Varautuminen on yhteispeliä: jokainen voi vaikuttaa toimimalla
Anni-Mari Syväniemi on valmis toimimaan kriisitilanteessa ja kannustaa muitakin naisia osallistumaan antoisiin varautumis- ja turvallisuuskoulutuksiin.
Ruokatieto Yhdistys ry:n toiminnanjohtajana työskentelevä Anni-Mari Syväniemi on monessa mukana oleva yhdistysaktiivi. Alkujaan kipinä yhdistystoimintaan lähti partiosta, ja muutama vuosi sitten Syväniemi innostui naisille järjestettävistä varautumis- ja turvallisuuskoulutuksista.
”Luotan siihen, että ihmisillä on mahdollisuus vaikuttaa asioihin. Ei pidä jäädä odottamaan, että joku tekee”, Syväniemi toteaa.
Venäjän hyökkäyssota herätti
Anni-Mari Syväniemi kertoo olleensa tietoinen Naisten Valmiusliiton järjestämistä, kaikille naisille avoimista varautumis- ja turvallisuuskoulutuksista. Varsinkin viikonlopun mittaiset NASTA- ja pikkuNASTA-harjoitukset vaikuttivat kiinnostavilta.
”Ajattelin aina, että tuollaiselle kurssille haluan. Sitten joskus. Tuntui vain, ettei sellaiselle ollut aikaa.”
Korona-keväänä nousi huoli turvallisuudesta ja ahdistus iski Venäjän hyökätessä Ukrainaan.
”Silloin päätin, että nyt menen. Selvitin missä, milloin ja minkälaisia kursseja on tarjolla. Ja sitten piti olla kärppänä tietokoneen äärellä ja koittaa päästä haluamalleni kurssille!”
Syväniemi on käynyt neljällä NASTA-kurssilla. Kyse ei ole mistään sotilaallisesta, vaan aktiivisesta osallistumisesta varautumiseen, yhteisöllisyydestä ja tarvittaessa valmiudesta erilaisiin toimiin. ”Haluan olla se, joka kriisitilanteessa toimii ja ohjaa. En se, joka odottaa ohjeita passiivisena.”
Monenlaista varautumista
Naisten Valmiusliitto järjestää varautumis- ja turvallisuuskoulutusta naisille: yksittäisiä kursseja, viikonlopun mittaisia NASTA- ja PikkuNASTA-harjoituksia sekä webinaareja. Koulutus on kaikille naisille avointa.
NASTA-kursseja järjestetään ympäri Suomen. Monet kurssit ovat hyvin haluttuja. Viikonlopun aiheen voi olla esimerkiksi informaatiovaikuttaminen, arjen turvallisuus, kyberturvallisuus tai joukkomuonitus maastossa. Kursseille osallistuu eri ikäisiä ja eri ammatteja edustavia naisia.
”Perheenäidille parasta näissä viikonlopuissa on, ettei tarvitse huolehtia tai päättää oikeastaan mistään”, naurahtaa Syväniemi. ”On äärettömän rentouttavaa, kun aamulla heräät, puet päällesi sinulle annetut vaatteet ja menet aamupalalle. Sen jälkeen joku sanoo, mihin seuraavaksi menet ja mitä päivän aikana teet. Kaikilla aterioilla pääset valmiiseen pöytään ja nukkumaan menet, kun sen aika on!”
Syväniemen mukaan, myös yhdessä syöminen kursseilla on ihanaa. Aterian äärellä saa vaihtaa ajatuksia monen ikäisten, eri taustaisten naisten kanssa.
Lue lisää: https://naistenvalmiusliitto.fi/
Alkuperäinen teksti: Marita Suontausta (julkaistu Koti ja maaseutu -lehden numerossa 1/2025)
Naisten tarinoita huoltovarmuudesta -blogi on osa MTK:n Säätiön rahoittamaa Varautumalla vahvemmaksi -hanketta. Tutustu hankkeeseen: