjien paikalliseen ruokakulttuuriin. Suomen ruokakulttuurin jako itäiseen ja läntiseen ruokaperinteeseen näkyy myös silakkaruoissa. Lännessä on perinteisesti valmistettu keittoja ja rantakalaa, kun taas laatikkoruoat ovat olleet suosittuja koko maassa.
Edullista, terveellistä ja ympäristöystävällistä
Talvella silakka on edullista ja sitä on hyvin saatavilla. Jo 50-luvulla Maatalousnainen-lehdessä kannustettiin silakan syöntiin sen edullisuuden ja hyvien ravintoarvojen vuoksi. Silakasta saa valkuaisaineita eli proteiineja, rasvaa, kivennäisaineita ja mm. A-, B- ja D-vitamiineja. Tuolloin lehdessä muistutettiin kuitenkin myös, että eri kalalajeja ja valmistusmenetelmiä kannattaa vaihdella, jottei tapahdu ”kyllästymistä”.
Tänä päivänä MKN ruoka-asiantuntijat suosittelevat silakkaa myös sen ympäristöystävällisyyden ansiosta. MKN ruoka-asiantuntijoilta voi tilata ruokakursseja mm. kalan käsittelyyn ja kalaruokien monipuoliseen valmistamiseen liittyen. Kiinnostuitko? Kysy lisää oman alueesi MKN ruoka-asiantuntijalta.
Silakkapihvit
(ohje Maatalousnainen-lehti 1956)
- Silakoita
- Kovaksi keitettyä munaa
- Valkopippuria
- Suolaa
Peratuista silakoista poistetaan keskiruoto. Kaksi silakkafilettä asetetaan vastakkain, väliin hienoksi hakattua munaa ja mausteita. Pihvit paistetaan paistinpannussa molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
Lähteet:
Hotelli- ja ravintolamuseo. 2017. Ihana, kamala silakka Suomisyojajuo.fi
Maatalousnainen. 1956, 4-5. Silakkaa arki- ja pitopöytään.