Tee teetä taidolla!
Teenjuojat kaipaavat usein enemmän huomiota ja osaamista tarjoiluissa, joissa he kokevat jäävänsä kahvinjuojien varjoon. Tässä blogitekstissä kiinnitän lukijan huomion teen ystävien tarpeisiin ja annan neuvoja teenjuojien parempaan palveluun.
Teenjuoja on Suomen isossa kuvassa edelleen marginaalinen ihminen, mutta itselleen hän on usein 100 % ajasta teenjuoja. Valitettavan usein teetarjoilussa on jokin ärsyttävä piirre teenjuojan näkökulmasta – pystyisitkö sinä olemaan se muistettavan herkullinen poikkeus?
Mitä on tee?
Teejuoma on ”uutos” tai ”hauduke”, Suomessa yleensä kuuma juoma, jonka raaka-aineina on teepensaan lehti eri tavoilla käsiteltynä ja vesi. Teepensaat kasvavat subtrooppisilla alueilla vuorten rinteillä. On tärkeää erottaa oikea tee muista haudukkeista, kuten rooibos, kamomilla ja yrttihaudukkeet. Tässä kirjoituksessa keskityn varsinaiseen teekasvista valmistettuun aitoon teehen.
Teenjuojan kauhutarina
”Etsin silmilläni teetarjoilua kahvilinjastossa. On se tuolla sivulla! Valitsen teepussia – yhtäkään teepussia ei itse asiassa ole, vain haudukkeita. Otan kohteliaisuudesta yhden, tällä kertaa piparmintun, jossa ei ole kofeiinia, joka olisi nyt tullut tarpeeseen. Yritän toimia nopeasti, sillä jono puskee päälle. Räpellän auki haudukepussin kääreen, ja laitan pussin pikkuruiseen kahvikuppiin. Rytistän kääreen lautaselleni. Kaadan kuppiini pienestä vesitermoksesta haaleaa vettä, jossa pussi kelluu kylmyyttään. Huomaan hajusta, että vesi on ollut vanhassa kahvitermoksessa.
Jono puskee edelleen päälle ja pussi ei ehdi olla kuin sekunteja kupissa ”väriä antamassa”, kun päätän ottaa pussin lautaselleni, jossa se kostuttaa pullani ja sen teekääreen. Vanhasta tottumuksesta lorautan juomaan maitoa, mitä muut kommentoivat ihmetellen. Kahvinjuojat ohittelevat, sillä hitaana teen valmistajana aiheutan linjastoon kaaosta. Ärsyttää olla tiellä ja ärsyttää saada taas tällaista palvelua.”
ABC hyvän teen hauduttamiseen
1. Vesi: Käytä puhdasta, raikasta vettä. Suomessa hanavesi on yleensä riittävän hyvää.
2. Laadukas tee: Maistele itse eri teelaatuja, ja kysy teen ystäviltä suosituksia hyvistä teelaaduista. Hinta ja laatu kulkevat usein käsi kädessä, mutta yllätyksiäkin löytyy. Asiantuntevista teekaupoista saa ammattilaisapua, jos tee ei itselle maistu.
3. Lämpötila: Veden lämpötila on ratkaiseva, jotta uutos onnistuu. Musta tee haudutetaan usein 95-99 asteessa, vihreä tee noin 80-85 asteessa. Tarkista teepakkauksesta tarkempi haudutuslämpötila. Näppärä väline sopivan lämpöisen veden keittämiseen on lämpömittarilla ja termostaatilla varustettu vedenkeitin. Monet vihreät teelaadut ”maistuvat ruoholta” juuri siksi, että ne on ns. poltettu liian kuumalla vedellä.
4. Haudutusaika: Usein teen haudutusaika on 2-5 minuuttia, mutta poikkeuksiakin on. Seuraa teepakkauksen ohjeita. Teetä ei sovi jättää hautumaan liian pitkäksi aikaa, sillä se lopulta kitkeröityy.
5. Tutustu teenjuomien saloihin! Teen valmistaminen on hyvin yksinkertaista, jos vain on tietoinen perusasioista.
Miten saada teen juoja tyytyväiseksi kahvilinjastossa?
- Joukkoruokailussa on edullisinta ja sujuvinta tarjoa valmiiksi haudutettua teetä, kuten maustamatonta mustaa ja/tai vihreää teetä. Leijonanosa teenjuojista olisi tyydytetty, jos näitä kahta vaihtoehtoa olisi tarjolla, vaikka teenjuojat on hyvin heterogeeninen joukko, ja makumieltymyksiä on useita. Suurin osa teenjuojista juo mieluusti mustaa maustamatonta teetä ja sitä seuraavaksi isoin joukko vihreää teetä. Vain yhtä makuteelaatua tarjotessa saa harvoin tyydytettyä kerralla montaa teenjuojaa. Haudukkeet, joissa ei ole kofeiinia, voivat olla vaihtoehtoina, mutta ei ainoana tarjoilujuomana teenjuojille. Moni teenjuoja haluaa myös kofeiinin piristävän vaikutuksen, jota ei haudukkeista saa.
- Sopivat astiat ovat tärkeitä teetarjoilun onnistumiseksi. Riittävän iso teetermos takaa sen, että juoma pysyy kuumana pitkään. Jos halutaan käyttää pientä termosastiaa, tulee sen lämpötilaa tarkkailla, sillä se laskee nopeasti. Pieni kahvikuppi tyydyttää harvan teenjuojan tarpeen: suurempi teekuppi tai muki on useimmille teenjuojille mieluisa vaihtoehto.
Usein analogia kahvinjuojiin ja kahvin tarjoamiseen auttaa hahmottamaan tilannetta. Esimerkiksi harva uskaltaisi tarjota kahvinjuojille vain kanelimaustettua kofeiinitonta vihreää kahvia ainoana vaihtoehtona. Tai mitä kahvinjuojat sanoisivat, jos linjastolla olisi kahvinpuruja ja vettä, joista oletetaan ihmisten valmistavan juomansa itse!
Pussitee- Jos tarjoilet erilaisia teepusseja, niin termostaatilla varustettu vedenkeitin voi olla hyvä vaihtoehto eri teelaatujen ystäville. Lisäksi on hyvä laittaa saataville kylmän veden kannu, jolla voi viilentää liian kuumaa vettä teelaaduille, joiden maku menee pilalle liian kuumassa.
- Yleensä teetä ei hauduteta useaan kertaan, ellei kyseessä ole erityisen laadukas tee, joiden aromikkuus sen kestää. Varaa siis teepusseja myös santsikuppeja varten – eihän kahviakaan suodateta uudelleen käytettyjen kahvinporojen läpi toiselle kierrokselle!
- Teepussit luovat myös roskaongelman, johon voi varautua laittamalla tarjoilupöydälle pienen roska-astian, johon voi laittaa teepussin kuoret. Jos kuitenkin pussiteen hauduttaja laittaa pussinsa roskiin jo tarjoilupöydässä, hän harvoin saa maultaan riittävän syvää teetä, koska haudus jää usein hätäiseksi muita ihmisiä väistellessä. Teenjuojia varten voi varata mukaan otettavia pikkulautasia teepussin laskemista varten – näin tee ehtii hautua pussista riittävän kauan tullakseen täyteen volyymiinsa ja sen voi poistaa uuttumasta vasta pöydässä istuessa. Toki, monta kannossa olevaa astiaa voi muodostaa oman hankaluutensa, minkä voi ratkaista pienellä tarjottimella.
- Maidon käyttäjille on luksusta, jos tarjoilija varaa pikkukannuja tarjoilupöytään maitoja varten. Näin teetä voi hauduttaa pussista riittävän kauan ja riittävän lämpöisessä vedessä. Maidon voi lisätä vasta pöydässä pikkukannusta, kun teen haudutus on valmis. Lisäastia voi taas aiheuttaa kantamisongelman.
- Kaiken kaikkiaan hyvän tee-elämyksen tuottaminen teepussien avulla on melko monimutkaista valmiiksi haudutetun teen tarjoiluun verrattuna. Lisäksi teepussien käyttö on pitkässä juoksussa kalliimpaa. Teepussien avulla saa kuitenkin vastattua teenjuojien moninaisiin makumieltymyksiin. Teenjuojia voi myös huomioida niin, että tarjoilee kaikkea: sekä haudutettuja teelaatuja ja teepussiteetä veden kera!
Terhi Välisalo
Teenjuoja ja kehittämisasiantuntija
Etelä-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaiset
Blogikirjoitus on tuotettu Opetushallituksen tuella