Suomalainen ruoka on elinehto

1 min lukuaika

Turvallinen tulevaisuus

Meillä Maa- ja kotitalousnaisilla on jo strategiassamme suomalaisen maaseudun säilyttäminen elinvoimaisena. Yksi kantava tekijä on suomalaisen ruuantuotannon turvaaminen ja lähiruuan puolesta puhuminen.

Salaatti

Meillä Maa- ja kotitalousnaisilla on jo strategiassamme suomalaisen maaseudun säilyttäminen elinvoimaisena. Yksi kantava tekijä on suomalaisen ruuantuotannon turvaaminen. Toimivan alkutuotannon lisäksi on tärkeää, että meiltä löytyy myös rohkeita yrittäjiä, jotka jalostavat alkutuotannon tuotteita eteenpäin suoraan kuluttajien saataville.  Kehoitammekin suosimaan suomalaista ja erityisesti omassa maakunnassa tuotettua lähiruokaa. Kotimaisen ruuan käyttö on suomalaista ruuantuottajan työn arvostamista.

 

Nykyisessä maailmantilanteessa ei sovi unohtaa myöskään huoltovarmuusasioita. Kotimainen ruoka on siis elinehto myös poikkeustilanteisiin varautuessa. Esimerkiksi riisin voit korvata ruokapöydässä aivan täysin kaura- ja ohrasuurimoilla. Kun olemassa on kattava lähiruoantuottajien verkosto, niin ruokapula ei yllätä näissäkään tilanteissa. Mutta tämä verkosto ei kasva ellemme me kuluttajina käytä näitä tuotteita – suosi siis lähituottajaa!

 

Otsikoissa ovat olleet myös uudet ravintosuositukset ja keskustelut kasvisruokailun nostamiseen liharuuan tilalle. On totta, että lihankulutus on kasvanut viimeisten vuosikymmenten aikana huomattavasti. Tähän on vaikuttanut elintason nousu ja liha on erinomainen proteiinin lähde. Tähän keskusteluun pätee hyvin vanha sanonta: Kohtuus kaikessa! Tasapainoinen ja monipuolinen ruokavalio on kaiken perusta. Käytä kotimaisia kasviksia, marjoja, viljoja, kalaa ja lihaa. Paras ekoteko on suosia suomalaista lähiruokaa!

 

Kirsi Ylitalo
toiminnanjohtaja
Etelä- ja Keski-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaiset