Kokemuksia luonnontuoteopintomatkalta Virosta
Luonnontuotealan yrittäjien kanssa vierailimme Virossa luonnontuoteteemaisella opintomatkalla huhtikuun lopussa. Nelipäiväisellä reissulla sää suosi, aurinko paistoi ja keli oli mukavan keväinen.
Opintomatkan monipuolinen ohjelma ihastutti
Nostan tässä esiin kolme mielenkiintoisinta vierailukohdetta. Yleishuomiona reissusta oli, että kaikkialla oli hirmu siistiä ja ihmiset olivat ystävällisiä sekä palvelualttiita. Silmiinpistävää oli myös ilmeisen runsas EU-raha, jolla maatiloilla on tehty monenlaisia investointeja.
Tänavan tila, Haapsalu (https://www.puhkaeestis.ee/et/tanava-talu-kulastus-ja-degustatsioon). Tilalla käytetään monipuolisesti luonnonantimia, marjoja ja villiyrttejä, ja niistä valmistetaan erilaisia siirappeja, sinappeja ja juomia. Mielenkiintoisin tuttavuus olivat erilaiset marjasinapit, kuten tyrnisinappi ja vadelmasinappi, jollaisiin en ole aikaisemmin törmännyt. Tilan marjasinapit ovat voittaneet Viron maatilaruokakilpailussa ”Parhaan lisukkeen” tittelin. Kiinnostavaa oli myös tutustua sellaisten kasvien (esimerkiksi tuoksumatara) käyttöön, jotka meillä ovat hyvin harvalukuisia.
Energia tila, Vihi (https://www.energiatalu.ee/). Tilalla kasvatetaan erilaisia rohto- ja lääkeyrttejä ja tehdään niistä tuotteita. Tilalla painotetaan hyvinvointia ja tilaa voisi verrata Suomen Frantsilaan. Pellonreunalla teehuoneen yhteydessä oli torni, jota luulimme aluksi lintutorniksi. Kyseessä oli kuitenkin torni, jossa voi ihailla pellolla kasvavia yrttejä, aistia kasvien tuoksuja ja antaa kasveista haihtuvien yhdisteiden vaikuttaa. Virossa lääke- ja rohdosyrttien käyttöä ei ole missään vaiheessa unohdettu ja niiden käyttöperinne elää edelleen vahvana. Apteekeista saa ostaa monenlaisia yrttejä erilaisiin vaivoihin. Eroavaisuuksiakin kasvien käytön osalta löytyy. Energia tilalla meitä kehotettiin syömään kevätesikon lehtiä suoraan pellolta. Suomessa kasvi luokitellaan myrkylliseksi, eikä sen käyttöä suositella.
Tammen yrttitila, Malda kula, Pärnu (https://www.visitestonia.com/fi/tammen-tilan-yrttitarha). Tilalla on lääke- ja mausteyrttien näytepuutarha ja siellä kasvatetaan hyvin laajasti erilaisten yrttien sekä muiden kasvien taimia, joita voi ostaa mukaansa. Tila tekee vahvaa oppilaitosyhteistyötä ja saa sitä kautta työvoimaa. Tammen yrttitilalla on laaja valikoima erilaisia marjoista, vihanneksista ja yrteistä valmistettuja tuotteita. Esim. yrtti- ja teesekoituksia, yrttisuoloja ja hilloja. Tilan tuotteita oli myös laivalla myynnissä.
Virossa luonnontuotteiden käyttö runsasta
Virossa toimii luonnontuotteiden parissa runsaasti mikroyrityksiä ja maatiloja. Tuotekehitys on laajaa ja luonnontuotteiden käyttö on varsin monipuolista. Huomioitavaa on myös, että monet pienemmätkin yritykset suuntaavat suoraan kansainvälisille markkinoille. Virolaiset ovat olleet ja ovat edelleen kiinnostuneita luonnontuotteiden käytöstä ja pitävät niitä terveellisinä. Yrttien ja luonnonkasvien käyttö on osa arkea ja näkyvämpää kuin Suomessa. Lääke- ja rohdosyrttejä saa ostaa apteekista ja näin keväällä torilla myytiin nipuittain karhunlaukkaa. Oppaamme kertoi pitävänsä aina reissuilla mukanaan koiruohotinktuurapulloa ruoansulatus- ja vatsavaivojen varalle.
Matkalaiset olivat tyytyväisiä reissuun ja sen antiin. Uusia kontakteja luotiin ja matkalla syntyneitä ideoita ja ajatuksia on syytä pohtia ja jäsennellä vielä matkan jälkeen tarkemmin. Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaiset jatkaa työtä luonnontuotealan kehittämisen parissa Luonnontuotteiden hankintaketjut kuntoon -hankkeessa.
Opintomatka toteutettiin Luonnontuotteiden hankintaketjut kuntoon -hankkeen tapahtumana.
Matkakertomuksen kirjoitti opintomatkan matkanjohtaja
Anni Rintoo
Luonnontuoteasiantuntija, MKN Keski-Suomi