JOULUKUUN TEEMAKASVIS: Juurikkaita itsenäisyyspäivän juhlapöytään

2 min read

MKN Ruokaneuvot· Ruokavinkit· Ruokatietopankki

Juurikkailla saat monenlaista väriä kaikkiin joulukuun juhlatarjoiluihin. MKN Ruokaneuvot kehottaa kohottamaan tänä itsenäisyyspäivänä malja

Punajuurikakku kuvaaja kati laszka

Punaista, keltaista, raidallista ja valkoista. Juurikkailla saat monenlaista väriä kaikkiin joulukuun juhlatarjoiluihin. MKN Ruokaneuvot kehottaa kohottamaan tänä itsenäisyyspäivänä maljan suomalaisessa mullassa kasvaneille juurikkaille.

Kotimaiset juurikkaat ovat joulukuun herkkuja jos mitkä! Ne ovat vasta varastointikauden alussa ja nyt parhaimmillaan. Juurikkailla voi värittää joulu- ja pikkujoulutarjoiluja, mutta yhtä hyvin ne käyvät itsenäisyyspäivän juhlapöytään.

Säilykepunajuurien kysyntä on laskenut, mutta edelleen niitä syödään Suomessa miljoonia kiloja vuodessa. Joulukuu on niidenkin myynnin parasta aikaa. Tuoreiden juurikkaiden valikoimat ovat kasvaneet tavallisissakin ruokakaupoissa. Jos perinteinen punajuuri ei innosta, voi valita keltaisen, valkoisen tai raidallisen vaihtoehdon. Vaikka väri vaihtuu, kyse on samasta juureksesta. Värivaihtelu johtuu juurikkaassa olevista väriaineista ja niiden määristä.

Punajuuri värjää ruokia. Käsien värjäytymisen voi välttää.

”Jos hyvä saippuapesu ei auta, punajuuren värjäämät kädet saat vaalennettua hankaamalla käsiä sitruunanpuolikkaalla. Putsaukseen sopii hyvin esimerkiksi sitruuna, josta olet jo puristanut mehun talteen. Toinen vaihtoehto on ennaltaehkäistä värjäytyminen ja käyttää kertakäyttö- tai tiskihansikkaita”, MKN Keskuksen kehityspäällikkö Marita Suontausta vinkkaa.

Monta värivaihtoehtoa

Punajuuren mukula on pyöreä, litteänpyöreä, munanmuotoinen tai pitkänomainen lajikkeen mukaan. Voimakkaan tumman sinipunaisen värin aiheuttavat betalaiini-kasvipigmentit. Punajuurikkaan väriainetta käytetään myös elintarvikevärinä (koodi E162).

Keltajuuri sisältää keltaisen oranssia väriainetta, betaksantiinia, jonka vahvan keltainen väri säilyy ja voimistuu kypsennettäessä. Keltajuurikas on vanha viljelyskasvi, joka on jäänyt hieman unholaan. Mutta suosio on nykyään voimakkaassa kasvussa.

Valko- ja raitajuuret ovat kaikkein miedoimpia. Raitajuurikkaat ovat paloiteltuina hauskan näköisiä. Tosin raidallisuus haalenee kypsennettäessä usein runsaastikin ja lopputulos on vaaleanpunertava. Raitajuuren nimi on Ruotsissa polkabeta tai polkagrisrödbeta ruotsalaisille tutun punavalkoisen minttukaramellin mukaan.

Värikkäitä juurikkaita kannattaa suosia ruokavaliossa. Ne ovat runsaskuituisia ja vähäenergisiä. Ne sisältävät erilaisia kivennäisaineita (mm. kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, sinkkiä ja rautaa) sekä monipuolisesti vitamiineja, varsinkin B-ryhmän folaattia.

Runsaan nitraattipitoisuuden vuoksi juurikkaita ei suositella alle yksivuotiaille lapsille. Punajuuren raakakäyttöä esimerkiksi raasteena kannattaa harkita. Osa ihmisistä saa siitä vatsavaivoja. Kelta-, valko- ja raitajuurikkailla tätä ei ole havaittu.

Lue lisää juurikkaista ja kerää talteen joulukuiset juurikasreseptit Koti ja maaseutu -lehdestä nro 08/2021

http://kotijamaaseutu.fi