Varautumalla vahvemmaksi: yhteisöllisyys kunniaan!

2 min lukuaika

Turvallinen tulevaisuus

Talkoisiin ja muuhun yhdistystoimintaan osallistuminen opettaa toimimaan yhteisöllisesti. Suvi Malin kertoo oman tarinansa, painottaa yhdistystoiminnan merkitystä huoltovarmuudelle ja rohkaisee kaikkia mukaan.

Kymmenkunta maa- ja kotitalousnaiset tekee yhdessä ruokaa 80-luvun värikäässä keittiössä
Leppäkorven-Järvenpään Maatalousnaisia 1980-luvulla. Pikku-Suvi mukana työn touhussa. Kuva: Leppäkorven-Järvenpään Maatalousnaisten kuva-arkisto

Suvi Malinin elämään kuuluu vahvasti yhdistystoiminta. Hän kantaa verenperintönä innostusta talkoisiin, muonitukseen ja muuhun yhteisölliseen toimintaan. Suvi on myös päätynyt työskentelemään organisaatioon, jossa tehdään töitä näiden aiheiden parissa. Hän toimii ruoka-asiantuntijana ja yhdistysvastaavana Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisissa.  Suvin tontille kuuluu ruoka- ja muonituskoulutuksia, talkoiden organisointia ja paljon muuta. 

Suvi iloitsee siitä, että hän on itse saanut olla mukana hyvin monenlaisissa talkoissa jo pikkutytöstä lähtien. Tutuksi ovat tulleet niin pienet kylätalkoot kuin monien tuhansien ihmisten muonitusta vaatineet suurtapahtumat. 

”Minulla on ollut onni ja ilo päästä mukaan jo hyvin nuorena erittäin aktiivisen Maa- ja kotitalousnaisten yhdistyksen toimintaan. Toimiminen eri-ikäisten naisten kanssa ja heiltä opin ammentaminen on ollut valtavan tärkeää ja kantaa vielä nykypäivänäkin omassa työssäni”, Suvi painottaa.

Suvi korostaa naisyhdistysten ja talkoolaisten työtä isojen tapahtumien onnistumisessa. 

”Onnistunut tapahtuma vaatii sitä, että ruokahuolto toimii. Nälkäisenä tai janoisena ei ole kenelläkään kivaa.”

Suvi on päässyt todistamaan sitä, miten hyvinkin suurien ihmismassojen muonitus toimii, silloin kun tekijät ovat ammattitaitoisia. Hänelle on jäänyt erityisen vaikuttavina kokemuksina mieleen Maa- ja kotitalousnaisten yhdistysväen muonittamat SVULin suurkisat vuodelta 1990 sekä isot maatalousnäyttelyt 1980–1990-luvuilta. Näitä tapahtumia Suvi on katsellut nuorena tyttönä talkoolaisen silmin. Työn puolesta tehdyistä suurmuonituksista muistoja herättää esimerkiksi vuoden 2017 Västankvarnin Peltopäivät, joissa Suvi oli kollegoidensa kanssa organisoimassa talkooporukkaa, joka hoiti 2 000 hengen muonituksen.

Maa- ja kotitalousnaisten suurmuonitus vuonna 1990 SVULin suurkisoissa Helsingissä. Kuva: Uudenmaan maaseutukeskus

Mukaan yhdistystoimintaan ja kotivara kuntoon

Vaikka Suomi on yhdistysten luvattu maa, jossa talkootoiminnalla on vahvat perinteet, on yhteiskunnan rakenne ja toiminta muuttunut. Tämä heijastuu myös yhdistystoimintaan. Väki vähenee ja aktiivit vanhenevat. Vaikka ajatus yhdistystoimintaan osallistumisesta arveluttaisi hektiseltä tuntuvassa arjessa, kehottaa Suvi kuitenkin lähtemään mukaan.

”Yhdistystoiminta on hieno harrastus, ja talkoot eritoten antoisia tapahtumia. Yhteisen hyvän eteen toimiminen kyllä antaa enemmän mitä ottaa. Kun oppii toiminaan arjessa yhteisöllisesti, näistä opeista on valtavasti hyötyä häiriö- tai poikkeustilanteissa.”

Jos yhdistystoimintaan ei ole mahdollista osallistua, vinkkaa Suvi kaksi muuta keinoa, joilla huoltovarmuutta voi tukea.

”Suosi suomalaisia elintarvikkeita, erityisesti lähiruokaa. Näin tuet kotimaisia yrittäjiä ja autat ylläpitämään omavaraisuutta ja Suomen huoltovarmuutta. Kannattaa myös huolehtia siitä, että omassa taloudessa on 72-tuntia kotivara kunnossa.”

Suvi Malin (edustalla) yhdessä MKN Keskuksen järjestöpäälikkö Helena Velinin kanssa valmistelemassa Naisten Valmiusliiton NASTA-harjoituksen muonitusta.

Blogin kirjoittaja: Susanna Winqvist

Tänä keväänä Suvi pääsee viemään muonitusoppeja eteenpäin konkreettisesti ”kauhan varressa”. Hän kouluttaa Lohjan Leppäkorvessa 3.5.2025 joukkomuonituksen saloja sekä järjestää yleisöluennon varautumisesta, jonka pitää kollega Jenni Kunnaala.  

Naisten tarinoita huoltovarmuudesta -blogi on osa MTK:n Säätiön rahoittamaa Varautumalla vahvemmaksi -hanketta. Tutustu hankkeeseen ja kaikkiin kevään koulutuksiin ja yleisötilaisuuksiin.